Bloggar

Redaktörens tankar

Linda Tengvall är magasin DAGGs grundare och chefredaktör. Hon är fotograf och skribent och träffar i sitt yrke fantastiskt intressanta människor. Drömmen om DAGG föddes ur en längtan efter att lära sig mer om hållbara alternativ och klimatsmarta lösningar.

Linda är ingen expert i hållbarhetsfrågor utan närmar sig ämnet lika nyfiket som många andra. I denna blogg delar Linda varje månad med sig av sina tankar om allt från stora klimatfrågor till vardagliga hållbarhetsfunderingar.

Fotograf Linda Tengvall på: facebook Instagram @linda_tengvall

Medvetna vardagsval med Anna & Pär

Anna bor med barn och man i lilla Sörby, en Bullerbyidyll strax innanför Falkenberg. Där ägnar hon ledig tid åt att odla i trädgård och växthus, jäsa bröd och must, anlägga land eller bygga hus. Lämnar hon tomten (till exempel för att lönearbeta), är det oftast med cykel- eller löparskor på fötterna.

Pär är Annas lagvigda make. Han trivs, liksom henne, mycket bra med att vara hemma och pyssla med allehanda projekt. Bygga saker. Sy. Laga mat.

Jobbar gör han också emellanåt, med att sy väskor av fabrikat Bestedreng, samt att reparera elektriska prylar på Elektronikverkstan i Vessigebro.

Båda har ett stort intresse av hållbarhet, när det gäller miljö och hur de lever sina liv i stort. I små och stora steg har de förändrat tänkande och görande åt mer planetvänliga håll, och hela tiden förundrats de över hur det alls inte resulterat i uppoffringar och åsidosättande, utan tvärtom i mer ledig tid för familj och intressen, godare mat på bordet och mängder av möten med spännande människor.

Målet med bloggen är att med en blandning av små och stora perspektiv tipsa och inspirera andra som försöker leva lite mer hållbart.

Vanlife – ett litet hem på hjul och drömmen om ett enklare liv

Alexandra och Andreas spenderade ett och ett halvt år med att förvandla en begagnad skåpbil till ett fullt fungerande, fantastiskt hem på hjul. De sålde allt de ägde och bytte 120 kvm mot 8 kvm. Konsumtion mot frihet, stress mot naturupplevelser och de producerar sin egen el med solceller på taket. Det tog 4 år från idé till verklighet och nu lever de vanlife på heltid sedan oktober 2020. De ville minska sina utgifter och skapa mer tid för att leva och göra sådant de älskar; vandra, springa, cykla, uppleva natur och äventyr och vistats så mycket ute som möjligt. Springet i ekorrhjulet, att armbåga sin fram i karriären och aldrig känna att de hade tid eller ork till sina intressen och passioner höll på att ta knäcken på dem och deras lösning, deras försök att skapa ett annat liv, resulterade i vanlife.

Under ett år får vi följa med dem och inspireras av vanlife och ta del av deras erfarenheter och insikter. Allt från det praktiska att bygga sitt eget hem, leva med begränsade resurser och få prylar till reflektioner kring bostads- och livsstilsnormer, ställa om sitt liv och strunta i förväntningarna på hur man ”borde” leva.

Du hittar även Alexandra på Instagram under @hallbartmedalexandra där hon delar med sig av vanlife, sin resa mot ett mer hållbart liv med mindre konsumtion, spring i ekorrhjulet, att bryta mot normer och inspirera till att fundera på vad som egentligen är viktigt i livet. Hon delar också med sig av äventyr, upplevelser, minimalism och mycket annat. Kika gärna in där för ännu mer inspiration!

Bland spillvirke, betong och ändlösa idéer

Frida Rosén Claesson har lyckats sätta namn på den åkomma hon lider av: ”kronisk kreativ störning”. Eller lider och lider, den är en sådan självklar del av henne att hon inte riktigt vet vem hon skulle vara utan den.

