Bestedrengs ryggsäckar – ett hantverk av naturmaterial

På halländska landsbygden ligger en verkstad full av vackert växtfärgat hampatyg och symaskiner som troget matat tråd i flera decennier. Här tillverkar Pär Andersson ryggsäckar av naturmaterial och med så liten klimatpåverkan som möjligt. Visionen är att genom sitt arbete kunna hjälpa till att förändra samhällets syn på både produktion och konsumtion.

Pär Andersson, mannen bakom Bestedreng, i verkstaden tillsammans med sina handsydda ryggsäckar i jordnära toner.

Gediget hantverk

För 15 år sedan sprang Pär fjällmaraton. Över 7 mil i de norrländska landskapen med övernattning i det fria. Då behövde han en ryggsäck som var perfekt anpassad till ändamålet, och med det väcktes hans intresse för skräddarsydda ryggsäckar.

Pärs uppväxt präglades inte av hantverk men intresset att skapa med händerna har alltid varit närvarande. Under universitetstiden köpte han sig en symaskin och bestämde sig för att sy ett par byxor.

– Jag visste inte hur man gjorde, men tittade på ett par byxor jag hade och tänkte att har någon tillverkat dessa går det ju uppenbarligen att göra!

Den filosofin har Pär burit med sig i livet och det har blivit många stygn på symaskin genom åren.  

Naturliga material

Han lämnade efter en tid de teflonimpregnerade syntetiska materialen som var, och fortfarande till stor del är, vanligt inom sportvärlden, och hittade mer miljö- och hälsovänliga material att jobba med. Hos Pär blev hampa en stor favorit:

– Hampa kändes rätt på alla plan. Den ger en av de starkaste växtfibrerna som går att använda till tyg, den kan odlas i kallare klimat och trivs bäst i näringsfattig jord. Dess höga täta stjälkar och djupa rotsystem håller naturligt ogräs borta och den är tålig mot parasitangrepp. Därför behöver odlingarna varken gödslas eller besprutas. Hampans djupgående rötter hjälper också till att berika jorden, vilket gör att den kan odlas på samma plats år efter år.

Hampatyg köper Pär direkt från en fabrik i Rumänien. Det odlas hampa i Sverige men vi saknar inhemsk tygtillverkning. Pärs förhoppning är att en växande efterfrågan på hampatyg kan leda till produktion även i Sverige i framtiden.

Pär växtfärgar hampatyget, ofta med lök, morotsblast, svarta bönor eller björklöv beroende på vilken ton han vill åstadkomma. Därefter vaxas tyget med en blandning av bivax och stearin. Det ger en tålig yta som står emot vatten. Han klipper och syr ihop alla delar av ryggsäcken i sin verkstad med hjälp av både en fottrampad symaskin och motordrivna maskiner.

– Mitt mål är att det ska vara hållbara material rakt igenom. Antingen ska det hålla alltid eller gå att kompostera. Jag vill kunna göra ryggsäcken helt miljövänligt, utan gifter men ändå garantera att den håller länge, säger Pär.

Följ med till Bestedrengs verkstad där Pär Andersson syr sina ryggsäckar i naturmaterial, genom att klicka på filmen.

I Pärs arbetshylla väntar flera olika växtfärgade hampatyger på att bli till ryggsäckar.
Hampatyget behandlas med en blandning av bivax och stearin. Behandling med enbart bivax blir för mjukt. Bivaxet hämtar Pär hos en biodlare i närheten. Självklart använder Pär stearin som inte innehåller palmolja. Behandlingen ger ett smuts- och vattenavstötande skydd.
På väggen i verkstaden hänger mallar till de olika modellernas läderremmar. Pär använder endast vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö Garveri.

Lädret till ryggsäckarnas remmar köper Pär hos Tärnsjö Garveri. Här garvas lädret vegetabiliskt med bark istället för med tungmetallen krom. 90 % av allt läder i världen kromgarvas. Hanteringen av krom kräver noggrann kontroll för att förhindra att giftiga ämnen släpps ut i omgivande miljö och skadar arbetarna. I Sverige sker ingen kromgarvning, och de fabriker som garvar med krom ligger ofta i länder med bristfällig eller obefintlig kontroll över processen.

– Vegetabiliskt garvat läder är den mest miljö- och hälsovänliga metoden och resultatet blir precis lika bra och hållbart, men kostar såklart lite extra. Vår största utmaning är att få människor att prioritera miljö och kvalitet framför låga priser, förklarar Pär.

Producera hållbart

Det är ingen nyhet att vi måste börja producera på ett mer hållbart sätt inom alla områden och världen över. Pär anser att de småföretagare som jobbar hållbart inom sina olika branscher kan hjälpa till att förskjuta normer:

– Kan jag visa att det fungerar att som hantverkare skapa en produktionslinje i liten skala i Sverige, med våra lönenivåer, så kan det bana väg för fler.

Enligt Pär borde vårt mål vara att förlägga så stor del av vår produktion som möjligt i Sverige eller Europa, istället för på andra sidan jorden. Det kommer att innebära högre priser och därför är det avgörande att vi som konsumenter lär oss förstå värdet i en produkt. Vi måste också inse vårt egentliga behov. Pär förtydligar:

– Vi har vant oss vid ett överflöd av billiga prylar. Mitt mål är inte att sälja ryggsäckar till människor som inte behöver dem. Jag räknar med att mina ryggsäckar håller riktigt länge, så du behöver egentligen bara en. Mitt mål är däremot att få betalt för den tid jag lägger ner på att producera en ryggsäck.

