Mejeriets vinklar och vrår

Visst är det få saker som kan göra ett hus så spännande som planlösningen! När man kommer in i ett hus med vinklar och vrår som gör att det tar ett tag att orientera sig, då blir man ju riktigt nyfiken och vill se mer. När det är som bäst så är det lite som att man är inne i en magisk labyrint.

 
Precis så kändes det första gången som vi steg in i mejeriet och den känslan vill vi verkligen bevara. Det har lagts till och tagits bort bitar under de 127 år som mejeriet har varit just ett hem och även vi kommer att bidra med vissa delar i husets fortsatta utveckling.

Vi har pratat ganska mycket om tips och tricks här på bloggen och sådant är ju alltid bra, men nu tänkte vi att vi skulle ta ett inlägg och grotta ner oss i mejeriets utformning lite.

Våra intentioner har alltid varit att bara göra det absolut nödvändigaste, att bevara och restaurera så mycket som möjligt, utan att för den delen skapa ett museum. Den inställningen har vi även haft till mejeriets planlösning. Så när vi satte oss ner och började planera för vad som behövde göras för att mejeriet skulle blir vårt hem och funka för en modern familj så var det inte med intentionerna att “blåsa ur hela huset” och göra om, utan att följa husets befintliga utformning. Om man nu har intentionerna att bevara så mycket som möjligt så (tycker vi) att planlösningen är viktig då detta är en stor del av husets historia. Dock kommer vissa rum att få en liten annan funktion. Huset måste få fortsätta att utvecklas, men att göra det med respekt.

Så vad tänker vi göra med mejeriet egentligen?

Nedervåning:

Under mejeriets långa liv så har det alltid varit så att man har bott på övervåningen och haft mejeri sedan slakteri och därefter garage på nedervåningen. Då det finns så mycket potential i nedervåningen så kände vi att det hade kunnat bli magiskt om det gick att bo även där. Så nu är planen att integrera nedervåningen och göra så att det går att bo i hela huset. Takhöjden på nedervåningen med nytt golv och innertak kommer att hamna på ca 3,7m. Lilla hallen och badrummet borträknat som hamnar någonstans runt 2,7m.

 

Gamla planlösningen på nedervåningen.

 
På nedervåningen blir planlösningen densamma förutom att trappen flyttar från den pytte lilla hallen till den andra entrén för att kunna göra en trapp som gör huset tillgängligt även för barn och våra mor- och farföräldrar.

 
I dagsläget är trappen väldigt brant och ranglig. Detta är ingen välbyggd och robust gammal trä-trapp utan en smal och ranglig sak. Skulle vi behålla den så skulle den ändå behöva en rejäl renovering. Förr gick man upp till hallen som låg på övervåningen och då ansåg man kanske att man inte behövde en hall här nere. Som ni kan se är det inte så mycket en hall som det är ett rum för att ha trappen i. Avståndet mellan trappen och väggen är ca 80cm, så man får inte vara bred över höfterna eller magen om man vill passera här. Då vi även tänker bo på nedervåningen så kände vi att vi behövde att bättre flöde genom huset. Vi (läs. William) har vridit och vänt på denna trapp många gånger både i sitt befintliga läge och där den nu är tänkt att bli placerad innan den hamnade i ett läge som vi känner oss nöjda med, det gör även att vi kan utnyttja rummet på övervåningen på ett bättre sätt.

 

Nya planlösningen på nedervåningen.

Hallen kommer fortfarande att vara kvar men den kommer att ha en bättre funktion. Den nya “vardagsingången” som blir i påbyggnaden kommer att leda till den nya trappen samt in till teknikrummet som blir på samma plats där dessa funktioner har legat tidigare.

