Bloggar

Redaktörens tankar

Linda Tengvall är magasin DAGGs grundare och chefredaktör. Hon är fotograf och skribent och träffar i sitt yrke fantastiskt intressanta människor. Drömmen om DAGG föddes ur en längtan efter att lära sig mer om hållbara alternativ och klimatsmarta lösningar.

Linda är ingen expert i hållbarhetsfrågor utan närmar sig ämnet lika nyfiket som många andra. I denna blogg delar Linda varje månad med sig av sina tankar om allt från stora klimatfrågor till vardagliga hållbarhetsfunderingar.

Fotograf Linda Tengvall på: facebook Instagram @linda_tengvall

Hemma hos Junkstyle and Jane

Sommaren 2018 gick en gammal dröm i uppfyllelse för Jane Karlsson. Då öppnade hon sitt alldeles egna Bed & Breakfast, på det där alldeles underbara Engelska viset, där man kommer nära sina gäster, familjärt och öppet.

På gården i Sibbarp, i Varbergs kommun, bor hon tillsammans med 2 av sina 4 barn och katterna Lily och Daisy. Att måla och skapa är hennes största intresse och att rädda någon ointressant pryl eller möbel från att kastas eller eldas upp skänker henne en enorm lycka. I Janes händer blir det fula och slitna vackert och får nytt liv.

Jane startade sin karriär som dekorationsmålare i den familjeägda Byagårdsbutiken i Falkenberg. Idag har hon en egen inredningsbutik på gården i Sibbarp. Efter att ladugården rensats ut från bråte och dynga, flyttade coola möbler och prylar in. Det mesta är återbruk från Indien och Sverige, annat är handplockat av Jane på hennes turer runt omkring Halland. En skön blandning av personliga saker.

Jane vågade ta steget till att starta eget med hjälp av arbetsförmedlingen, efter 4 års sjukskrivning. Hon vill uppmuntra alla att våga ge sig ut på okända vatten. Hon älskar Tzatzikis ord – det är att våga som är det läskiga, sen är det bara kul!

Jane har även öppnat ett litet café på gården. I det nya orangeriet, byggt av gamla fönster och korrigerade plåtar, kan man njuta av den mycket omtyckta Pavlovan.

Så häng med till Janes gård för att inspireras av hennes företagande, inredningsidéer och goda energier.

Följ Jane på Instagram @junkstyle_and_jane

Bo hos Jane: Boka rum

Svenstorps mejeri – en renoveringsdröm på landet

Sommaren 2017 hittade de sin husdröm strax utanför Slöinge i Falkenbergs kommun. Huset, ett gammalt mejeri från 1892, var i desperat behov av kärlek och omsorg. I september 2018 lämnades nycklarna över och just nu pågår restaurering och renovering av mejeriet för att så småningom åter igen bli ett älskat familjehem.

Ägare och förvaltare av Svenstorps mejeri är Hanna (30år), född och uppvuxen i Örnsköldsvik samt William (29år) från Vinberg strax utanför Falkenberg. Till vardags jobbar Hanna som projektledare inom byggnadssektorn och William jobbar som arkitekt. Båda delar ett gemensamt intresse för arkitektur, byggande och själen som finns i äldre byggnader. Hanna drömmer även om att få ta sig an trädgården medan William längtar efter lugnet på landet.

Efter 10 år av plugg, utlandsvistelse, samt jobbat sig igenom Sveriges storstäder var det dags för nästa utmaning i livet och att detta skulle vara ett gemensamt husprojekt kändes helt enkelt som en naturlig del av livet.

I denna blogg delar de med sig av tips och trix, fallgropar, dåliga stunder av förtvivlan och bra stunder av hopp! Samt att ni så klart får följa hur det går med renoveringen av Svenstorps mejeri.

Förhoppning är att denna blogg skall kunna inspirera andra att vara modiga och våga följa sin dröm, oavsett storlek och oavsett tidigare kunskap.

Följ Hanna och William på Instagram: @svenstorpsmejeri

Klara och Tims äventyr – mot bättre planetskötare

Klara (32) bor med sin man Tim (34) i en liten kolonistuga i kanten av Göteborg. Hon är biståndsingenjör och trädgårdsmästare, han är processtekniker. De har båda vidareutbildat sig inom permakultur.

Klara har under resan tagit time out från arbetet som trädgårdsmästare på Göteborgs Botaniska Trädgård. Sin mesta fritid tillbringar hon i naturen, där fridykning och klättring är de två sporter som genererar de starkaste upplevelserna. Hon har också långfärdscyklat, vandrat, sprungit och simmat runt på olika äventyr. Ute är inne för både Tim och Klara.

