Krämig valnötsmjölk

Vår rawfood-inspiratör Jeanette Svensson är tillbaka för att tipsa om en av sina favoritdrycker – valnötsmjölken. Fylld av nyttigheter är den ett självklart val för henne.

För alla som vill testa att göra sin egen mjölk, är valnötsmjölken ett perfekt alternativ. Underbar smak och enormt lätt att göra. Valnötter innehåller en massa bra saker, bland annat vitamin A, E, järn, kalcium, kalium, selen, zink och magnesium, och genom de vackra nötterna får vi också i oss omega-3 och omega-6, samt folat.

 
Selen hjälper till att stärka vårt hjärta och muskler, samt vårt immunförsvar och folat behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Genom att äta valnötter minskar vi helt enkelt risken för hjärt-och kärlsjukdomar, förbättrar vår hjärnfunktion, stärker våra tänder och ben och valnötterna hjälper oss även att lättare hålla vikten.

Blötläggning

Innan användning är det bra att blötlägga valnötterna. Låt dem ligga i vatten i 24 timmar, och byt vatten morgon och kväll.

 
Blötläggningen ökar näringsvärdet och det gör maten mer lättsmält. Genom att blötlägga valnötterna tar vi bort fytinsyran. Den kan vi människor inte bryta ner själva, och eftersom fytinsyran binder mineraler som kalcium, zink, järn och magnesium kan följden bli att vi får brist på dessa. Både nötter och frön är bra att blötlägga.

 

Valnötsmjölk

2dl valnötter blir cirka 400ml krämig och god valnötsmjölk.

  • Blötlägg 2dl valnötter i 24h. Byt vattnet morgon och kväll.
  • Häll av vattnet och lägg valnötterna i en mixer. Täck dem med nytt vatten. Ju mer vatten du häller i desto tunnare mjölk får du.
  • Sedan är det bara att mixa valnötterna och du har din mjölk!
  • Häll upp valnötsmjölken i en flaska eller i en glasburk.
  • Mjölken kan förvars i kylen ett par dagar. Du känner direkt på lukten om den börjar bli sur, men risken att den står så länge är inte så stor!

 
Valnötsmjölken passar fint att använda till frukost tillsammans med färsk frukt eller till chiafrö-frukost. Det fungerar även som mjölk i te. Testa dig fram och hitta dina egna favoriter!

Text & Foto: Jeanette Svensson

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.