 

 
Utöver hallen och trappan är planlösningen densamma. Dock så är det tänkt att den gamla mejeridelen på nedervåningen skall, istället för att vara ett “ved och prylrum” som det har varit de senaste åren, bli vårt framtida vardagsrum och den gamla slakteridelen att bli vårt framtida kök. Som vi har skrivit tidigare så kommer vi att göra klart övervåningen först, detta innebär att vi kommer att installera ett tillfälligt kök på övervåningen i ett av sovrummen. När vi sedan känner att vi har energi och lust att ge oss på nedervåningen så kommer det att byggas ett nytt kök här och det på övervåningen återgår till att vara sovrum likt tidigare. Tyvärr fanns det inte ett fint gammal kök som gick att återanvända så för detta tillfälliga kök har vi köpt ett superfint gammalt funkiskök (återbruk!) som sedan kommer att hamna ute i ateljén (dubbelt återbruk!).

Övervåning:

På övervåningen är det full takhöjd i alla rum på ca 2,4m med undantag för den centrala hallen där det är 2,7m. Här har vi rivit två stycken senare tillkomna innerväggar till sidovindar, detta då den ena var placerad som en delare mitt i ett fönster (!) och den andra då den var i ett risigt skick. Det rummet som skapades av detta har vi beslutat oss för att göra till vårt vardagsrum.

 

Gamla planlösningen på övervåningen.

 
Utöver det så kommer vi att riva ett badrum som tillkom på 70-talet, badrummet är fuktskadad och luktar ungefär som en påse ruttna champinjoner. Viktigt att tänka på när man flyttar in i ett hus som har en toalett från 70-talet och äldre är att dessa är byggda för att duschas i kanske 2-3ggr i veckan, inte 2-3ggr per dag. Börjar man att använda en sådan toalett på moderna vis är det nästan en garanti för att du kommer att få fuktskador. Var noga med att kolla upp skicken på era gamla badrum. Vårt badrum är inte sönderduschat utan sönderregnat, därav champinjonerna. Där badrummet ligger idag är den inklämd mitt i huset utan tillgång till dagsljus och utan fläkt för avluftning. Detta tillsammans med att det var så mögligt gjorde att vi fick fundera lite över hur vi egentligen skulle göra, plus att vi ville ha möjlighet att sätta in en tvättmaskin. Med ambitionen att behålla den ursprungliga planlösningen så valde vi att använda oss av ett av de befintliga rummen och göra om detta till ett badrum istället. Då vi ändå har planer på att i framtiden flytta ner köket så kände vi att detta rum var en bra yta att använda sig av för ett badrum. Det ligger dessutom optimal i förhållande till avloppet som går ut ur huset. När man har 0,5 meter tjocka stenväggar så får man planera noga var man har tänkt att passera ut genom väggen.

 

Nya planlösingen på övervåningen.

Då man självklart vill ha det finaste rummet till sig själv så valde vi att ta det större rummet som ligger i motsatt gavel från vardagsrummet till vårt framtida sovrum. Här kommer vi att sova som stockar med 0% morgonsol och 100% kvällssol. Inte optimalt men good enough. Skulle det krisa så kan vi ju alltid flytta in i något av våra andra 3 sovrum.

 
Så där har ni det! En första inblick i hur mejeriet ser ut från insidan. Vi kommer garanterat att komma tillbaka och grotta ner oss i lite mer detaljer senare längs vägen. Är det någonting speciellt som ni vill se mer av så återkoppla gärna till oss.

Hoppas detta har stillat en viss nyfikenhet och samtidigt väckt en annan!

 

Följ oss på Instagram: @svenstorpsmejeri

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

DAGG är nätmagasinet som brinner för hållbar livsstil, drivna entreprenörer och genuina hem och trädgårdar. Vi följer årstiderna och tar tillvara på allt i vår närhet. Varmt välkommen att inspireras av närproducerad mat, äkta människor och fantastisk natur!

Ansvarig utgivare och chefredaktör Linda Tengvall
info@magasindagg.se

magasindagg
magasindagg
422 Followers 83 Following
45
48
34
51
37
50
36
25
19