2021 och första delmålet i sikte!

2021 kommer att bli ett händelsernas år på mejeriet. Inte för att det inte har hänt något tidigare (det har hänt massor!) men nu är målet att hinna klart med nedervåningen så att vi förhoppningsvis kan flytta in i slutet av året och då behöver vi verkligen öka takten. Under 2020 var det mycket av arbetet som vi gjorde själva eller med hjälp av familj och vänner. Men för att verkligen öka takten, och för att vi snart kommer att få tillökning i familjen, så behöver vi börja att ta in mer hjälp.

Tillökning mitt i en renovering, är det verkligen smart? Jo men om man har man hållit på med renovering i 2,5 år redan och har ca 50 år kvar innan man är klar. Ja då får man nog bara ta det när det kommer. Allt går, men man får ändra lite i planeringen bara.

Så vad står på agendan under 2021 egentligen?

Jo, en hel del:

 • Installation av nya fönster och dörrar, både på neder- och övervåning.

Huset ska bli tätt och i skivande stund så pågår produktionen av nya fönster och dörrar till mejeriet på Nyebro snickeri.

Det kommer att bli ett enormt ansiktslyft när dessa är på plats!

 • Fixa fogning och murning som är trasigt i fasad för att få huset tätt. Just nu tränger vattnet igenom den skalmurade väggen på nedervåningen när det regnar och blåser från söder. Detta arbete påbörjades under 2020 och blir förmodligen ej klart under 2021 heller. Men förhoppningen är att muraren ska hinna klart med södra och västra sidan i alla fall då dessa är mest skadade samt har betydligt högre påverkan på sig från både väder och vind.
 • I bjälklaget mellan över- och nedervåning har det funnits en hel del ruttna träbjälkar kvar efter vattenskador. Vi behöver därför byta ut vissa delar som är ruttna samt att vi skall fixa avbärning för bjälklaget längs med fasad (vissa bjälkar är bara ruttna i ändarna som sitter i yttervägg). Bjälklaget skall därefter isoleras med cellulosa och innertak sätts in och målas. Innertaket blir liknande det som satt där innan, här kommer vi att ta fram en ny 145 pärlspont med samma profil som suttit där innan.
 • Isolering av stenväggar på nedervåning med Hampakalk. Vi skulle egentligen ha gjort detta under hösten 2020 men då golvet på nedervåningen tog lite längre tid så har vi fått skjuta på detta tills nu i vår, då hampakalken är beroende av temperaturen. Hampakalk är en blandning av kalkbruk och hampa som är lämpligt för isolering av stenväggar och låter huset andas.  Blir ca 10cm isolering som sprutas på + 2cm kalkputs. 
 • Ny trapp sätts in. I samband med detta iordningställs väggar för teknikrum/grovtvätt på nedervåning samt förråd på övervåning då de är en del av trappens konstruktion. Detta är en mycket spännande del då det är den största tillkommande nya delen som vi tillför mejeriet. Arbetet med trappen är redan igång och det krävs inte mycket för att man ska få känslan av hur den nya hallen verkligen kommer att kännas. Vi visste redan när vi köpte huset att Trappen inte kunde ligga kvar där den låg pga en rad olika anledningar. Det har varit många turer och funderingar kring den bästa placeringen och utformningen. När man tänker tillbaka på det nu så känns den så självklart där den tillslut hamnade, det är svårt att fatta hur vi ens kunde tänka oss att den skulle ligga någon annanstans.
 • Färdigställa teknikrum med alla installationer och värme (så lång det är möjligt). I det ingår även att sätta in radiatorer på nedervåning och övervåning. Golvvärme och radiatorer på plan 1 tänker ni? Ja, då vi har typ 3.30 i takhöjd och väldigt stora rum (v-rummet är 64 kvm och köket 36kvm) så har vi valt att ändå sätta in radiatorer vid några av fönstren för att kunna stödja under de månader när det är som kallast. Vi behöver även färdigställa all el på nedervåning samt dra upp till ny central som skall försörja övervåning.
 • Vi behöver isolera taket. Sätta på huset en mössa helt enkelt så att all värme inte försvinner ut genom taket.  
 • Färdigställa ytskikt samt måla alla lister och innerdörrar på nedervåning + tv-rum på övervåning, får se hur långt vi hinner komma med detta i år. Samtliga ytskikt blir en kalkputs som putsas direkt på hampakalken samt innerväggar. Väggar målas sedan med äggoljetempera då vi vill-höver en naturlig färg som andas, ger en len och lite matt yta och som samtidigt går att rolla på. Kalkfärg hade varit fint men det finns ingen som kommer att orka stå och penselmåla hela nedervåningen. På vissa ställen där det passar, målar vi eventuellt direkt på teglet. Annars putsas även innerväggarna med kalkbruk. Innertak, trapp, alla lister och innerdörrar får ett nytt lager av linoljefärg. På nedervåningen är färgskalan på snickerierna tänkt att vara i det som vi kallar ”mejerigrönt”, det finns några riktigt fina grönfärger som framkommit på de befintliga snickerierna på nedervåningen och som vi gärna vill måla dessa i igen.
 • Slutlig slipning och ytbehandling av golv. Detta väntar vi med till dess att vi är klara med hampakalken mm så att om vi skulle råka tappa något eller att vatten skulle leta sig in så finns det möjlighet att rädda betonggolvet på ett sätt som inte hade varit möjligt om vi gjorde klart allt redan nu.
 • Badrum plan 1 ska färdigställas, kaklas till viss del annars kalkputs alt tegel (får se vad vi landar i här). Samt att all inredning ska in så klart.

