Skrota nyårslöftet och gör en peppande månadskalender

Nyår kan ger motivation att kickstarta något som skjutits upp, återuppta en kontakt eller sluta med en dålig vana. Men det kan lätt växa till en självkritisk lista med löften som ska uppfyllas under året. I slutändan kan det kännas överväldigande och rinna ut i sanden, besvikelsen blir stor och självförtroendet får sig en ordentlig törn. Känns det igen? Om någon annan däremot skulle ansvara för dina nyårslöften skulle de förmodligen se väldigt annorlunda ut, och framför allt vara mer positiva. Så varför inte låta någon av dina närmaste, som alltid vill ditt bästa, sköta nyårslöftena i år? Konceptet är helt enkelt att överlåta ansvaret till en nära vän, släkting eller familjemedlem som istället för ”sluta ät choklad-löften” ger dig en överkomlig utmaning, ett tips eller till och med en gåva under varje månad av 2021.

En tavla med en massa bilder som kallas månadskalender.
Skapa en personlig månadskalender med uppmuntrande tips eller utmaningar bakom varje ”lucka”.

En nyårsaktivitet som passar alla

Det nya året kommer förmodligen inte att firas in på det storslagna sätt som vi är vana vid, men en mindre middag tillsammans med de allra närmsta kanske är precis vad vi behöver. En rolig idé är att på självaste nyårsafton lotta ut eller komma överens om var sin person att göra en månadskalender till. Eftersom det är så enkelt att skräddarsy månadskalendern efter mottagaren passar den både till gammal och ung och kan utbytas mellan mor- och farföräldrar och deras barnbarn, mamma och dotter eller varför inte mellan kollegor. Det kan medföra ett nyttigt byte av erfarenheter och kunskap mellan olika generationer och personer. Kanske får du läsa en bok som du aldrig hade plockat upp annars, eller testa på en aktivitet helt ny för dig. Har ni extra mycket tid på nyårsafton kan ni till och med göra själva pysslandet som en aktivitet medan ni väntar på tolvslaget.

En peppande månadskalender kan ta sig olika former

Utformningen av en peppande månadskalender kan ta sig alla möjliga former. Enklaste varianten kan vara att skicka iväg ett meddelande på sms den första dagen varje månad med en ny utmaning! Det kan dock vara enklare att hålla fast vid utmaningarna under året om det finns något fysiskt som påminner. Du bestämmer själv vilken nivå du vill lägga det på. Gillar du att pyssla kan du använda all din energi och skapa något väldigt personligt. Vi bjuder på två alternativ till månadskalender som i sin tur kan inspirera dig till fler sätt att manifestera de klassiska – nu med en twist – nyårslöftena.

Någon fäster upp en bild på en månadskalender.
Förse en kompis eller familjemedlem med en personlig månadskalender med tips och utmaningar som räcker hela året ut!

Som en vacker tavla

En variant av en personlig månadskalender som snyggt smälter in i inredningen, är tavelbildkalendern. Här får du spänningsmomentet med att öppna luckor som på en adventskalender, det praktiska med en anslagstavla och det estetiska vackra med en fin tavla, allt i ett! Det som behövs för att knåpa ihop kalendern går förmodligen att leta fram i ditt hem.

Så här gör du: klä in en kartongbit i ett fint tyg eller papper. Om det inte ligger en slumpmässig hög med tyger hemma kanske du har en trasig skjorta eller t-shirt som kan göra tricket! Sedan är det bara att leta fram eller skriva ut passande bilder och skriva månadens utmaning eller tips på baksidan. Välj med fördel bilder på er tillsammans eller på saker du vet att personen uppskattar! Det blir extra fint att rama in kalendern. Ta bara bort glaset på en befintlig ram och montera den tygklädda kartongskivan där i.

Den vackra väggkalendern blir en fin gåva att ge bort. Blir du sugen på att ha en vacker månadskalendertavla själv kan du skapa tavlan, men sedan be någon du litar på att skriva ner utmaningarna för att behålla själva överraskningsmomentet. Eller så avgör du bäst själv vad du vill utveckla eller bli påmind om under 2021 och skriver upp dina egna tolv utmaningar. Du kommer förmodligen hinna glömma av många av dem under året så det kan fortfarande bli en rolig överraskning till dig själv!

En vacker bild på en blomsterbukett.
Maskera kalendern till en fin tavla.
Ett vackert brev med en rosett.
Gör en månadskalender i form av en brevbok.

Månadskalender i bokform

Alla har inte plats för den lite större bildkalendern och kanske kommer julledigheten vara fullt uppbokad med avslappning i soffan. Då passar ett enklare sätt att skapa en peppig månadskalendern på, som dessutom är mindre i storleken och får plats i bokhyllan eller nattduksbordet.

