Raw Sushi som vegetarisk lunch

En härligt lätt och fräsch sommarlunch är denna vegetariska Raw Sushi designad av Sandra och Jeanette Svensson. Utan ris och laddad med vitaminer och antioxidanter är den en riktig hälsokick! Bli inte nervös om du aldrig testat på att rulla egen sushi, Sandra och Jeanette hjälper dig igenom alla stegen!

 

I denna sushi används rårivna morötter, rårivna rödbetor, gurka och alfagroddar som tillsammans med en solroskräm rullas in i noriark. Till detta serveras en ingefärsdressing. Ett gott tillval är även lite surkål på toppen.

Gör så här:
  1. Blötlägg solroskärnorna i 2-4 timmar. Skölj av.
  2. Hacka rödlöken och mixa tillsammans med solroskärnorna, citronjuice, tamari och vatten i en matberedare. Se proportioner i receptet för solroskräm nedan.
  3. Förbered grönsakerna. Riv rödbetor och morötter, strimla gurka.
  4. Bred solroskrämen på noriark.
  5. Lägg på grönsaker och groddar i lager.
  6. Rulla ihop noriarken med fyllningen. Blöt långsidans kant för bra vidhäftning.
  7. Använd en vass kniv och skär av yttersta kanterna på rullen. Dela sedan rullen i 8 bitar. Ställ bitarna platt på hushållspapper för att dra ur överflödig vätska.
  8. Lägg på fat och låt dra i 1-4 timmar innan servering.
  9. Mixa ingredienserna till ingefärsdressingen till en slät dressing i en blender.
  10. Servera gärna med ekologisk surkål, finns att köpa i livsmedelsbutikerna.

 

Solroskräm
4 dl solroskärnor
2 msk citronjuice (ca 1 citron)
2 msk tamari
1 liten rödlök
4 msk vatten
Ingefärsdressing
1,5 dl tamari
3-4 msk sesamfrön
1 liten tumme ingefära
Lite citronjuice
 
Placera ett noriark med den blanka sidan neråt på en sushimatta av bambu. Bred på solroskräm och lägg på lager av rårivna morötter, rårivna rödbetor, gurka och alfagroddar.
Rulla försiktigt ihop sushirullen, till exempel med hjälp av en sushimatta.

Fukta noriarkets långsida med vatten och fäst ihop rullen.
Använd en vass kniv för att skära av yttersta ändarna och dela rullen i 8 bitar. Skölj kniven emellanåt.
Låt sushibitarna vila en stund på hushållspapper för att dra ur överflödig vätska.
Placera sushin på ett fat och låt gärna stå i 1-4 timmar innan servering.
De färglada grönsakerna skapar ett vackert mönster. Doppa i ingefärsdressingen
Sushin är god att äta toppad med surkål.

 

Lycka till och smaklig måltid!

Recept av Sandra & Jeanette Svensson

Foto Linda Tengvall

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

DAGG är nätmagasinet som brinner för hållbar livsstil, drivna entreprenörer och genuina hem och trädgårdar. Vi följer årstiderna och tar tillvara på allt i vår närhet. Varmt välkommen att inspireras av närproducerad mat, äkta människor och fantastisk natur!

Ansvarig utgivare och chefredaktör Linda Tengvall
info@magasindagg.se