Trygghet och rädsla

Med en innerlig önskan om att du har det underbart vill jag idag dela mina tankar om trygghet och rädsla, och hur det påverkar vår hjärna och vårt mående.

Under det gångna året kanske du har märkt att det är många runt dig som varit rädda, kanske även du. Rädsla är inget farligt utan något som räddat oss många gånger från farliga saker. Däremot påverkar rädsla vår hjärna och vårt mående negativt om vi lever med den under en längre tid.

Rädsla skapar en stressreaktion i kroppen som gör kroppen redo för att slåss eller springa. Denna reaktion i kroppen gör att viktiga funktioner som vårt immunsystem, matsmältningssystem och hormonella system sätts på vänt, och allt blod går till armar och ben för att du skall kunna aktivera muskler snabbt.

En klok person, jag ej minns namnet på just nu, har uttryckt ”Du vill inte ”tänka” på din lunch när du själv är på väg att bli någon annans lunch”.

Det som också händer är att hjärnan går in i ”fokusmode”. Den del av hjärnan som står för överlevnad som kallas reptilhjärnan, tar över, för det enda som betyder något i detta läge är din överlevnad. I ett läge med ett riktigt hot är detta en gåva.

Att leva med denna typ av rädsla över tid gör däremot din kropp utmattad. Energin som genereras för att du skall springa eller slåss får inget utlopp, utan byggs upp i din kropp. Den energin kommer istället ut som irritation, frustration och ilska. Och även ofta då riktat mot andra.

Som en sista del kring rädsla, innan jag går över till trygghet, vill jag nämna en sak till om vad som händer med vår hjärna under rädsla och stress. När vår reptilhjärna tar över har vi inte tillgång till viktiga delar av hjärnan som sköter saker som problemlösning, kreativitet och innovation.

Trygghet skapas när vårt nervsystem är avslappnat

För att skapa en känsla av trygghet behöver vi kunna reglera vårt nervsystem och få det avslappnat. Motsatsen till vad som händer under rädsla. Hur gör vi det då?

Det finns många sätt att göra det på och för mig är det idag en essentiell del av livet. Jag möter många när jag ger Kraniosakral behandling som förstår hur spända deras kroppar varit först när deras kroppar känner sig trygga nog att slappna av under behandlingen. Ofta ”kryper” dessa spänningar på lite i taget så att vi inte ens reflekterar över att vår kropp är spänd förrän kroppen börjar säga ifrån genom smärta.

Jag kommer att börja med att ge dig 2 övningar att göra hemma och sedan ge dig tips på olika sätt att börja träna ditt nervsystem till mer avslappning. Prova det med nyfikenhet och vad det kan göra för dig och ditt välmående.

ÖVNING 1

Att känna skillnaden mellan en spänd och en avslappnad kropp ger dig en känsla av skillnaden i din kropp och din upplevelse.

Lägg dig på sängen och börja med att ta ett djupt andetag in, och håll sedan andan medan du spänner varenda muskel i hela din kropp. När du inte kan hålla andan längre så andas du ut med ett ljud och släpper alla spända muskler. Gör det gärna 3 gånger.

Efter att du gjort det tre gånger, låt andetaget komma och gå naturligt och bara känn in hur skillnaden mellan en spänd kropp och en avslappnad kropp känns.

ÖVNING 2

Om vi har stress i kroppen kan det vara svårt för den att slappna av och om vi lägger oss stilla ner i det lägget, då är det lätt att stressen istället ”går upp” i tankarna. Denna övning hjälper dig att få den energin – känslan av stress –  att röra sig i kroppen och släppa, innan du lägger dig för avslappning.

Övning kan kanske kännas lite utmanande. För mig skapar den idag en känsla av frihet.

Lägg dig på sängen, och när du är redo så sparka och slå ner i sängen allt du kan – känns det som du vill skrika, så skrik ut det som behövs också – tills du inte orkar mer. Landa sedan ner i sängen och andas. Sakta medvetet ner ditt andetag och känn in vad som händer i kroppen.  Du kan göra det hur många gånger du vill och känner är nödvändigt, tills kroppen börjar slappna av.

Andra sätt att träna avslappning

  • Avslappningsövningar – finns guidade
  • Lär dig andas – finns många olika Andningsövningar
  • Kraniosakral Terapi (Vill du prova ger jag behandlingar på Eko-logiskt konceptcafé och vänner i Falkenberg)
  • Yoga
  • En sakta, sakta promenad i naturen
  • Sitta under ett träd
  • Lugn musik
  • Stretcha
  • Dina unika sätt att slappna av

Som avslut vill jag belysa vikten av att träna nervsystemet till avslappning innan vi upplever stress och utmaningar i livet. Orden från Björn Nattiko Lindeblad är en fin påminnelse för mig när jag behöver det:

”Träna i stiltje för att vara redo i storm”

Ju mer vi tränat oss i att reglera vårt nervsystem, ju lättare har vi att ta hand om oss när en storm väl sker och vi kan agera istället för att regera.

Det jag önskar dig är allt du önskar dig, och att du kommer ihåg att vara kärleksfull mot dig själv.

Med värme Anna ❤

Följ Anna på facebook

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.