En vinterträdgård för alla sinnen

Då vi egentligen skulle behöva mer energi, när det blir mörkare och kallare, tillbringar vi mer tid inomhus. För Kajs-Marie Unosson, legitimerad psykoterapeut och utbildad trädgårdsterapeut, är trädgården ett extremt viktigt redskap för ökat välmående,  framför allt under vintern.

Trollhasseln är en glädjespridare med sina eldiga blommor som slår ut på bar kvist redan innan jul och håller i sig fram till april. För Kajs-Marie Unosson kan vinteraktivitet i trädgården vara att förbereda bambupinnar i växthuset.

– Under en vanlig dag möter vi många ljud och synintryck som kräver mycket av vår uppmärksamhet för att ta in, sålla och stänga av. Detta stressar vårt system och gör oss trötta. I naturen möts vi av ljud och synintryck som är naturliga genom att de är nedärvda sen årtusenden. De kräver betydligt mindre mental ansträngning. Det är en vaken vila som är helt nödvändig för återhämtning, förklarar Kajs-Marie.

I trädgården kan vi använda vår tid olika. Vi behöver till exempel meningsfull aktivitet, som på vintern kan vara att räfsa, skotta snö, mata fåglarna eller göra skisser på vårens planerade odlingsbäddar. Vi behöver också möjlighet till avslappning så som en bekväm sittplats, vackra synintryck och lugnande bakgrundsljud.

-Trädgårdens kretslopp, nedvissning, vila och återuppståndelse, förmedlar hopp om förändring och möjligheter. Naturen kan inte skyndas på utan uppmuntrar till reflektion och paus, säger Kajs-Marie.

När vi planerar vår trädgård fokuserar vi ofta på tidiga vårlökar, vacker grönska och färglada blommor hela sommaren, och bladverk som skiftar över till vackra höstfärger i september och oktober. Sedan tar det stopp och vi glömmer att planera för en trädgård som är vacker och användbar även på vintern.

Enligt författaren Scott LaFleur bör alltid all design av trädgårdar börja med en formgivning som fungerar på vintern. Det är då vi ser grundstrukturen, ryggraden, som ska bära upp hela trädgården.

Tips för alla sinnen:

SYN

  • Satsa på rätt växter. Sena höstblommor och gräs blir ännu vackrare vid första frosten och träd och buskar med vackra stammar och färgstarka bär sprider glädje omkring dig. Förbered med plantering av tidiga vårlökar så som snödroppe, vintergäck och blåsippa som lyser upp i slutet av vintern.
  • Stengångar skapar vackra mönster när den första pudersnön snabbt smälter bort på stenarna. Även utan snö eller ren-skottade skapar gångar struktur och djup i trädgården.
  • Dekorativa växtstativ i metall eller trä skapar höjd och behåller rumskänslan även på vintern. Ljussätt med t.ex. ljusslingor eller riktad armatur för extra effekt.
Hösthortensians blomställningar står vackra hela vintern och blir till frostiga konstverk i kylan. Förläng dagarna genom att belysa trädgården och skapa gångar för struktur och djup.

HÖRSEL

  • Locka fåglarna med växter med närande frön så som exempelvis tall, solros, rudbeckia och kardvädd. Ett fågelbord går också bra för att locka till sig fågelkvitter.
  • Tåliga vindspel av t.ex. bambu är vackert att se på men bjuder också på en dov rofylld melodi. Ska den hänga nära tomtgränsen så hör gärna med grannen så att det är okej. Ett lugnande bakgrundssus kan även skapas genom höga gräs med vippor eller bokhäckar som behåller sina torkade löv under vintern.
  • Grusgångar är inte bara praktiska utan knastrar också härligt under vinterpromenaden.
Bakgrundsljud som fågelkvitter och rasslande buskar är för oss naturliga och skapar trygghet. Bokens torra löv sitter kvar på busken hela vinter.

KÄNSEL

  • Varför slutar vi gunga när vi blir äldre? Häng upp en gunga och känn vinden mot huden och pirret i magen.
  • Bygg en eldstad vid en uteplats eller införskaffa en eldkorg för att enkelt kunna tända en eld i trädgården. Det spriden värme och skapar lugn.
  • Torkade fröställningar kan vara minst lika vackert som blommorna om sommaren. Plocka och arrangera buketter tillsammans med gräs och kvistar.
För Kajs-Marie är trädgården en källa till energi och glädje. Hon komponerar gärna buketter även på vintern, kaveldun är en växt med effektfull blomställning.

