Älskade återbruk

Återbruk är bra på så många olika sätt men kanske främst för att det är det enklaste och roligaste sättet att rädda världen. Det går att återbruka från det lilla, som i ett gammalt handtag från byggåtervinningen som får kliva in när 70-talets plasthandtag ger vika, till större föremål så som att återbruka ett helt hus.

Det finns så mycket saker som är producerade i sådan kvalité att de håller i århundraden, de ligger där ute och bara väntar på att få kliva in och ta sig an en ny uppgift! Detta syns inte minst på antalet varor som just nu ligger på olika nätsidor för andrahandsvaror och auktionssajter.

 
Återbruk behöver ju heller inte innebära att du använder en sak igen för samma syfte, utan man kan ju faktiskt ta en pryl som uttjänat sitt ursprungliga syfte och använda det till någonting helt annat. En enkel sak som att en kakform blir till en äggkopp!

Det fina i saker som man återbrukar är ju oftast den historia, eller själ om man vill kalla det så, som finns i en pryl som har levt ett liv. De mest mondäna små vardagsprylarna som folk har använt frekvent under en livstid och som bär spåren av sin användare. Eller en handsydd klänning från 40-talet som knappt bär några spår alls eftersom man hade vett att vara rädd om sina ägodelar.

När man tänker på alla de prylar som vi producerar idag och i vilken kvalité som de framställs så blir man lite fundersam, kommer alla dessa kläder, saker, hus mm som görs idag verkligen gå att återbruka? Känns det verkligen rimligt att det ska vara okej att göra saker som inte går att reparera? Att det ska vara billigare att göra saker som är “underhållsfria” än saker som går att underhålla.

Underhållsfri innebär ju att den inte går att underhålla, tänk på det!

 
När vi började med mejeriet så ville vi verkligen återanvända allt som gick att återanvända. Därför tog det också 5 veckor att tömma huset efter sin förra ägare då vi gick igenom precis ALLT för att säkerställa att vi sorterade, sparade, återvann och skickade vidare för andra att återbruka. När vi har letat efter nya material till mejeriet så har vi utgått från att leta på byggåtervinningar, andrahand på nätet eller vänner som har grejer som ligger. Att köpa nytt är sista utvägen. Vissa saker kan man helt enkelt inte återbruka, som takpappen som skall hålla taket tätt. Dock så kan man ju tillexempel återbruka gamla takpannor men eftersom mejeriet ursprungligen hade listtäkt papptak så blir det åter listtäkt papptak.

Tänkte att vi skulle återkomma till detta ämne med jämna och ojämna mellanrum så att ni får se våra fynd! Hitintills har vi hittat detta:
 

Pardörrar från Lindbergs prästgård

 
Dessa dörrar har tidigare suttit på Lindbergs prästgård som nu har rivits. Han som utförde rivningen har också en byggåtervinning, score! Bra där kommunen.  Vi hittade dom en solig utflyktsdag och skattade oss lyckliga då vi insåg att de var väldigt lika de pardörrar som idag sitter på övervåningen i mejeriet. Dörrarna kommer att hamna på nedervåningen mellan framtida vardagsrum och kök.
 

Bjälkar med patina


 
Från Lindbergs prästgård har vi även hittat dessa bjälkar. De har burit golvet på övervåningen i prästgården och kommer att göra det även hos oss. Vi behöver förstärka bärningen och då det är en spännvidd på ca 7m i vardagsrummet på nedervåningen så behöver vi något rejält och långt. Här skulle man ju kunna ta i med en modern limträbalk men träden i dessa bjälkar planterades i början av 1700-talet och är så täta att årsringarna knappt går att utläsa. Starkt med bra kvalité och en magisk patina, ljusår finare än dess moderna motsvarighet.
 

Golv från “50-talet”

 
Bara för att huset är från 1892 så måste inte allt vara från den tiden. Ett väl patinerat stengolv i kålgårdsmarmor från 50-talet funkar precis lika bra.  Stenen är ju så klart äldre än så men den bröts och blev ett golv under den tiden. Detta har vi slitit med och kånkat ut från ett rivningshus. Kommer exempelvis att passa perfekt som golvbeläggning i hallen på nedervåningen.
 

Möbler som tillhör huset

 

 

 
När vi städade igenom huset efter de förra ägarna så hittade vi en del superfina möbler som vi har sparat och som på ett eller annat sätt kommer att komma tillbaka in i huset. Fina gamla trämöbler som har en del år på nacken men som om de omhändertas kan hålla i ytterligare några hundra år.

Efter önskemål så tänkte vi att vi skulle tipsa om lite ställen som har bra prylar för återbruk!

Vi vill påpeka att vi inte har några samarbeten eller får något för att vi tipsar om de företag vi nämner nedan utan de baseras helt på stället där vi har varit själva och hittat bra grejor.

Tips från oss:

  • I området kring oss finns Nygårds byggåtervinning som ligger i Varberg, här diskrimineras inget utan går det att återbruka så finns det här oavsett ålder. Nygårds har väldigt mycket fönster, ytterdörrar takpannor och stenläggning för utemiljö. De har även kakel, gamla handfat och lite annat smått och gott.
  • Hus till Hus i Allingsås. Hus till hus har både ett stort utbud av varor som har haft ett tidigare liv och väntar på sitt nya hem, vissa som de renoverar, samt nya varor i form av en byggnadsvårdsbutik. Väl värt ett utflyktsmål i sig.
  • Nacka byggnadsvård i Stockholm. Välfylld affär med både återbrukade varor och nya varor i äldre stil. De kan även hjälpa dig med renovering av ex din gamla vedspis om du skulle vilja det.
  • Nackagårds byggnadsvård som ligger Vessigebro utanför Falkenberg. Icke att förväxla med föregående nämnd butik. De har både butik med div begagnade fynd samt en byggnadsvårdbutik. Anders och Lena har dessutom väldigt mycket kunnskap när det kommer till byggnadsvård.
  • Auktioner, dels finns de auktioner som redan är etablerade men det finns även gårdsauktioner som kommer med jämna mellanrum. Dessa brukar dyka upp i lokaltidningen. I våra trakter finns Hebergs auktioner som klubbar saker en gång i månaden, här hittar du alltid inredning och sak varor men ibland så dyker det även upp byggnadsmaterial. Vill dock resa ett varningens finger för att auktioner är extremt beroendeframkallande!
  • Loppisar!!! Håll utkik i sommar. Här kan man verkligen göra fynd.
  • Grannar, vänner, ovänner (svårt att göra affärer med kanske) och allmänt bekanta. Många är de som har saker liggandes runt tomten som de inte använder. Håll dörrar öppna, sprid ordet att ni är på jakt efter någonting speciellt så brukar det tillslut dyka upp. Vi har lite mer balkar och gjutjärnsfönster på gång via vänners vänner och släktingars släktingar.
  • Man ska inte underskatta blocket och tradera. Här finns det ibland riktiga godbitar att hitta så som ex kakelugnar och andra överblivna byggnadsmaterial.

Så där har ni det, ett första inlägg om återbruk. Lycka till med letandet och hör gärna av er med era egna tips!

 

Följ oss på Instagram: @svenstorpsmejeri

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.