Dekorera med höstliga kransar

Naturen förändras för varje dag, som ett skådespel framför våra ögon. Det kan kännas sorgligt när sommarens ljuvliga blomning vissnar bort, men fortfarande bjuder naturen på så mycket vackert som kan användas för att pynta hemmet. Ta gärna en titt utanför knuten innan du plockar till dig en bukett importerade blommor i butiken.

Idag har vi hämtat inspiration från Therese Vikman som bytt Stockholms storstadsbrus mot lugnet på Gotland. Här jobbar hon med frågor som rör omställning och hållbar utveckling. Therese är även certifierad permakulturdesigner och en engagerad odlare.

Therese älskar det enkla och skapar gärna kransar av återbruk, hemodlat och vildplockat. Som grund är det perfekt att använda en vanlig stålgalje som omformas till en cirkel. Den har dessutom redan en praktisk upphängning i och med den befintliga kroken. Här följer några olika kombinationer av naturmaterial som kan vara vackert att använda.

En enkel stålgalje kan genom att formas till en cirkel fungera som en stabil grund till en krans.

Att klä stålstommen med vintergröna eller lingonris är vackert i sin enkelhet, men kan också fungera som en grund. Här har Therese byggt på med torkad ljung och ormbunke ovanpå lingonriset, vilket skapar en skön harmoni mellan de gröna och de jordiga tonerna.

Torkad ljung och ormbunke blir vackert på en stomme av lingon.

Det går också fint att skapa kransen direkt av växtmaterialet, i det här fallet av torkade fröställningar från dikesrenen.

De flesta fröställningar är vackra i sin enkelhet. Bind samman dem till en cirkel när de är fuktiga och låt dem torka.

I detta reportage vill vi inte visa hur du steg för steg skapar exakt en viss dekoration, utan i stället uppmuntra dig till att se dig omkring, utanför din egen dörr eller i närmaste dunge eller skog, för att upptäcka vad som finns tillgängligt just hos dig. Se förbi det vi förhastat kallar förfall och se i stället det vackra i varje blad och fröställning. Plocka med dig det som attraherar ditt öga och sätt samman till en krans eller annan form av dekoration. Vi lovar att det finns mer än tillräckligt där ute för att förgylla vardagen i ditt hem.

Text: Linda Tengvall, Foto: Therese Vikman

Följ Therese Vikman och Studio Plåthuset på Instagram @plathuset . Mer info om Therese finns också på www.theresevikman.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.