Årets fröbeställning på ingång

Den här veckan kunde jag äntligen beställa fröer till Modellodlingen. Puh… Nu ligger redan ett tjock kuvert från Runåbergs fröer i min ryggsäck, och jag är på väg hem från jobbet denna fredag em för att peta ner Solanaceae-familjens frön i odlingstråg och låta dem väckas till liv. Chili, paprika och tomater, det går alltid hem oavsett kundbas. Lite sent ute är jag, men så får det vara år 1 på en ny plats. Nästa vecka hoppas jag att paketet från Lindbloms frö kommer, och att mina pluggbrätten och brickor dyker upp hos Hallarnas Trädgård. Ett gäng lysrör till det, så är förodlingen snart i full gång i hyllor i vårt sovrum. Jag behåller plantorna hemma i lägenheten medan de är små, för att enklare hålla koll på tillväxt och bevattningsbehov. Lite senare kommer de få flytta med till en växthustunnel som vi ska sätta upp på gården, och därefter kan de planteras ut i bäddar när arbetsgång och väder tillåter.

Smygstart i måndags med sådd av paprika, chili och tomater. Fröerna hade jag sparat från förra årets finaste frukter.

Det känns bra att få påbörja odlingssäsongen på riktigt. Efter ganska exakt 2 månader på nya jobbet så har jag hunnit med en hel del men det praktiska odlandet har fått vänta. Än så länge handlar mina dagar om att fråga ut mina kollegor om hur upphandlingssystemet fungerar, att diskutera försäljningskanaler och kommunal direktupphandling, att gå på möten med olika nyckelpersoner som är knutna till stadens måltidsenhet eller stadsdelsnämnder, att presentera projektet för olika grupperingar, att skicka ut begäran om offerter för fröer, plansiloplast, tunnelväxthus… Eftersom Fastighetskontoret och Göteborgs Stad är huvudman i projektet så ska jag följa Lagen om Offentlig Upphandling, LOU, och denna regelmässiga djungel har jag inte jobbat i sedan 2014 så jag har haft en hel del att lära. Mina verktyg och material tillhör inte precis Fastighetskontorets vanliga inköp, så det blir lite extra pilligt 🙂

Nästa praktiska steg förutom att så de första fröerna är att med hjälp från Jan på vår samverkanspartner Naturbruk dränera odlingsmarken. Efter att ha pratat med 95-årige Sven, den förre arrendatorns pappa som fortfarande bor ett stenkast från gården, så fick jag veta att “min” mark aldrig blivit dränerad, för den användes bara som rasthage för gårdens kalvar. Dessutom har det under byggnationen av gårdens maskinhall spridits ut ett antal kubik alv på ena halvan av hagen, vilket gör att jordkvalitén i den änden inte är den bästa. Tur att jag ska börja odla från andra hållet och anlägga bäddar systematiskt under flera år! En BCS-traktor med plog, rotorharv och slaghack har inhandlats till projektet och väntar på mig i maskinhallen.

Småskalig odling, liten traktor. De stora kusinerna i bakgrunden används främst av Naturbruk i undervisning kring jordbruk och trädgård.

2019 siktar jag på att etablera 40 bäddar, 20 m långa, 0,8m breda. Det är enligt den planen jag har kunnat räkna på och beställa fröer, och det är fröbeställningen som ligger till grund för vad jag nu kan sälja till främst skolor och förskolor i området. Vi får se om det går vägen! Jag förväntar mig x antal bakslag under året, även om jag vill vara optimistisk så är det viktigt för min egen känsla av stabilitet att också vara realist. Första året går sällan enligt plan…

Apropå stabilitet och arbetsbelastning så har jag nöjet att meddela att det finns chans att få betald praktik hos mig på Modellodlingen under 6-8 veckor i sommar. För den som studerar till agronom, trädgårdsingenjör eller liknande är det bara att klicka in på Lediga jobb hos Fastighetskontoret på Göteborgs Stads hemsida och fylla i en ansökan. HR-enheten hjälper mig med ansökningsprocessen, så det är inte jag personligen som tar hand om era ansökningar. Jag tror det kommer bli en grym erfarenhet för den person som får jobbet!

//klara

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.