Frida älskar det gamla, nötta, historiska, vackra, funktionella och det som bara är fint för ögat. När en bra idé slår rot i knoppen pockar den på uppmärksamhet tills den är klar, eller åtminstone påbörjad. En del projekt tar mer tid på sig men Frida är känd för att ro dem iland ganska kvickt. Hennes äldre syster undrar ofta om Frida blev tilldelad fler timmar på dygnet än resten av befolkningen.

Frida bor med familjen utanför Halmstad, i ett hus från 20-talet. Hennes stora passion i livet är hästar, så när hon inte finns att finna i hus eller trädgård finns hon i stallet!

I Dagg kommer Frida att inspirera till att arbeta med händerna, för att hitta kreativa lösningar, gärna med hjälp av ”spillvirke” och återbruk. Så stäm in i Fridas trudelutt av småsköna ting och tankar!

Berättelser från köksträdgården – den lilla gården mitt i staden

Intill Ätran, vid kanten av Falkenberg centrum, bor George och Alice med sina två döttrar. George är trädgårdsmästare och Alice är självlärd hobbyodlare vid sidan om sitt jobb inom hälsovården. De har gått från att ha odlat i näsduksformat, plockat i det vilda och förädlat för hemmabruk i hektiska London, till ett hektar med lugn och ro och suset av Ätran i bakgrunden.

Det första de gjorde när de kom till huset var att tömma flyttkartonger för att sedan samla fallfrukt i trädgården som de pressade och gjorde till cider och vinäger. Det andra de gjorde var att anlägga en grävfri köksträdgård som ledde till att The Kitchen Garden Falkenberg bildades. Här finns många drömmar, men just nu fokuserar de på att lära känna sitt mikroklimat och sociala sammanhang medan de säljer sina färskplockade grönsaker och förädlade produkter lokalt.

De inspireras av kretslopp och permakultur, jordhälsa, mathälsa och människohälsa, biologisk mångfald, mikrolivet under, omkring och inom oss och inte minst äpplen. Det sistnämnda är en långtidspassion för George som länge värnat om gamla fruktträd i London och tagit hand om fallfrukt för tillverkning av hantverkscider. Nu har han äntligen planterat sina första cideräppelträd. I bloggen vill de dela med sig av sina funderingar, erfarenheter, tips och recept.

Du hittar även George och Alice på Facebook och Instagram

www.thekitchengarden.se

Annas tankar om livet och mänsklig hållbarhet

Anna Numells stora intresse för mänsklig utveckling och vårt mänskliga beteende började för många år sedan. Hur fungerar våra tankar, känslor, vår hjärna, vårt hjärta, vårt nervsystem, varför beter vi oss som vi gör och varför är det så svårt att göra den där förändringen som vi så gärna vill? Hur skapar vi en hållbar hälsa och hållbart välmående som individer?

Från tidig ålder visste Anna att det var ambulansförare hon skulle bli, men när de drömmarna grusades styrdes målet om till att jobba med Friskvård och Hälsa. Idag har hon många års erfarenhet av att jobba med att coacha såväl individer som grupper inom personlig utveckling och självledarskap.

Lite extra klappar Annas hjärta för att bidra till barn och ungas psykiska hälsa och välmående. Grunden till den passionen ligger i att hennes egen barn- och ungdomstid hade många utmaningar med psykisk ohälsa och destruktiva beteenden.

Som vuxen fann Anna många verktyg inom bland annat personlig utveckling, yoga och  medveten närvaro som bidragit till att hon mår oerhört bra i sitt inre och skapat ett hållbart sätt att leva och en hälsa som strålar. Dessa verktyg ser hon skulle gynna dagens unga att få ta del av så tidigt som möjligt så att de kan skapa en bra hållbar hälsosam grund att stå på.

Bloggen kommer ha fokus på Mänsklig hållbarhet – självkännedom, självledarskap, ökad medvetenhet, våra inre resor, hälsans olika delar och hur skapar vi hälsa och inre frid inom oss och i våra relationer.

Nyfiken? Underbart – häng med på en spännande resa tillsammans med Anna!

Hälsopedagog och Coach: www.annanumell.se

Anna på Facebook

Svenstorps mejeri – en renoveringsdröm på landet

Sommaren 2017 hittade de sin husdröm strax utanför Slöinge i Falkenbergs kommun. Huset, ett gammalt mejeri från 1892, var i desperat behov av kärlek och omsorg. I september 2018 lämnades nycklarna över och just nu pågår restaurering och renovering av mejeriet för att så småningom åter igen bli ett älskat familjehem.