Tyvärr så fanns inget kakel kvar på väggarna i mejeriet men vi har hittat lite nedgrävt runt tomten. William har sedan lyckats hitta en hel pall ståendes i ett garage någonstans i västra skåne med ett näst intill identiskt höganäskakel. Med lite ihärdighet och tur så kan man hitta det mesta.

Så det ska in i badrummet samt även till viss del i köket.

 • Kök, platsbyggt i trä. Väggarna kaklas till viss del annars kalkputs. Vi har förfrågningar ute nu hos lite olika leverantörer och är super taggade på att få komma igång med detta! Beskrivningen av köket blir så lång och är så spännande att det får bli ett eget inlägg helt enkelt.
 • Uppbyggnad av mjölkbryggan utomhus. Här har vi köpt på oss en gammal stengrund som skall byggas upp och passa mot det befintliga stenhuset. Blir en upphöjd uteplats med kvällssol vid fasaden mot norr. Kommer även att bli en fin plats ute de dagar som det blåser på lite väl mycket.
 • Vi behöver måla klart takutsprång och fixa med det sista kring taket.
 • Utemiljön behöver komma en bit till på vägen med finplanering av marksten för uteplatsen i söder, grus till gårdsplan samt förråd i anslutning till gårdsplan och hus. Får se hur långt vi kommer med detta i år.
 • Vi kommer även att påbörja arbeten kring vår Lada/garage. Det behöver dräneras runt, gräva ur befintlig grund och gjutas platta för både den befintliga delen och den tillkommande utbyggnaden. Ni som följt oss ett tag vet att vår Lada/garage inte är i det bästa skicket. Men då vi helt saknar ekonomibyggnader nu pga att den vi har brann ner 2011 (innan vi ägde huset) så behöver vi få till någonstans där vi kan vara och förvara alla våra grejor. Så att få upp stomme och tak där under 2022 hade varit grymt.
 • Utvändig el på fasad (samt delvis trädgård). Då huset ligger för sig själv så blir det verkligen kolsvart på kvällar. Så någon typ av belysning behöver komma upp.

Sen finns det så klart en miljon andra saker att göra de kommande åren men vi släpper det för nu och fokuserar på att ta oss igenom 2021.

Då vi som sagt väntar tillökning i familjen så kan det bli lite längre mellan inläggen här på bloggen under 2021 men vi ska försöka att hålla er uppdaterade med hur det går. Följ oss gärna även på instagram där det sker lite mer frekventa uppdateringar.

Hoppas ni vill fortsätta att hänga med oss framöver!

Hanna & William

Följ oss på Instagram: @svenstorpsmejeri

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.