Den 6:e december 2016 startade Klara och Tims 16 månader långa äventyr! Första anhalt var Nya Zeeland och planen är att under sin resa runt Stilla Havet njuta av ett äventyr som bland annat kommer att innehålla klättring, fridykning, vandring, surfing, att arbeta på gårdar och att skörda tång. De kommer att bo i tält, refugios och bilar, leva enkelt och på liten budget. Det stora målet är att lära sig mer om jorden, om permakultur och om hantverket bakom att driva ett regenerativt jordbruk. För Klara – som skriver bloggen – finns filosofiskt sett inget annat alternativ än att vara en aktiv del av den globala rörelse som arbetar för att skapa ett positivt mänskligt avtryck på vår jord. Det långtgående målet med resan är därför att bli bättre planetskötare. Genom Klara och Tims blogg får även vi chans att lära oss mer om världen!

Klara skriver även på www.sealion.se    –   Instagram

Grimberg skapar

I det nyrenoverade huset utanför Falkenberg bor Kristoffer Grimberg med sin fru Therese och deras fyra barn. Hemmet är inrett med unika lösningar och udda föremål. Saker de tillsammans klurat ut och Kristoffer oftast svetsat ihop.

Det är drygt 15 år sedan Kristoffer lärde sig svetsa. Han började som elmontör men sneglade ofta in i svetsarverkstaden där kollegan Richard efter arbetstid jobbade på egna projekt. Kristoffer såg möjligheten att själv kunna realisera några av sina hemmaprojekt, och blev upplärd av Richard. Han började jobba som svetsare inom samma företag, lärde sig olika tekniker, och är idag en van svetsare. Men allt eftersom inlärningskurvan på jobbet stannade av växte sig kreativiteten på hemmaplan allt starkare.

Kristoffer ser många fördelar i att skapa nytt av gamla saker och material. Det är prisvärt, har naturlig patina och resultatet blir något unikt. Numera håller han alltid ögonen öppna efter gamla föremål, allt från drivved på stranden till överblivet skrot på jobbet och gamla vindsfynd. Kanske kan det bli en stol, en bokhylla eller någon kökslösning. Det är bara fantasin som sätter gränsen.

I denna blogg berättar Kristoffer om sina härliga skapelser, visar enkla inredningslösningar, även för den som inte är så van vid svetsen, och tipsar om hur man kan hålla kostnaderna nere. Sänk kraven och skapa loss!

För tillfället tar Kristoffer paus från bloggen för att genomföra andra projekt. Men hans tidigare inlägg ligger kvar och Grimberg Welded Design går att följa på: facebook och Instagram @grimbergweldeddesign

Deboras Trädgårdsblogg

Trädgårdsmästare och frilansskribent Elin Debora älskar att skriva och fotografera och njuter av att få odla och se plantor växa. Hon är anställd som trädgårdsmästare hos ett bostadsföretag på deltid och driver företaget Debora Garden där hon designar trädgårdar och arbetar som trädgårdsrådgivare.
Hon är en norrländska som inte gillar snö, vegetarian som föredrar ekologiskt och i sin trädgård arbetar hon självklart giftfritt och organiskt.

Som ensamstående mamma till tre barn, 19, 15 och 6 år, gjorde hon verklighet av drömmen och köpte gården Bergvik på Halländska landsbygden. Med en gård på 7000kvm, till stor del täckt av lövskog och med ett hus och ladugård med stort renoveringsbehov är det tur att hon trivs med att ha många järn i elden. På gården ryms också nya sambon, två bonusbarn, hundar och så klart två lurviga katter som ska hålla mössen borta.

Under sitt arbete att iordningställa gården delar Elin med sig av tankar kring trädgårdsplanering, inspiration från växtvärlden och kloka kunskapstips kring ekologisk odling. Kavla upp ärmarna och leta fram spaden, det är dags att skita ner sig!

Elins gästbloggperiod hos Dagg är avslutad men alla hennes tidigare inlägg ligger kvar och med jämna mellanrum gästar Elin Dagg med inspirerande trädgårdsreportage! Följ hennes verksamhet på www.deboragarden.se – Facebook – Instagram

DAGG är nätmagasinet som brinner för hållbar livsstil, drivna entreprenörer och genuina hem och trädgårdar. Vi följer årstiderna och tar tillvara på allt i vår närhet. Varmt välkommen att inspireras av närproducerad mat, äkta människor och fantastisk natur!

Ansvarig utgivare och chefredaktör Linda Tengvall
info@magasindagg.se

magasindagg
magasindagg
445 Followers 85 Following
50
40
31
28
33
62
37
29
34