Ett jordnära nyårslöfte

Jag har som fotograf och skribent alltid format och anpassat mitt arbete utifrån mina aktuella intressen. När jag längtade efter att resa mer riktade jag helt enkelt in mig på resereportage upptill de inrednings- och trädgårdsreportage jag normalt levererade till olika magasin. Jag kan skriva under på att det är bland det bästa som finns. Jag får besöka nya länder och platser och djupdyka i deras kultur och historia. Jag kontaktar intressanta människor, som jag som vanlig turist förmodligen inte hade kontaktat, och jag älskar att under intervjuerna få höra om deras liv.

Jag minns speciellt mötet med hanverkaren i Goritsi som gästvänligt bjöd in oss i sitt enkla hem under resan på floden mellan St Petersburg och Moskva, och jag förundras fortfarande över den främmande värld jag fick höra om när jag pratade med Amish-folket i Minnesota, och hur jag med skräckblandad förtjusning njöt av snöstormen vi fastnade i på den lilla isländska landsvägen, långt från civilisationen.

Träsnidaren i ryska byn Goritsi bjöd gästvänligt in oss i sitt hem för att titta på hans hantverk.
En snöstorm kan överraska då den snabbt drar in över det isländska lavalandskapet.

För drygt ett år sedan flög jag till Budapest för att fira min man som fyllde jämt och hade en fantastisk långhelg med honom och våra vänner. Men klimatfunderingarna började växa sig allt större och eftersmaken kändes allt mer bitter. Det var senaste gången jag flög. Jag kan inte skriva sista, för vi har fortfarande vänner runt om i världen som jag har förhoppningar om att någon gång få träffa igen. Men om jag flyger kommer det att vara noga övervägt och väl motiverat.

Det suger att behöva göra avkall på drömmar, att inte på en gång kunna göra precis vad som faller oss in. Det är ju det vi börjat kalla livskvalitet. Men så är faktiskt livet, om man inte väljer att leva det egoistiskt. Vi måste samsas om planetens resurser. När jag var liten skrev vi barn en önskelista till jul. Fick man sedan på julafton något som stod på den blev man själaglad. Den lilla dockan, de nya skridskorna eller jackan hade man då väntat och längtat efter i flera månader. I dag köper de flesta det vi behöver till våra barn så snart vi upptäcker ett behov. På samma sätt tillfredsställer vi vår egen reslust nästan i samma stund som den uppstått. En flygbiljett till London eller Barcelona kostar ju nästan ingenting!

Men på samma sätt som vi borde anpassa vår kost mer efter säsong, borde vi även anpassa våra resvanor efter våra årstider. Känns det rimligt att vi kan kräva 30 grader och varma bad i januari? Vi kanske måste inse att vi får vänta till april och ta tåget till Europa för att möta sommaren lite tidigare. Intressant är ju att trots att vi haft en så otroligt varm sommar längtar vi ändå desperat efter en solsemester i vinter. Kanske måste vi inse att vi är bortskämda barnungar som räknar med julafton hela året om.

Jag har inte slutat resa bara för att jag inte använder flyget. Jag försöker helt enkelt semestra på närmare håll och förlika mig med att vi bor i ett land med årstider där en del av året faktiskt är kallare och mörkare. Jag försöker hitta sätt att finna tillfredställelsen av nya erfarenheter på närmare håll. Här finns många vackra vyer även i Sverige, likaså i våra grannländer. Intressanta människor finns bakom varje knut om man bara anstränger sig att prata med dem.

Sceniska vyer i Norge kan vara lika stimulerande som ett landskap långt bort.
Att ta vara på en varm kväll med en öländsk solnedgång som utsikt är ren njutning.

I DAGG kan ni hitta restips från närmare håll, och under 2019 vill vi berätta om ännu fler inspirerande platser och människor att besöka utan att göra så stora klimatavtryck. Varför inte avge ett annorlunda nyårslöfte i den hållbara resans tecken? Att försöka uppleva en ny plats varje månad, utan att flyga! Det kan vara en bortglömd sevärdhet i ditt absoluta närområde, en dagsutflykt till en stad eller by du inte varit i tidigare, eller en övernattning utanför Sveriges gräns. Har du inte tidigare rest så mycket med tåg rekommenderar vi absolut att du undersöker det alternativet närmare!  Vi hoppas kunna vara en inspirationskälla under vägen!

Inspiration till ett upplägg för 2019 års tolv månader

Behöver du lite hjälp att få igång inspirationen till ett upplägg för 2019 års tolv månader har jag här satt ihop ett förslag på upplevelser i närområdet, de flesta till ett väldigt överkomligt pris. Modifiera efter egna intressen och flytta om i månaderna så det passar ditt liv bäst:

 1. Ta nattåget till Berlin och upplev en helg i storstaden som innehåller många intressanta stadsdelar, gallerier och museum.
 2. Ring upp en gammal vän som bor på en annan plats och fråga om du får komma på besök!
 3. Undersök ett spa nära dig. Har du möjlighet att ta en dag ledigt i veckan har många av dem förmånliga erbjudanden för övernattning exempelvis söndag till måndag.
 4. Packa picknickkorgen och ge dig ut på en cykeltur och se var du hamnar. Se till att ha gott om tid på dig 😉
 5. Boka en helgvandring i de svenska eller norska fjällen.
 6. Leta upp ett temahotell som tar dig till en annan tid eller plats utan att behöva lämna landet. Bo i sagostugor i djupa granskogen  eller ett slott högt upp bland trädkronorna, eller varför inte 155 meter under jorden i Sala Silvergruva . Du kan också välja att förflytta dig tillbaka till 1920-talet på Hotel Pigalle i centrala Göteborg.
 7. Åk på badsemester i Danmark som har många härliga sandstränder. Den 230 kilometer långa stranden som sträcker sig mellan Sejerøbugten i väster till Öresund i öster kallas exempelvis den danska Rivieran. Här finns också närheten till slott, museum och fina lokala producenter.
 8. Besök en ö. Det kan vara allt från Gotland, Ven, Visingsö eller någon mindre ö som kanske endast kräver en kanot eller roddbåt för att komma till.
 9. Gör en vinresa inom Sverige. I Halland ligger Ästad Vingård som har rundvisning och provning på sin vackra vinodling.
 10. Gör en matresa i ditt närområde och ät dig igenom dina lokala entreprenörer. Köp med dig delikatesser och fortsätt njuta efter du kommit hem!
 11. Gå en stadsvandring och lär dig mer om historien nära dig.
 12. Det finns gott om fina julmarknader i Sverige, men vill man vidga vyerna tar man lätt tåget till Tyskland där det finns mängder av charmiga städer med ordentlig julstämning.

Jag önskar dig ett fantastiskt och upplevelserikt 2019!

Hjärtliga hälsningar

Linda

Tyskland har många fina julmarknader som man enkelt når med tåg.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.