WABI SABI – att se det ofullständigas skönhet

Människans svårighet att acceptera tidens avtryck, både på det inre och yttre, är sedan länge något som intresserat konstnär Anne Lang. Hon inspireras av filosofin WABI SABI som lyfter det ofullständigas skönhet och har lånat uttrycket till sin affärsverksamhet. Bland annat driver Anne en butik med second handplagg och accessoarer, som uppmuntrar till att tvätta, laga och lappa, som fungerar som ett konstnärligt labb och inspirerar till klimatengagemang. Här delar hon med sig av sina tankar om vår tids krav på perfektion och sin egen tolkning av WABI SABI.

Anne framför inspirationsväggen i butiken LANG & CO.

WABI-SABI 侘寂 är en japansk filosofi som handlar om att acceptera tidens avtryck. Vi kan likna det vid en rävs spår i nysnö.

Nyss gick den över fältet, satte ner sina små tassar och lämnade ett vackert pärlband efter sig.

Snart är det tö och spåren är osynliga för ögat, men räven gick där ändå i vårt minne.

Ännu en bild formar sig. Jag ser en äldre kvinnas ansikte. Som varje människa har hon upplevt sorg och smärta, men också glädje.

Kanske kisar hon ofta ut över ett landskap. Låter blicken sträcka ut. Tar in skönheten av dimman som sakta stiger, de grå slöjorna av regn, solen som bryter igenom. Vädrets oundvikliga förändringar. Tiden som gick är osynlig men vi kan ändå uppfatta dess oförställda skönhet i ett fårat ansikte.

Vad betyder då WABI-SABI?

WABI var från början ett sätt att skapa enkla, vackra miljöer för det rituella tedrickandet och SABI handlade om avskalad uttrycksfull poesi. Begreppet har så småningom kommit att innebära ungefär “skönhetens blomstring i harmoni.”

Tiden är även en aspekt inom begreppet och i väst förknippas WABI-SABI främst med vackert åldrade ting och miljöer, särskilt kring hantverk. Det finns något vilsamt över det använda och nötta.

En gammal jordglob som någon kasserat fick nytt liv i butiken.

I den tid vi lever i nu finns så många orosmoment. Så mycket kretsar kring det yttre, men också kring det inre. Du ska vara perfekt utan och innan, snyggt förpackad och polerad. Skina av duglighet och handlingskraft. Du ska vara i balans och helst inte göra för många misstag. Inte visa dig för svag, för bräcklig, för sjuk, inte stressa, inte äta dåligt, inte bli för fet, inte bli fattig, inte klappa ihop. Men det är just det vi gör till slut, för inre balans handlar mindre om perfektion och mer om acceptans för det bristfälliga, det asymmetriska och skrovliga. Livets obeständighet är evig.

WABI SABI handlar ofta om naturens skönhet och naturmaterial som åldras med patina. Det finns inredningstidningar och bloggar i mängd som illustrerar. Ofta är det lite för perfekt ordnat. Det bör finnas något som påminner om det tillfälliga och ofullständiga och som skaver lite mot superestetiken. 

Ett tyg i den japanska återbrukstekniken boro där minsta tygbit togs tillvara in till sista tråden.
Slitna jeans är perfekta att brodera vidare på.

Cirkulär ekonomi, laga och lappa

Den lilla butik jag driver nära Tullbron i Falkenberg heter LANG & CO. LANG är förstås jag själv och CO först och främst min man som är delägare. Men company står också för alla andra som vill ta del av grundfilosofin och gärna besöker oss. Vi är ett stort kompani av människor som gärna köper i andra hand. Den här lilla butiken är också en del av mitt konstnärskap, som ett lab för idéer att pröva, vrida och vända på. Såklart handlar det om återvinning och cirkulär ekonomi. Att inte kasta bort utan ta vara på, tvätta, laga, lappa. Lyfta fram tidens tand och se det vackra. En second hand butik med plagg och accessoarer på en tidslinje från sekelskiftet över millenieskiftet till samtiden med en arty och trivsam atmosfär tycker många. En mötesplats.

Överblivna tygprover och symaskinens zick-zacksömn fungerar också fint att laga med.
LANG & CO vill hellre vara arty än perfekt.

WABI SABI som även är namnet på vårt paraplyföretag, har vi ödmjukt lånat av den japanska zenfilosofin. Företagsstrukturen är organisk och kan liknas vid ett träd med ett paraply av blad och grenar. Just nu duggar det tätt med olika ideér där några hänger sig kvar och genomgår metamorfoser innan de blir till fjärilar. Det finns också ett rotsystem på trädet, ett rhizom, vilket binder samman genom förgreningar och förlängningar. Rhizom hittar alltid nya vägar att överleva och är mycket svåra att utrota. Även om enskilda delar försvinner så klarar sig helheten då det ständigt skickar ut nya skott. Ser ni parallellen? Klimatrörelsen går heller inte att utrota. Det kommer ständigt nya skott som tar vid där andra försvann. Just nu går hela planeten igenom en renässans.

Egen tuschteckning på handgjort papper från Nepal.
Stafflier, skoblock och plagg samsas i butiken.
Den japanska stämpeln i glashemisfären är Annes egna personliga inskription, handgjord av en stämpelmakerska i Kyoto.

Vi är med ålderns rätt två ganska stillsamma klimataktivister jag och maken men rätt olika. Jag samlar in och fyller på, medans han vill smalna av och ta bort. Men eftersom det är jag som lägger ner mest arbete i butiken är det också jag som bestämmer och har slutordet. Det får vara någon hejd på samarbetsviljan. Låt det raspa och nöta. Med tiden slipas det till och blir WABI SABI-vackert. Att ha tillit till den egna förmågan och viljan är så viktigt. Vad kan just ditt lilla gröna, inre skira skott bidra med? Fundera på det så ses vi kanske i mars när vi öppnar igen. Du är så välkommen att hälsa på.

Den kinesiske konstnären Ai Weiwei påminner oss om vår egen roll.

Text Anne Lang, Foto Linda Tengvall


Du hittar Anne Langs butik på Brogatan 4 i Falkenberg.
Följ Lang & Co på Facebook och Instagram

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.