En månad av att leva som nomader gav mersmak

Vi är tillbaka efter ett sommaruppehåll. Under fyra veckor utforskade vi delar av norra Sverige och det allra nordligast Norge. Från Huskvarna till Nordkapp, det europeiska fastlandets nordligaste plats. Vi vaknade upp i vanen bara några meter från klippkanten och kunde njuta av den mest fantastiska utsikt vi någonsin vaknat upp till. Att titta ut över Barents hav och veta att bortanför horisonten är Svalbard och därefter Nordpolen. En plats vi förmodligen aldrig hade besökt om det inte vore för vanen. Det är just det som är så fantastiskt med att bo och leva som vi gör, alla dessa fantastiska platser som vi får se och uppleva tack vare att vi alltid har vårt hem med oss. Många platser som vi inte ens visste fanns, ännu mindre hade fått uppleva annars.

En månad av total frihet

Eftersom vi både har varit bundna till Jönköping på grund av våra jobb har vi som längst tidigare åkt runt med vanen i en vecka och annars bara på helger. Men under semestern fick vi uppleva en månad på vägarna, en månad av total frihet utan att behöva åka tillbaka till en och samma plats. En månad av att leva som nomader på riktigt. En fantastisk månad som gav mersmak. Det var under den månaden som vi gjorde något stort och omvälvande, något som vi både drömt om i många år men som vi trodde aldrig skulle vara möjligt att genomföra. Andreas har tagit tjänstledig från sitt jobb och Alexandra som inte fick sin tjänstledighet beviljad, har sagt upp sig. Under det här året som vi bott i vanen och jobbat heltid har vi sparat varenda krona vi kunnat. Egentligen började det sparandet för fler år sedan. Vi har avstått från precis all onödig konsumtion och inte köpt någonting som vi haft ett verkligt behov av, inget villbehöver köp, inga impulsköp eller begärköp sedan fler år tillbaka. Vi sålde allt vi ägde och byggde vanen.

Nästa kliv ut ur ekorrhjulet

Nu är vi redo att ta nästa kliv i vårt nya liv, nästa kliv ut ur ekorrhjulet. Vi har inte längre någonting som binder oss. Nu ska vi leva helt som nomader ett tag framöver. Nu i oktober beger vi oss söder ut till kontinenten, till Europa. Det har krävts hårt arbete och stora uppoffringar. Det har krävts år av förberedelser. Men vi är nu redo att släppa taget och ta steget ut i det okända. Ett enklare liv där vi byter konsumtion, prylar, karriärshets och pengar mot tid, äventyr och upplevelser. Där vi nu bryter mot ytterligare några av samhällets normer och förväntningar på hur man ska leva sitt liv. Vart vi tar vägen vet vi inte, inte heller hur länge vi blir borta eller vad som händer sen. Under en stund i livet har vi möjligheten och privilegiet att leva helt och håller i nuet. En tid vi kommer ta tillvara på, njuta av och utforska. Vi har ingen aning om vad som väntar eller vad som kommer hända. Men vi är redo att testa, att försöka, att chansa. Vi är så oerhört förväntansfulla, nervösa och tacksamma. Men också så oerhört stolta över oss själva, att vi vågar, att vi tar en risk och att vi följer våra drömmar trots att det svårt och utmanande att bryta mot normerna. Så häng med på livets äventyr där vi försöker leva utanför ekorrhjulet och skapa ett liv på våra egna villkor istället för att leva så som det förväntas.

Följ även Alexandra och Andreas vanlife på instagramkontot @hallbartmedalexandra och se var de befinner sig just nu!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.