Vegansk potatis- och purjolökssoppa och raw rödlöksknäcke

Höstluften är frisk och naturen vansinnigt vacker. Ta vara på de ljusa timmarna så länge det går, stoppa ner en termos med potatis- och purjolöksoppa och lite mustiga rödlöksknäcke i packningen och ge dig ut på promenad. Detta är det perfekta alternativet för maximal återhämtning för både kropp och själ. Givmilt delar rawfood-inspiratören Sandra Svensson med sig av receptet till denna smakupplevelse.

Vegansk potatis- och purjolökssoppa

(4 portioner)

ca 15 cm purjolök

1 kg potatis

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

400g kokosmjölk

1 tsk timjan

1 tsk rosmarin

salt

svartpeppar

1 liter vatten

2 msk buljong (BioFoods Lantbuljong eller Renée Voltaires Veggiebuljong)

 

1. Hacka upp purjolök, potatis, lök och vitlök

2. Häll lite olja i en kastrull, bryn purjolök, lök och vitlök tills de är mjuka.

3. Tillsätt potatisen. Bryn lite till. Häll på vatten, buljong, timjan och rosmarin och låt koka upp.

4. När det kokat i 10 minuter, häll i kokosmjölk. Salta och peppra. Låt koka i 10 minuter till.

5. Mixa med stavmixer.

6. Smaka eventuellt av med mer salt eller peppar.

Raw rödlöksknäckebröd

2 msk lönnsirap

1dl olivolja

5msk tamari

5 st rödlök

3 dl linfrön (hela)

3 dl solrosfrön

2 tsk spiskummin

svartpeppar

sesamfrön

havssalt

1. Vispa ihop lönnsirap, olivolja och tamari i en liten skål. Ställ åt sidan.

2. Hacka rödlöken. Lägg hälften i en matberedare och gör puré av den. Lägg därefter över i en bunke och mixa in resterande hackad lök.

3. Krossa linfrön och solrosfrön i en mixer. Lägg över i bunken med rödlöksmixen, rör om och peppra. Tillför spiskummin och den flytande röran, och blanda runt.

4. Fördela på 4 olika bakplåtspapper. Bred ut tunt och jämt. Strö över sesamfrön och lite havssalt. Torka i torkugn på 42 grader i ca 8 timmar eller tills knäcket är krispigt. Kolla regelbundet. Eventuellt kör i ugn på lägsta temperatur 8-10 timmar. Sätt en gaffel i luckan eller öppna regelbundet för att släppa ut vätska.

5. Efter ca 4 timmar, ta en kniv och skär skivor i degen så att den blir lättare att bryta i bitar när den är klar.

Det går även bra att köra på 150 grader (dock inte raw)

Vackert och hållbart

På sina utflykter använder Sandra alltid träbestick från Naturkompaniet, som kan användas om och om igen. Hon förvarar det i ett fodral från Selvins, vilket både är ett snyggare och mer hållbart alternativ än en plastpåse.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

DAGG är nätmagasinet som brinner för hållbar livsstil, drivna entreprenörer och genuina hem och trädgårdar. Vi följer årstiderna och tar tillvara på allt i vår närhet. Varmt välkommen att inspireras av närproducerad mat, äkta människor och fantastisk natur!

Ansvarig utgivare och chefredaktör Linda Tengvall
info@magasindagg.se