En mångfaldigt hållbar midsommar!

Nu har vi nått mitten av året och sommaren som vi längtat så efter! Det är därmed dags för midsommarfirande med allt vad det innebär. För många handlar det om matfavoriter som bara måste finnas på bordet, andra längtar efter gemenskapen och satta traditioner som inte får tummas på. Jag vill utmana dig att bjuda in tankar på hållbarhet även under en festdag som denna. Jag ger dig några tips på saker att fundera över. Kanske finns det plats för nya traditioner från och med nu.

Ägna maten en extra tanke

Gällande maten finns det många saker man kan tänka på. Köp närodlade och giftfria råvaror. De flesta vet vid det här laget hur besprutade våra svenska jordgubbar är. Sök i ditt område efter ekologisk jordgubbsodling. Känns det dyrt eller har de ett mindre utbud – njut desto mer av det lilla och hoppa över frosseriet.

Leta efter certifierad fisk så som MSC-märkt sill och ASC- och KRAVmärkt lax och välj kött från svenska naturbetande djur, men framför allt handla lagom mängd mat. Blir det mat över så använd den till svinnrätter dagen efter.

Bespara vårt sopberg

För endel svenskar är midsommarens höjdpunkter dukningen, för andra är det ett nödvändigt ont. Tillhör du den senare ber jag dig ändå undvik engångsartiklar som landar direkt i sopsäcken efter festen. Duka i stället med porslin, riktiga bestick och glas, var än festen äger rum. Är du inte nära ett kök så packa ner det i en låda efter middagen och ta med hem för att diska i diskmaskinen dagen efter. Det är inte så omständligt egentligen. Inspiration till en lättsam och avslappnad midsommarmiddag finns i vår artikel Mysig midsommar under tak.

För många är midsommaraftonens höjdpunkt en fiskdamm eller sällskapslekar. Ordna gärna en fiskdamm, men byt ut de billiga plastleksakerna mot exempelvis lappar med utmaningar eller uppdrag som ger upphov till en eller flera roliga lekstunder under dagen. Eller varför inte använda fiskdammen till att dra spännande ledtrådar till ett mysterier som ska lösas under festen. En sådan fiskdamm kan roa både liten och stor!

Tänk större

Sedan har vi den sociala hållbarheten. Öppna ditt hjärta och välj att inkludera. Vet du någon som sitter ensam – bjud med hen till festen. Perfekta tillfället är ju just nu, mitt i sommaren, när man kan sitta utomhus. Du kan också visa din omtanke genom att överlämna en vacker tallrik med midsommarmat till någon som helst vill vara hemma.

Det finns även många i vårt avlånga land som är nya för vår kultur och som aldrig varit med om ett midsommarfirande. En inbjudan från dig kan innebära en helt ny upplevelse och ett minne för livet!

Ta hand om dig

Sist men inte minst önskar jag att du tänker på din egen hållbarhet. Sänk kraven, njut av stunden och uppskatta dem du har runt dig. Njut av god mat, men påminn dig om att lagom är alltid bäst. Kanske är detta den midsommar då du håller spritkonsumtionen på en låg nivå. Det finns en mängd supergoda alkoholfria drinkar som verkligen kan förhöja feststämningen, men utan att påverka omdömet eller dra ner stämningen för barn och andra vuxna på festen. Ditt huvud, din kropp och din självkänsla kommer att tacka dig dagen efter.

Ta vara på den ljusa natten och tack för att du värnar om vår värld och människorna i den.

Glad midsommar önskar jag DIG!

Fler inlägg från Linda Tengvall hittar du på Redaktörens Tankar

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.