Pär syr alla ryggsäckar för hand i sin verkstad. Hans vision är att konsumenter ska bli upplysta om vad en produkt faktiskt kostar. Asientillverkade produkter, med dålig miljöpåverkan, för orealistiskt låga priser är inte rimligt. Istället för ett överflöd av exempelvis väskor behöver vi egentligen bara en hållbart tillverkad ryggsäck som varar länge.
Pärs verkstad rymmer allt annat än en hobbyverksamhet. Här ryms istället stora visioner om det globala målet nr 12 – att säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster.

Det verkar vila ett romantiskt skimmer över bilden av en hantverkare som strävar efter en hållbar och miljövänlig tillverkning hemma i sin verkstad. Det är ofta synonymt med hobbyverksamhet.

– Om vi ska klara våra klimatmål, måste vi ändra vår syn på produktion och konsumtion och hållbara produktionslinjer måste få mer utrymme och ett hållbart ekonomiskt värde, säger Pär.

Globalt mål nr 12

Säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster

Ekvationen går ihop om vi som konsumenter ser behållningen i att välja en klimatsmart svensktillverkad, lite dyrare ryggsäck av naturmaterial, som håller i många år, istället för att köpa 10 billiga asientillverkade teflonimpregnerade syntetiska ryggsäckar med en enorm miljöpåverkan som riskerar att spricka i sömmarna och på andra sätt fallera efter något år.

– När inköpen svider lite i plånboken blir vi också mer angelägen om att produkterna ska hålla länge och vi vårdar dem bättre. Mina ryggsäckar blir dessutom bara vackrare med åren och läderremmarna formar sig allt mer efter din kropp för varje användning.

Ryggsäckar med enkel och stilren utformning

Idag har Pär lämnat sportvärlden och syr ryggsäckar för vardagliga tillfällen och utflyter i naturen. De är ett gediget hantverk från början till slut.

– Det har tagit många år att förfina och justera så att alla funktioner är ordentligt genomtänkta. Jag har arbetat bort alla detaljer som kan förkorta ryggsäckens hållbarhet. Det är inte ovanligt att till exempel dragkedjor, kardborre och elastiska material slits ut innan resten av produkten och därför använder jag istället tryckknappar, läderband och effektiva designfunktioner. På en modell rullas exempelvis locket ihop, vilket även möjliggör extra utrymme när man har större packning.

Pär har vänt och vridit på sin design för att utveckla det absolut bästa bärsystemet för en bekväm upplevelse:

-Känslan när du tar på dig ryggsäcken är att du lätt kan bära den länge. Den sitter bra på ryggen och vikten fördelas på en stor bäryta. Inget trycker eller skaver mot kroppen.

Med det sagt påpekar Pär också vikten av det estetiska med designen:

– En annan viktig aspekt är också att designen är så enkel och stilren att du inte kommer att tröttna på den.

Pär säljer sina ryggsäckar i sin egen webbutik. Han har några exemplar på plats i butik i Idre och i Pietch läderverkstad men framför allt uppskattar han att träffa människor personligen:

– Jag märker att jag får bäst gensvar när jag är ute på events och mässor där jag kan prata om produkten och människor verkligen kan klämma och känna på ryggsäckarna. Då förstår de vilken kvalitet de har. En ryggsäck från mig kommer att vara din trotjänare för lång tid framöver och den blir bara vackrare och skönare med tiden.

Företagsfakta

Bestedreng grundades av Pär Andersson 2014

Det är ett enmansföretag med verkstad i Sörby, på landet utanför Falkenberg.

Du kan läsa mer om Bestedrengs ryggsäckar på www.bestedreng.se och här hittar du också Bestedrengs webbutik.

Följ Bestedreng på instagram och facebook

SE RYGGSÄCKARNA I DETALJ

Text & Foto: Linda Tengvall

2 Comments
  1. Min syster i järna skickade mig artikeln och dina ryggsäckar ser väldigt fina ut och jag gillar verkligen din motivation bakom vad du gör.
    Jag bor i England sedan många år, i en liten stad som heter Totnes i Devon. Den är känd för att vara “alternativ”. Vi har flera affärer med organisk mat och kläder, handgjorda skor osv.
    Om du har artikeln på engelska så kunde jag sätta upp den på Facebook. Det är möjligt att någon av affärerna skulle vilja sälja dina ryggsäckar.
    Lycka till
    Anne Henriksen

  2. Hej Anne, roligt att du läste och gillade artikeln! Själv blev jag nyfiken på Totnes, det låter som ett trevligt ställe! För närvarande säljer jag bara via min hemsida, då det är svårt att hitta mariginal nog att anlita återförsäljare. Men å andra sidan är jag på gång att göra sidan lite mer internationell, med möjlighet att handla från andra länder. Det borde vara klart om någon månad. Självklart är jag jätteglad om du vill lägga upp artikeln på facebook! Lättast är nog att låta Google översätta. Inte optimalt, men bättre än vad jag skulle lyckas åstadkomma…

Leave a Reply

Your email address will not be published.