SMAK     

  • Allt smakar bättre utomhus brukar det heta och visst är det så även på vintern. Ta en värmande kopp kaffe eller choklad och en fårskinnsfäll och njut en stund i trädgården.
  • Bygg en enkel grillplats för en korvlunch eller några söta marshmallows.
  • Plocka fram sommarens bär från frysen och tillred till en kräm eller soppa. Njut av dem ute så kommer garanterat fina sommarminnen tillbaka.

LUKT       

  • Det finns mängder av lukter omkring oss. Om vi blundar och koncenterar oss kan vi öva oss på att känna dessa lukter. Till och med snö har en lukt.
  • Tänd en eld och bränn lite ris och löv. Röklukten hör den kallare säsongen till.
  • Laga maten ute. Att känna matoset sprida sig i trädgården ökar aptiten och får dig säkert att vilja stanna kvar en stund till i vinterlandskapet.

Vilka växter kan vara lämpliga?

TRÄD & BUSKAR

Vid val av träd och buskar är det lämpligt att välja sorter med intressant stam som till exempel korallkornell. Gallra korallkornellen för att föryngra eftersom det är de unga grenarna som har mest intensiv röd ton. Välj även buskar och träd med dekorativa bär som hänger kvar länge. Skogsolvon och vintergröna klätterväxten eldtorn har båda stora klasar av röda bär. Tyvärr har eldtorns grenar törnar och bären är svagt giftig och bör därför undvikas i trädgårdar där barn vistas. Däremot ger den perfekt skydd för fåglarna som även äter bären utan att ta skada. För att erbjuda fåglarna bra plats för bobygge rekommenderas liguster vars bär även är omtyckta av både domherre och koltrast. Bra skydd är även häck av bok där löven vissnar men sitter kvar på plantan, vilket hjälper till att upprätthålla trädgårdsstrukturen.

Med hjälp av träd med paraplyformade växtsätt, så som ginnalalönnen och trumpetträdet, skapas tak över sittplats eller gångar. Prydnadskörsbär är också ett bredkronigt träd med långa sirliga grenar, dessutom exploderar det av rosa blommor i maj. Rönn sumak är en mycket dekorativ upp till 5 m stor buske, ofta flerstammig och med parbladigt lövverk i vackra höstfärger. Långt in på vintern sitter honblommornas täta långa rödaktiga uppåtriktade kolvar kvar som vackra prydnader. Rönn sumak skjuter rotskott, vill man undvika detta kan man istället välja japansk Sumak.

Vintergröna växter skapar ombonad känsla och ger fyllig struktur till trädgården även på vintern. Vissa vintergröna lövväxter kan se vissna ut vid frost, då kan barrväxter vara ett alternativ eftersom de inte ändrar form vid kyla.

BLOMMOR & GRÄS

Vajande plymer av gräs ger trädgårdslandskapet höjd, skapar ett susande bakgrundsljud och fångar också vackert upp snön. Prydnadsgräs Miskantus, Miscanthus sinensi, trivs bra på våra breddgrader och finns i många olika varianter.

Planera in växter som blommar sent för att pryda trädgården vid den första frosten. Hortensians stora bulliga blommor fyller upp rabatterna även på vintern. Rudbeckian är en mycket härdig höstblomma som lyser fint i intensiva blomfärger i rimfrosten. Läkesilverax Actaea racemosa har flikigt grönt bladverk och små vita blommor i ståtliga långa ax. Den blommar aug – sept men står lika fin hela vintern. Kransveronika, veronicastrum virginicum, är ännu en lättskött perenn vars höga stadiga stänglar tillför struktur och höjd hela vintern. Det gör även den imponerande ulltistel, Onopordum acanthium, som kan bli upp till tre meter hög. Även Ullig kardborre, Arctium tomentosum skapar intressant struktur med sina spindelvävshåriga blomställningar. Flera sorters klematis får också fantastiska fröställningar efter blomning, bland annat klematis ‘Paul Farges’ med sina fluffiga plymer. Det finns även växter som erbjuder blommor mitt i vintern, så som trollhassel och julros. Förebered också med tidiga lökar så som snödroppe och vintergäck upptill den vintergröna blåsippan för extra energi på vårkanten.

GRÖNSAKER

Låt även grönsakslandet sprida glädje på vintern. Har du tur kan sparrisens höga bladverk stå kvar en bra bit in på vintern. Grönkålen med sina krusiga gröna blad kan stå kvar på sin växtplats och skördas allt eftersom. Det gäller också spenat, machésallat och mangold. Att täcka vinterkänsliga plantor med granris blir också vackert och de bruna jordbäddarna slipper gapa tomma.

Text & Foto Linda Tengvall

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.