Att odla hetta

För många år sedan började jag att odla chili. Chili är i regel lätt att odla och ger riklig avkastning så trots att jag tänkt köpa färdiga plantor i år spirar nu fjorton chiliplantor i ladugårdens odlingsrum.

Chilins hetta
Vi tar det från början! Chili Capsicum är ett stort släkte och hela tiden upptäcks och korsas nya sorter. En del är samma sort men har fått olika namn beroende på vart de hittats och först nu på senare tid när intresset världen över blivit så stort börjar sorterna redas ut mer specifikt.
Chilins styrka mäts i Scoville, Scoville Heats Units = SHU, som beskriver hur stor koncentrationen av ämnet capsaicin det är i frukten. Den hittills starkaste chilin ligger på långt över två miljoner SHU!

Planta eller frö?
Chili är lätt att så från frö men om du hellre vill köpa plantor har de flesta handelsträdgårdar färdiga plantor lite längre fram, på försommaren. För oss Hallänningar kan jag rekommendera Eftra Chili som brukar ha många roliga sorter.
I år tänkte jag att jag bara skulle köpa färdiga plantor men blev ändå så sugen på att odla egna. Två sorters frön köptes in från Örtagården Plantskola, som har provodlat sina fröer och har helt underbara beskrivningar av de många sorterna som finns i deras sortiment. Det två sorter jag valt i år hör till Habanero/Havannapeppar och har sitt ursprung i Västindien. Sammanlagt har fjorton plantor grott och därmed blir det så pass många att de också kommer att räcka till att byta bort mot andra roliga sorter som vänner odlar.
Chili har lång utvecklingstid så nu är rätt tid att så.

Längst fram plantor av ‘White But Jolokia’ och i krukan bakom sorten ‘Habanero’.

Capsicum chinense ‘White But Jolokia‘ får ljusa vitgula buckliga frukter och sju stycken småplantor tittat upp. Om sorten skriver Örtagårdens Plantskola:
“NYHET! Ännu en av de starkaste, hettan är omedelbar, smaken intensiv och doften
formidabel. Ha koll på dina fingrar efter skörd. Vi sådde i mitten av januari och fick skördfärdiga frukter i slutet av september. Mycket odlingsvärd.”
But Jolokia, röd, kommer från Indien och har i styrka uppmätts till en miljon Scoville.

Av sorten Capsicum chinense Habanero har även där sju stycken småplantor grott.
Örtagårdens Plantskola skriver:
“Denna chili är en av de starkaste. Äggformad, ca.4 cm, orange till färgen.
Underbart fruktig smak. Plantorna är rikbärande.”

Tänk att så mycket livskraft kan finnas i ett litet frö!

Så chili så här:
Använd små såkrukor i plast, de håller fukten bra och går fint att tvätta och återanvända.
Fyll 2/3 med planteringsjord och ca 1/3 överst med såjord. Lägg mellan fyra till sju stycken frön i varje kruka och strössla över ett tunt lager såjord, ca 1mm.
Ställ småkrukorna i till exempel en form med kant och häll vatten i formen så krukjorden kan suga upp vatten.
Häll på vatten i omgångar så du hela tiden kan lyfta krukorna för att känna hur mycket vatten de sugit upp. De ska vara genomfuktade men inte dyngsura.
På så här sätt fuktas all jord. Ytan kommer att torka upp fortast och då är det bra att ha en sprayflaska till hand för att återfukta den. Vid behov vattnas krukorna underifrån.
Sådden gror i rumstemperatur och vill stå ljust, helst extrabelysning. Än så länge är ljuset i ett vanligt fönster för dåligt och kommer ge gängliga plantor. Växtbelysning och svalare temperatur, kring 16grader efter grodd, är optimalt om det går att ordna.
När plantorna vuxit på sig och fått några fler bladpar så planterar jag om dem i var sin kruka med planteringsjord. Bara små krukor även då. Det kommer att bli flera omplanteringar innan de får sin slutgiltiga krukstorlek eller får växa i pallkrage ute i skyddat läge.
Soliga fönster funkar också bra som odlingsplats på sommaren. Många sorter kan bli riktigt snygga krukväxter!

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.