Ägare och förvaltare av Svenstorps mejeri är Hanna (30år), född och uppvuxen i Örnsköldsvik samt William (29år) från Vinberg strax utanför Falkenberg. Till vardags jobbar Hanna som projektledare inom byggnadssektorn och William jobbar som arkitekt. Båda delar ett gemensamt intresse för arkitektur, byggande och själen som finns i äldre byggnader. Hanna drömmer även om att få ta sig an trädgården medan William längtar efter lugnet på landet.

Efter 10 år av plugg, utlandsvistelse, samt jobbat sig igenom Sveriges storstäder var det dags för nästa utmaning i livet och att detta skulle vara ett gemensamt husprojekt kändes helt enkelt som en naturlig del av livet.

I denna blogg delar de med sig av tips och trix, fallgropar, dåliga stunder av förtvivlan och bra stunder av hopp! Samt att ni så klart får följa hur det går med renoveringen av Svenstorps mejeri.

Förhoppning är att denna blogg skall kunna inspirera andra att vara modiga och våga följa sin dröm, oavsett storlek och oavsett tidigare kunskap.

Följ Hanna och William på Instagram: @svenstorpsmejeri

Se filmen om Hanna och William på Svenstorps mejeri:

Klara och Tims äventyr – mot bättre planetskötare

Klara (32) bor med sin man Tim (34) i en liten kolonistuga i kanten av Göteborg. Hon är biståndsingenjör och trädgårdsmästare, han är processtekniker. De har båda vidareutbildat sig inom permakultur.

Klara har under resan tagit time out från arbetet som trädgårdsmästare på Göteborgs Botaniska Trädgård. Sin mesta fritid tillbringar hon i naturen, där fridykning och klättring är de två sporter som genererar de starkaste upplevelserna. Hon har också långfärdscyklat, vandrat, sprungit och simmat runt på olika äventyr. Ute är inne för både Tim och Klara.

Den 6:e december 2016 startade Klara och Tims 16 månader långa äventyr! Första anhalt var Nya Zeeland och planen är att under sin resa runt Stilla Havet njuta av ett äventyr som bland annat kommer att innehålla klättring, fridykning, vandring, surfing, att arbeta på gårdar och att skörda tång. De kommer att bo i tält, refugios och bilar, leva enkelt och på liten budget. Det stora målet är att lära sig mer om jorden, om permakultur och om hantverket bakom att driva ett regenerativt jordbruk. För Klara – som skriver bloggen – finns filosofiskt sett inget annat alternativ än att vara en aktiv del av den globala rörelse som arbetar för att skapa ett positivt mänskligt avtryck på vår jord. Det långtgående målet med resan är därför att bli bättre planetskötare. Genom Klara och Tims blogg får även vi chans att lära oss mer om världen!

Klara och Tims blogg är tillsvidare pausad då de har en spännande tid framför sig då de ska lära känna ett nytt litet liv. 

Klara skriver även på www.sealion.se    –   Instagram

Hemma hos Junkstyle and Jane

Sommaren 2018 gick en gammal dröm i uppfyllelse för Jane Karlsson. Då öppnade hon sitt alldeles egna Bed & Breakfast, på det där alldeles underbara Engelska viset, där man kommer nära sina gäster, familjärt och öppet.

På gården i Sibbarp, i Varbergs kommun, bor hon tillsammans med 2 av sina 4 barn och katterna Lily och Daisy. Att måla och skapa är hennes största intresse och att rädda någon ointressant pryl eller möbel från att kastas eller eldas upp skänker henne en enorm lycka. I Janes händer blir det fula och slitna vackert och får nytt liv.

Jane startade sin karriär som dekorationsmålare i den familjeägda Byagårdsbutiken i Falkenberg. Idag har hon en egen inredningsbutik på gården i Sibbarp. Efter att ladugården rensats ut från bråte och dynga, flyttade coola möbler och prylar in. Det mesta är återbruk från Indien och Sverige, annat är handplockat av Jane på hennes turer runt omkring Halland. En skön blandning av personliga saker.

