Nissebus i eget hus

I år införs en ny tradition hemma hos oss. Det är första december och barnen överraskas med en liten Nisse-dörr vid golvlisten i vardagsrummet. Jag blev inspirerad när jag hälsade på våra goda vänner och såg en liten dörr med söta detaljer i deras kök. De senaste åren har deras barn med stor förväntan sett fram emot första december då Nisse återigen flyttar in hos dem. De har lärt sig att Nisse är en påhittig liten krabat som gillar bus. Varje decembermorgon studsar de upp ur sängarna för att se vad Nisse haft för sig under natten.

Jag älskar denna aktivitet som nu genomförs i många hem under december. Nissebus är ett bra alternativ till paketkalendern. Det väcker förväntan och magi, skapar upplevelser och sprider glädje. Framför allt lockar det fram skratt. Väljer man bus med omsorg kan man komma ifrån konsumtion av nyproduktion och presentkalenderns slit-och-släng-fällor.

En busig nisse flyttar i år in hos oss!

Hur kan ett nissebus se ut?

Föreställ dig att som barn vakna på morgonen för att ta reda på vad Nisse haft för sig under natten. Du upptäcker inget konstigt när du tar på dig kläderna, inte heller i köket under frukosten men när du ska borsta tänderna ser du att Nisse slagit in alla tandborstarna i papper! Vem kan hålla sig för skratt då? En annan dag kanske frukten på fruktfatet har ögon eller så upptäcker du något oväntat i skorna när du ska gå hemifrån!

Som veteran inom Nissebus-världen berättar min vän om några av de mest lyckade överraskningarna. Hennes barn tyckte det var kul när Nisse hade lämnat ett meddelande genom att skriva med tandkräm på spegeln eller då han hade tejpat upp en hopphage på vardagsrumsgolvet. Men den morgonen då Nisse bytt ut besticken i kökslådan till godis toppar nog ändå listan!

Vet du med dig att du kan ha svårt att komma på 24 småhyss går det bra att ta hjälp av andra och inspireras genom att exempelvis söka på hashtaggen #nissebus på Instagram. Lägg dig på en rimlig nivå utifrån ork och tid, så att aktiviteten inte blir för kravfylld och skapar stress istället för att vara kul.

Här överraskas barnen av roliga figurer i kylskåpet! Bild lånad från Fixasjälv.se där du kan läsa om flera roliga Nissebus.

Nisse behöver inte enbart göra bus, vissa dagar kanske han ber barnen om hjälp att skriva julkort eller fixa något annat pyssel han själv inte hann med under natten. Då kan han ha ställt fram lite material och lämnat instruktioner.

Hur går man till väga för att införa Nissetraditionen?

Det finns olika sätt att gå till väga för att dra igång Nissebuset. Antingen kan man börja genom att överraska barnen med ett paket innehållande en Nissedörr och 24 roliga detaljer att pyssla ihop under december. Det finns att köpa på exempelvis Lekakademin.se. Man kan också helt enkelt sätta upp en dörr vid tröskeln på kvällen innan den 1 december och låta det bli en överraskning att Nisse flyttat in. Ni kan sedan tillsammans med barnen komma på roliga husdetaljer att fixa för Nisse under veckorna fram till julafton. Att leta fram små saker i ert hem som passar Nisse sätter fart på fantasin och kreativiteten. Det kan vara en liten dörrmatta, en tvättlina med små kläder, träskor eller ett litet fat med gröt. Kanske vill Nisse ha ett par skidor (går bra att göra av glasspinnar), en julklappssäck eller en brevlåda utanför sin dörr. Möjligheterna är oändliga.

Skapa fler små föremål till Nisse att ha utanför dörren genom att leta passande material i hemmet.
En gryta från dockskåpet passar bra till tomtegröten och en tändsticka gjordes om till sked.

Hos oss har vi valt att göra just så – överraska med en liten dörr som barnen upptäckte på morgonen och en liten skriven hälsning från Nisse som introduktion:


Hej! Mitt namn är Nisse och jag skulle vilja bo hos er fram till jul. Jag brukar mest sova om dagarna men tycker om att fixa med saker om natten. Jag ska försöka att inte störa er men kan inte riktigt lova att inte ställa till oreda. Jag tror vi kommer få en riktigt rolig december tillsammans! Kram Nisse”


Hoppas ni också har möjlighet att glädjas åt en Nisse full av bus denna jul. Dela gärna med er av ert bästa bus eller pysseltips i kommentarerna här nedan!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.