Så här gör du: Skriv upp tolv olika meddelanden på var sin lapp och stoppa ner i tolv kuvert. Finns tid och lust att vika egna kuvert är det superenkelt och går att göra av överblivet papper, se till exempel den här enkla beskrivningen. Gör sedan hål i samtliga kuvert med en hålslagare, eller något annat vasst, och bind ihop dem till en bok. Här finns det också gott om plats för att skicka med en fin hälsning. Kanske ett rim som passar budskapet eller en uppmuntrande mening som kan ge lite extra energi den månaden!

En tjej skriver ett brev till en månadskalender.
Skicka med en liten hälsning som kan peppa inför den nya utmaningen.
Ett brev från en månadskalender.

Anta kravlösa utmaningar och visa din uppskattning

En peppig månadskalender kan inspirera till ett mer avslappnat år utan måsten och krav men fortfarande främja utveckling. Små, hanterbara utmaningar som någon annan tänkt ut åt dig, kan till och med leda till större mognad än om du själv fått bestämma. Att utmaningarna dessutom kommer månadsvis gör dem lättare att hantera än stora, diffusa löften precis i början av året. Det ger också en extra drivkraft om man varje månad tävlar mot sig själv om att verkligen fullfölja det som står på lappen! Syftet är ju ändå fortfarande att utmana sig själv, även om det kommer i en någon lättsammare form än de traditionella nyårslöftena. Att göra en månadskalender till någon är också ett väldigt bra tillfälle att, som närstående, visa uppskattning och smyga in ett bjussigt meddelande där mottagaren får göra något tillsammans med dig. Bjud på en picknick i augusti, en middag i februari eller något annat som skulle göra personen glad. Varför inte lägga lite extra krut på födelsedagsmånaden och smussla ner någon extra härlig överraskning just denna månad.

Inspiration till månadens utmaning

Avslutningsvis vill vi skicka med lite extra inspiration till utmaningar, tips eller gåvor som kan anpassas efter personen som ska få just din månadskalender!

 • Anordna en klädbytardag. Det här är ett utmärkt sätt att både ta itu med att rensa den egna garderoben och välkomna nya fina plagg som någon annan tröttnat på. Det spar både pengar, är snällt mot miljön och blir en ursäkt att ta kontakt med vänner och göra något kul.
 • Testa fyra olika hälsosamma snacks. Istället för ”aldrig mer äta godis”-löftet, kan det vara mer långsiktigt hållbart att utmana sig till att hitta andra alternativ till det söta. Att tipsa om din egen favorit kan göra det lättare för din vän att börja navigera i recept-djungeln på nätet.  
 • Tipsa om en särskild bok. Om du har läst något som du tror att mottagaren skulle uppskatta eller lära sig utav är detta ett perfekt tillfälle att tipsa om den titeln. Även om personen vanligtvis inte skulle nappat på ditt tips måste personen denna gång fullfölja utmaningen, och kanske blir den glatt överraskad! De flesta böcker finns på biblioteket och har du den själv kan du erbjuda dig att låna ut den.
 • Ta kontakt med en gammal vän. Under ett år med hemarbete, mindre sociala kontakter och begränsade umgängestillfällen kanske vissa relationer glidit isär. Pusha någon att återuppta kontakten med en vän denne inte pratat med på länge! Om det är till någon äldre kan en del av utmaningen vara att ringa på videosamtal.
 • Byt ut en miljöbov i hemmet. Gammal som ung, vi har alla med säkerhet något som kan bytas ut i hemmet till ett mer hållbart alternativ. Inspirera någon till en klimatsmart livsstil genom att exempelvis ersätta rengöringsmedlet med vanlig ättika!
 • Ge bort en middag, tjänst eller umgängestid. Passa på att bjuda mottagaren på något mysigt ni kan göra tillsammans.
 • Välj ut en kurs du gärna vill ta. Även om kursen inte bokas eller genomförs har personen åtminstone fått leka med tanken att ta tag i en hobby eller testa på något helt nytt som kanske kan återupptas vid något annat tillfälle.    
 • Upptäck din hemstad. Oavsett hur stor eller liten stad, finns det alltid nya saker att upptäcka, det gäller bara att få en motiverande knuff i rätt riktning.
 • Testa fyra nya middags-recept. Det går att specificera mer, kanske är det just vego eller raw-food som blir utmaningen!
 • Överraska någon. Det behöver inte vara en stor gest, utan kanske handlar det om att utmana någon yngre att skicka ett handskrivet brev till någon, eller en äldre person att ringa på facetime!
 • Hitta en ny promenadslinga. Risken är stor att man tröttnar på sitt närområde, så att hitta nya platser att promenera på genererar inte bara ny motivation utan även motion. Du som utmanar kan tipsa om en favoritslinga eller erbjuda sällskap när det passar!
 • Testa på en ny träningsform. Tipsa din mottagare om en av dina favorit-träningsformer. Det känns extra viktigt i dessa tider då vi behöver inspiration till rörelse, men utan att det involverar att trängas i träningslokaler. Padel, mindfullness eller back-träning; allt går att specificera och anpassa till den person som ska anta utmaningen!

Text & Foto Matilda Johansson

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.