Jane vågade ta steget till att starta eget med hjälp av arbetsförmedlingen, efter 4 års sjukskrivning. Hon vill uppmuntra alla att våga ge sig ut på okända vatten. Hon älskar Tzatzikis ord – det är att våga som är det läskiga, sen är det bara kul!

Jane har även öppnat ett litet café på gården. I det nya orangeriet, byggt av gamla fönster och korrigerade plåtar, kan man njuta av den mycket omtyckta Pavlovan.

Så häng med till Janes gård för att inspireras av hennes företagande, inredningsidéer och goda energier.

Janes gästbloggande på Dagg är avslutad och vi tackar för all inspiration. Du kan fortsätta att följa henne på Instagram @junkstyle_and_jane

Grimberg skapar

I det nyrenoverade huset utanför Falkenberg bor Kristoffer Grimberg med sin fru Therese och deras fyra barn. Hemmet är inrett med unika lösningar och udda föremål. Saker de tillsammans klurat ut och Kristoffer oftast svetsat ihop.

Det är drygt 15 år sedan Kristoffer lärde sig svetsa. Han började som elmontör men sneglade ofta in i svetsarverkstaden där kollegan Richard efter arbetstid jobbade på egna projekt. Kristoffer såg möjligheten att själv kunna realisera några av sina hemmaprojekt, och blev upplärd av Richard. Han började jobba som svetsare inom samma företag, lärde sig olika tekniker, och är idag en van svetsare. Men allt eftersom inlärningskurvan på jobbet stannade av växte sig kreativiteten på hemmaplan allt starkare.

Kristoffer ser många fördelar i att skapa nytt av gamla saker och material. Det är prisvärt, har naturlig patina och resultatet blir något unikt. Numera håller han alltid ögonen öppna efter gamla föremål, allt från drivved på stranden till överblivet skrot på jobbet och gamla vindsfynd. Kanske kan det bli en stol, en bokhylla eller någon kökslösning. Det är bara fantasin som sätter gränsen.

I denna blogg berättar Kristoffer om sina härliga skapelser, visar enkla inredningslösningar, även för den som inte är så van vid svetsen, och tipsar om hur man kan hålla kostnaderna nere. Sänk kraven och skapa loss!

För tillfället tar Kristoffer paus från bloggen för att genomföra andra projekt. Men hans tidigare inlägg ligger kvar och Grimberg Welded Design går att följa på: facebook och Instagram @grimbergweldeddesign

Se filmen om Kristoffer Grimberg:

Deboras Trädgårdsblogg

Trädgårdsmästare och frilansskribent Elin Debora älskar att skriva och fotografera och njuter av att få odla och se plantor växa. Hon är anställd som trädgårdsmästare hos ett bostadsföretag på deltid och driver företaget Debora Garden där hon designar trädgårdar och arbetar som trädgårdsrådgivare.
Hon är en norrländska som inte gillar snö, vegetarian som föredrar ekologiskt och i sin trädgård arbetar hon självklart giftfritt och organiskt.

Som ensamstående mamma till tre barn, 19, 15 och 6 år, gjorde hon verklighet av drömmen och köpte gården Bergvik på Halländska landsbygden. Med en gård på 7000kvm, till stor del täckt av lövskog och med ett hus och ladugård med stort renoveringsbehov är det tur att hon trivs med att ha många järn i elden. På gården ryms också nya sambon, två bonusbarn, hundar och så klart två lurviga katter som ska hålla mössen borta.

Under sitt arbete att iordningställa gården delar Elin med sig av tankar kring trädgårdsplanering, inspiration från växtvärlden och kloka kunskapstips kring ekologisk odling. Kavla upp ärmarna och leta fram spaden, det är dags att skita ner sig!

Elins gästbloggperiod hos Dagg är avslutad men alla hennes tidigare inlägg ligger kvar och med jämna mellanrum gästar Elin Dagg med inspirerande trädgårdsreportage! Följ hennes verksamhet på www.deboragarden.se – Facebook – Instagram