Året som blev.. ja vadå egentligen?

Ja ni.. så här i slutet av 2020, vad ska man säga om det gångna året egentligen? Kollar tillbaka på inläggen från året som gått, allt ifrån peppen inför kommande året i januari till när coronan kom i mars och alla hoppades vi lite naivt på att det skulle passera snart. Tror inte någon av oss förväntade sig att vi nu skulle sitta här i december och att våra liv skulle vara mer förändrade än vad vi någonsin kunnat föreställa oss. Inläggen från i somras känns lite som ett lufthål där det fanns hopp om vändning som sedan mynnade ut i sista inlägget i september och därefter radiotystnad på bloggen. Det blev svårt att sitta och skriva om renovering och byggnadsvård på ett sätt som kändes relevant när hela världen har vänts upp och ner.

Vi har dock jobbat på så gott vi kunnat med mejeriet under året men inte riktigt hunnit med allt som vi hade tänkt oss. Ibland blir det så. Vet inte om ni lyckats förtränga förra årets regnoväder som varade i princip hela hösten och vintern? Det ställde till det lite för oss i början av året och försenade arbetet. Nedervåningen såg mer ut som ett svinkallt hamam än ett ställe där någon skulle bo.

Efter det så åkte Ziggy på en riktig elak sjukdom som höll på att ta honom ifrån oss och i april/maj så insjuknade vi i Covid-19 här hemma. Det blev ett halvår som hade lite annat fokus än vad vi hade tänkt oss, men som tur var fick vi mycket hjälp så att vi kunde komma framåt ändå med mejeriet.

Efter den ändå ganska fina (och för oss produktiva) sommaren så lunkade höstens mörker så sakteliga in och med den ytterligare restriktioner och tråkigheter. Vi har pratat flera gånger här hemma om vilken tur vi hade som har just huset att pyssla med ett år som detta, året har liksom rullat på ändå med en hel del att göra då det har varit fullt fokus på mejeriet. Kanske till och med så att året har varit gynnsamt för mejeriets skull då det inte har blivit några spontanresor till sydligare breddgrader eller att åka iväg och träffa vänner i tid och otid, utan den tid som vi har haft har kunnat läggas på mejeriet. Ändå hann vi inte med allt. Kanske delvis för att vi har gnetat på med så mycket själva.

Om vi ska kolla tillbaka lite på vår ”att-göra” lista för året och se hur lång vi kom egentligen:

  1. Bestämma hur planlösningen ska se ut samt en plan för el, vatten och avlopp. CHECK på den.
  2. Ny platta på entréplan. CHECK på den.
  • Färdigställa fasaden. Delvis, vi har kommit en liten bit på vägen här men det är en hel del kvar att göra. Arbetet med plattan tog mer tid än vad vi hade räknat med.
  • Fönster och dörrar på entréplan och övervåning. Delvis, de renoverade fönstren på övervåningen är på plats. Resterande fönster är beställda, vi har haft lite problem med beställningen av de nya fönsterna men nu är de på gång och fönstren till övervåningen kommer i februari. Resterande har vi ej fått svar på leveranstid än men håller tummarna för att det inte kommer allt för långt efter. Dörrar var vi tvungna att vänta lite med tills dess att vi hade gjutit plattan för att få till rätt mått. I sådana här gamla hus kan man aldrig säga exakt efter ritning på förhand hur golvet kommer att bli utan vissa svar får man först när man har något fysiskt på plats.
  • Byta ut ruttna balkar och rikta golvet på övervåningen. Då riktning och byte av balkar är beroende av att vi har ett golv på plats så har vi inte kunnat påbörja detta arbete under året. Men vi har varit på plats och stämt av arbetet med snickarna och de kommer i januari och börjar med det arbetet. Känns superpeppande att de ska dra igång!
  • Installation av teknikrummet. Som en följd av försenat golv och där efter försenat byte av ruttna bjälkar så har vi inte kunnat påbörja detta. Men det kommer någon gång i vår.
  • Färdigställa yttertaket. Detta pågående fiasko har inte kommit någonstans egentligen, vi får varken svar från snickarna eller försäkringsbolaget så här har det inte hänt ett jota.
  • Ångbroms + isolering av tak på övervåningen. Eftersom vi inte kommer någonstans med snickaren och försäkringsb0olaget kan vi heller inte komma vidare med resterande på övervåningen. Det riktigt tråkiga är att detta kan bli det som avgör om vi kan bli klara med huset så pass att vi kan flytta in eller inte. Att man som hanterverkare och företag får uppföra sig så här mot privatpersoner är helt ofattbart.

Så vad blev det av med året som gått egentligen? Ja men bara för att vi inte har hunnit med allt som vi tänkt så är det inget att hänga läpp för, vi får glädjas åt allt vi faktiskt har åstadkommit istället! Vi kör igång direkt efter årsskiftet igen med snickarna på plats och sedan kommer vi troligtvis att se rätt så stora steg ganska snabbt. Då ska dom byta ut de sista ruttna delarna i huset (bjälklaget), rikta golvet på plan 2, bygga ny trapp och regla väggar på entréplan. När det är klart så har vi äntligen avlägsnat allt ruttet i huset. Känns som ett stort steg i rätt riktning.

Vi har fortfarande siktet inställt på att kunna flytta in på nedervåningen i slutet av 2021 och än ser det inte helt omöjligt ut! Tänker att vi i nästa blogginlägg går igenom allt som ska hända under 2021. Roliga saker så som kök, ytskikt, trapp mm. Det hade varit jättekul om ni ville fortsätta att hänga med på vår resa.

God jul och gott nytt åt till er alla! Håller tummarna för att 2021 bjuder till lite mer än vad 2020 har gjort.

/Hanna & William

Följ oss på Instagram: @svenstorpsmejeri

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.