Färgglad Bowl med Rödbetsbiffar och Vegorella

Var snäll mot dig själv genom att skapa de bästa förutsättningarna för ditt immunförsvar. Vi bad clean-eating-inspiratör Andreea Stiuca om lite vägledning och resultatet blev en färgglad bowl med bödbetsbiffar och vegorella.

En färgglad bowl med grönsaker och rödbetsbiffar

Längre ner hittar du recepten till rödbetsbiffar och Vegorella, men först lite inspiration till vad en bowl kan innehålla och vad ingredienserna gör för dig:

I denna bowl, som är späckad med nyttigheter, står rödbetorna för en blodtryckssänkande effekt (den utvidgar kärlen så att mer syre kan passera, det är därför många träningsnördar kör rödbeta i alla former inför en tävling, så även Andreea inför Borås Action Run). Quinoan erbjuder proteiner, a och c-vitaminer får vi från grönkål, rödbetor och morötter, fibrer från all frukt- och grönsaker, prebiotikan från rödkålen och de goda magbakterierna (probiotika) från syrade grönsaker.

Det är helt enkelt en antiinflammatorisk rätt som främjar och stärker immunförsvaret, och som kan varieras efter tycke och smak!

En tallrik med grönsaker och rödbetsbiffar med kombu
Till denna färglada bowl rekommenderar Andreea en lika färgglad dryck från Hallands kumbucha, smak av Aronia/gurkmeja.

Rödbetsbiffar à la eko-logiskt konceptcafé

Ingredienser till ca 10 biffar

    • 2 medelstora rödbetor (färska eller förkokta)
    • 1 dl solrosfrön
    •  ½ paket bönor utan spad
    • 1 liten lök
    • 1 dl havregryn (glutenfria)
    • 2 msk tamari eller mjölksyrabakterier
    • 1 msk olivolja
    • 2 tsk paprikapulver
    • 1 tsk korianderpulver
    • 1 tsk gurkmeja
    •  1 dl persilja (färsk eller fryst)
    • 1 tsk senapspulver
    • Salt, citronjuice och eventuellt mer kryddning efter smak
    •  ½ dl pumpakärnor tar du i sist för att få lite tuggmotstånd i biffarna

Kör allt i en matberedare tills du får önskad konsistens. Biffarna får en lätt luftig konsistens, så häll på eventuellt mer havremjöl om de känns för lösa. Även paneringen gör dem lite fastare.

Panering

    • 1 dl solrosfrön
    • 1 dl pumpakärnor
    • 1 msk gurkmeja
    • 1 msk paprikapulver
    • 1 msk mald koriander

Mixa allt och rulla rödbetsbiffarna försiktigt i det.

Kör i ugn på 125 grader (varmluftsugn) i ca 15 min.

Vegorella

    • 1 dl cashew
    • 1 dl paranötter
    • 2 dl vatten
    •  4 msk näringsjäst
    • 2 msk citronjuice
    • 1 ½ msk olivolja
    • 3 st vitlöksklyftor
    • Salt

Mixa allt i matberedare till en slät smet. Följ sedan vidare instruktioner nedan:

    • 1 tsk agar agar
    • 1 dl tranbär eller annan torkad frukt

Lägg en påse gelmedel, agar agar, i 1 dl vatten, blanda väl. Lägg ner smeten i gelmedlet samt 1 dl tranbär eller annan torkad frukt. Koka upp på spisen i kastrull på låg värme. Låt vila i en ugnssäker form i kyl minst en timme.

Smaklig måltid!

Hälsohub i Falkenberg

Andreea Stiuca driver Eko-logiskt konceptcafé & vänner, en hälsohub som erbjuder möjligheten att äta ren mat, lagad från grunden på ekologiska råvaror, behandlingar, yogaklasser, och plats för konferenser och föreläsningar. Allt detta på Köpmansgatan 4 i Falkenberg.

Titta in på hemsidan www.eko-logiskt.nu

Recept Andreea Stiuca, Foto Linda Tengvall

Fler recept från Andreea Stiuca hittar du här:
Fira Alla hjärtans dag med Non-snickerstårta
Andreeas vegopaj är kryddad med kärlek

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dagg är en positiv plattform som tror på kraften att gå samman och gemensamt förändra en situation. Vårt mål är att skapa mer medvetenhet för en hållbar framtid.

Ansvarig utgivare och chefredaktör Linda Tengvall
info@magasindagg.se

magasindagg
magasindagg
Followers Following