En rad tomater och svamp i köket

Nu odlas det för fullt på gården och både ute och inne frodas gröna blad och svamphattar. Mitt motto just nu är bättre sent än aldrig och nya odlingsytor skapas fortlöpande för att få plats med allt jag vill odla. Tomaterna har fått en egen vägg utmed ladugården i skyddat läge och de allra känsligaste växterna har pallkragar med fönster över till växtplats.

Som jag nämnde i förra inlägget så prövar jag i år på att odla i pallkragar. De har nu blivit omflyttade, några delade och slutligen planterade i. Det är sex stycken stora pallkragar, två i halvor som blev fyra avlånga planteringsytor, två med fönster som små växthus och två små pallkragar.

De halva pallkrakarna står utmed ladugårdsväggen så väggen bildar bakstycke och där trivs tomaterna i det soliga och skyddade läget. Orsaken att pallkragarna blev delade i mitten var att hela så hade de kommit alldeles under takutsprånget och fått för mycket regnvatten i sig.
Se så fint tomaterna växer! Till stöd har de fått avklippta gamla grenar som jag plockat i skogen.


I de två miniväxthusen bor gurka, miniaubergin och chilisorten Peruwian Purple.
Några plantor av chili, tomat och basilika är ännu inomhus. De får vänta på skönare väder och medans växa på sig lite mera.
I går fick jag äntligen sättlöken i jorden, sent om sider, men även om de inte hinner växa på sig och bli lika stora som i fjol så vet jag redan nu hur goda de kommer att vara, skördade färska med grön blast, spolformade, skivade och stekta i smör. Smakar godis!

      Inne prövar jag för första gången på att odla svamp. Ett mycket roligt projekt både för barn och vuxna och det finns flera olika svampsorter att välja bland. Vi köpte ett så kallat svamphus som innehöll startkit för ostronskivlingsodling. Efter att svampmycelet blandats med odlingssubstrat och vatten och fått sprida ut sig i den förslutna påsen i några veckor öppnade vi alla luckor på det lilla huset skar vi hål i plasten. Bara inom några dagar har fina svampar vuxit ut och det är ett märkligt skådespel att få följa.
Kolla in bilderna ovan. Så här mycket växer svamparna på ett enda dygn!
Det bästa av allt, tycker jag, är att efter cirka tre skördar så kan svampmycelet sättas ut på den egna tomten genom att preparera trädstockar med det. Sedan har vi förhoppningsvis härlig ostronskivling i många år framöver i vår lilla skog!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.