Ordning i kaoset när gården grävs upp

Det stämmer det som sägs, det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder. Däremot går regn och geggemoja knappast bra ihop med ombyggnation. Växter som måste flyttas kan däremot ge nya idéer och trädgården blir fylld av nya möjligheter.

En bra egenskap jag har som trädgårdsmästare är att jag upplever inte väder och vind så mycket. Med det menar jag att när jag ser tillbaka på en sommar kan jag sällan avgöra så kallade dåliga dagar för jag tycker de flesta är bra. Dessutom är ju regnväder perfekta planteringsdagar! Eller mysiga dagar att kura inne om man är ledig.
I år har jag hört av många att det varit en dålig sommar och till viss del kan jag hålla med. Det har inte blivit så mycket bad med familjen som jag önskat men för övrigt har det varit perfekt trädgårdsväder. Det är egentligen bara nu på senare delen som det börjat regna och regna, så mycket att till och med jag tröttnat. En annan höst hade det troligen inte bekommit mig och jag är glad för grundvattnet som behöver höjas, men i år har vi börjat en utbyggnad av huset och då är regn mindre bra. Speciellt sådant intensivt regnväder som varit här i Halland för hela marken på gården är som mjuk geggamoja för tunga maskiner att köra på.


När vi ändå är i farten och gräver upp för att ordna dräneringsrör och avloppsledningar passar vi på att göra om i trädgården. Bakom ladugården där mina odlingslådor stod fick allt tas bort för att traktorgrävaren skulle komma fram. Lite synd eftersom jag höstsått allehanda blad där men samtidigt början till något nytt!

En ny yta för odling gjordes i stället nedanför på den gamla gödselplattan efter att merparten av all natursten som bildade botten där hade tagits bort och samlats i hög. Där ska det odlas potatis, vitlök bönor och mycket mer. Om det finns plats kvar vill säga. Hallonen blev också flyttade och fick några rader i den nya ytan. Och jordgubbarna och vinbärsbuskarna behövde också en tillfällig plats.


Många perenner och buskar med mera som behövde en ny tillfälligt växthotell när grävningen skulle ske. Till dem ordnade jag två pallkragar som jag fyllde med jord från trädgården.
Här har de rum att växa en stund och få förhoppningsvis en bättre plats inom kort.


Aster lateriflorus ‘Horizontalis’, grenaster är en favorit som också står i växthotellet.
En mycket dekorativ perenn som buskar ut sig med väl förgrenat växtsätt med mängder av sådana här söta blommor under september och oktober.


Det vackra rostiga staketet som var vid källarnedgången får vänta på att få en ny plats. Troligen som spaljé. Källartrappen ska byggas in så där kommer den inte behövas men det måste självklart få vara kvar.


Det höga prydnadsgräset Molinia ‘Karl Foerster’ har fått ett tillfälligt hem i en stor zinkbalja och allt är lite huller om buller på gården. Men kanske är det ändå det bästa med trädgård, att det är föränderligt.
Gång på gång ges vi nya möjligheter att göra nytt i våra trädgårdar!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.