Vad är en van och vanlife?

”Bor ni i den där?”. Ja det gör vi. ”Men ni har väl en vanlig bostad med?!”. Nej detta är vårt hem. Vi sålde allt vi ägde och bytte 120 kvm mot 8 kvm. I en gul skåpbil som är 7 meter lång och strax över 2 meter bred har vi byggt ett hem. Ett fullt utrustat, fullt fungerande och fint inrett hem. Som vilket hus eller lägenhet som helst, bara lite mindre och på hjul. Den är registrerad som husbil men den är långt ifrån vad man ser framför sig när man hör ordet husbil. Den är unik och byggd för att kunna leva off the grid. Den rymmer ett badrum med dusch och komposttoalett och takfönster. En 140 centimeter bred säng, kyl och frys. En soffa fönster och förvaring. Fiskbensparkett, linoljefärg och gardiner och dynor i tyg från Svensk Tenn, konst och bokhylla. Ett stort kök i funkisstil med luckor, lådor, sopsortering, avlopp och induktionshäll. Ett ”garage” under sängen med plats för tre cyklar, friluftsutrusning och förvaring. En 125 liter vattentank och en varmvattenberedare på 15 liter och som utan problem räcker till en varm dusch. Vi har till och med ett system så vi kan rena vårt eget vatten. På taket har vi 600 W solceller som laddar vår litiumbatteribank på 500 Ah. Till och med egen terrass uppe på taket.

Vanlife

Ett hem som vi byggt själva

Vi lever det som kallas vanlife och bor i en van. Ett hem som vi byggt helt själva, från snickerier, till avlopp, el och inredning. Vi har varit arkitekter, byggare, snickare, målare, elektriker, rörmokare, inredare, golvläggare, fönsterinstallatörer och solcellsinstallatörer. Ingen av oss hade någon erfarenhet av något liknande innan vi började och vi har spenderat tusentals timmar på research, planerande, funderande och reflekterande. Det tog fyra år från första idé till inflytt och sedan ett halvår tillbaka bor vi nu i vanen och lever vanlife på heltid.

Ett lokalt nomadliv i väntan på att kunna resa ut i världen

Planen från början var inte att flytta in i den i början av oktober när hela långa, mörka och kalla hösten och vintern låg framför oss, dessutom mitt i en pandemin men vissa saker styr man inte över. Vem hade kunnat förutse att en global pandemin skulle lamslå och stänga ner hela världen inom loppet av några veckor?  Vi hade planerat att ta tjänstledigt i ett halvår och resa Europa runt och därefter komma tillbaka både till våra jobb och vår bostad och utvärdera hur det hade varit och om det livet ens var för oss. Men bara tre månader innan vi skulle påbörja vår tjänstledighet och vår resa slog pandemin till och krossade allt som vi hade planerat och jobbat så hårt för i så många år. Att leva ett nomadliv globalt blev helt plötsligt inte längre möjligt när vi precis blivit redo för det. Men vi bestämde oss för att kasta oss ut i det okända och flytta in i vanen ändå, trots att själva resandet inte bara blev omöjligt utan dessutom snudd på farligt. Att resa runt i Europa kändes varken säkert eller roligt. Med lockdowns, utegångsförbud, no-go zoner, munskyddskrav och hårda restriktioner och regler som skiljde sig från land till land och även från region till region var det för oss ganska självklart att stanna i Sverige. Vi byggde klart vanen och sålde i princip allt vi ägde och flyttade in i vanen på heltid. Permanent. På obestämd framtid. Eftersom allting helt plötsligt blev så osäkert valde vi att fortsätta arbeta heltid på våra vanliga jobb och leva vanlife lokalt i Småland medan pandemin pågår. Att ta det som det kommer blev det nya normala eftersom det är omöjligt att göra upp konkreta planer på grund av all osäkerhet med pandemin, eftersom allting ändras från vecka till vecka. Ett lokalt nomadliv. Att bygga en van och sälja alla våra saker och leva vanlife visade sig vara det bästa beslutet vi någonsin fattat, trots vinter, kyla, pandemi och inställda planer.

Skräddarsytt vanlife utifrån eget behov

Det finns lika många olika vans som det finns människor som lever vanlife. Du kommer inte hitta två identiska vans någonstans just av anledningen att man bygger sin egen van utifrån sina specifika behov och önskningar. Vissa har som oss hela badrum, vissa har varken dusch eller toa. Vissa har en fast säng och vissa har en säng som ändras om till en sittplats på dagen. Storleken, innehållet och stilen skiljer sig åt precis som anledningen till varför man väljer att leva vanlife. Vissa gör det på heltid, vissa enbart på helgerna. Vissa gör det i flera år och vissa bara under en kortare period. Det finns inget rätt eller fel. Vi bor i den på heltid. Det är vårt enda boende och vi har inga planera på att leva på något annat sätt under de kommande åren. I den här bloggen får ni följa med oss i ett år när vi lever vanlife, där vi delar med oss av allt från det praktiska att bygga sitt eget hem, leva med begränsade resurser och få prylar till reflektioner kring bostads- och livsstilsnormer, ställa om sitt liv och strunta i förväntningarna på hur man ”borde” leva. Det blir också ett år där ni får följa vårt liv med vanlife där vi inte har någon aning om vad som väntar. Hur nästa månad, halvår eller år ser ut vet vi inte. Det vi vet är att det kommer bli spännande, utmanande och lärorikt när vi försöker skapa oss ett liv utanför ekorrhjulet och de satta normerna och ramarna.

/Alexandra och Andreas

Vill du veta mer om Alexandra och Andreas vanlife hittar du dem på instagramkontot @hallbartmedalexandra

Daggs presentation om bloggen och vad ni kommer att kunna läsa här framöver finns under Bloggar

2 Comments
  1. Hej!
    Vilket spännande och intressant blogginlägg. Tack för inspirationen!
    Mvh Anna i Skåne

Leave a Reply

Your email address will not be published.