Själfull inredning

Att bjuda in nytillverkade massproducerade föremål till Lilla Dalsgård är för Anneli och Stellan otänkbart. De letar efter föremål med själ som ger deras hem en extra dimension. Handgjorda tallrikar i keramik blandas med antika träskåp och ärvda föremål. 

Köksinredningen är omsorgsfullt planerad med en murad och putsad stomme och skåpsluckor gjorda av ladugårdsplankor. På väggen hänger träskåpet från 1834. I det höga skåpet förvaras porslin och bestick och vackert manglade kökshanddukar

På en rofylld plats, omgiven av storslagen natur, mitt i Halland bor Anneli och Stellan Dahlberg. Den gräddvita hallandslänga från mitten av 1800-talet har de omsorgsfullt renoverat. Mycket tid har satts åt sidan för att återskapa sekelskifteskänslan som tidigare renoverats sönder. Huset har fyllts med vackra saker som för Anneli och Stellan även tillför något rent känslomässigt. Ofta fyller föremålen även en viktig funktion, så som de många träskåpen de köpt in på auktioner.

-Att vi är speciellt förtjusta i träskåp beror på att de är vackra ting samtidigt som de fyller en funktion eftersom det inte finns så mycket förvaring i huset för övrigt, säger Stellan.

Det minsta skåpet hänger på väggen ovanför marmorbänken i köket och är daterat till 1834. Den dekorativa målningen i blått och rött harmonierar väl med de blå tapeterna från Lim & Handtryck och de grova faluröda köksluckorna som byggts av brädor från grannens gamla hönshus. Men många av skåpen saknar luckor och stommen som Stellan murat och putsat är till stor del synlig.

De behagliga blå tonerna i tapeten från Lim & handtryck möter falu rödfärg. Det såpskurade furugolvet sträcker sig vidare ut i vardagsrummet och blicken fastnar gärna på tavlan Madonna med barn målad av konstnären Anne Lang. Bestick som används dagligen hänger i trälådan på väggen och i kalken från 1859 förvaras slevarna. Koppar med fat drejat av Gunilla Råberg.

-Vi ville ha en öppen planlösning för skåpen, helt enkelt för att det är lättillgängligt och estetiskt. De föremål vi har på de öppna hyllorna använder vi varje dag, förklarar Anneli.

Några av hemmets möbler efterskänktes av husets tidiga ägarinna, Märta, som blev som en del av familjen då hon gärna hälsade på och njöt av att se huset bli omhändertaget av Anneli och Stellan. Andra föremål är ärvda från nära och kära, och en hel del är inköpta hos några av de många antikhandlare och mässor som Anneli och Stellan gärna besöker. Årets höjdpunkt är den stora antikmässan i Brösarp.

-Vi känner en respekt för de gamla föremålen som någon lagt ner sin själ i att skapa och producerat med tämligen primitiva verktyg. Vi känner en vördnad för grejorna, förklarar Stellan.

Anneli låter strykbrädan vara en del av inredningen. Golvuret passade precis till hallandslängans låga takhöjd.

Gotlandsfåren smälter in i den grå dimman. Det robusta skånebordet är väldigt gammalt men kalkstensskivan finns tyvärr inte bevarad. Den ersattes på tidigt 1900-tal av en ek-skiva. På skafferiet hänger en dörrfyllning från en spegeldörr från 1700-talet. I fönstret blickar det fantasifulla fågelhuvudet av keramikern My Rundkvist ut över dammen.

På väggen i matsalen hänger ett altarskåp från Dalsland. Stolarna köptes som byggsats från Shakerverkstäderna i USA. Carl Malmstens golvlampa Staken är en av få nytillverkade saker i hemmet. Framför den stora öppna spisen. ligger ett slipat kalkstensgolv.

Att handla på auktion och mässor är för Anneli och Stellan även en viktig del i ställningstagandet när det handlar om konsumtion och att värna om naturens tillgångar.

– En stor del av miljöpåverkan är ju all produktion av nya grejer, säger Stellan med eftertryck. I sitt arbete jobbar Stellan med biogas och förnyelsebar energi vilket ligger till grund i hans syn på hållbart miljötänk.

Planen är att bygga ett eget mikrokraftverk som ska förse Lilla Dalsgård med egenproducerad el. Dammen som rinner genom tomten spelar en viktig roll i denna idé. En bit längre ner på ägorna finns ett 18 meter högt fall där Stellan och Anneli planerar att ställa en turbin. Denna skulle kunna generera 96 kWh per dygn hela året om.

– Solen skiner bara ett antal timmar varje dag och vinden kan avta, men ett vattenfall är i ständig rörelse 365 dagar om året, förklarar Stellan. Planen kan vara realiserad inom ett år om berörda myndigheter ger sitt tillstånd.

Hos Anneli och Stellan är återvinning en fundamental värdering och konsumtion en fråga om gott omdöme. För dem är inredning så mycket mer än trender.

– Se det vackra i det lilla, allt behöver inte passa ihop. I inredning finns inga måsten, inga absoluta sanningar, utan handla med hjärtat, föreslår Anneli och Stellan samstämmigt.

På Lilla Dalsgård uppskattas konst, musik, litteratur och allt som är vackert. Denna stilla plats har utsikt över dammen och ädellövsskogen. Golvuret är från 1700-talet och till lod har det en kanonkula i ett snöre.

Anneli och Stellan var före sin tid när de för snart 20 år sedan specialbeställde ett fristående handfat i keramik. De gamla golvbrädorna ramas in av kalkstensplattor.

Staketmönstret till verandan återfanns på ett grannhus och har återskapats till originalskick. Här ifrån har man vacker utsikt över ädellövsskogen, hagarna och dammen som hoppas kunna bli en viktig komponent i gårdens framtida energiförsörjning.

Familjen Dahlberg: Anneli, 67, och Stellan, 66, tillsammans med katten Pelle, 10 får och 6 höns. Döttrarna Anna 40 och Emma 36 år är sedan länge utflugna.

Yrken: Hon är förskolechef på Folkuniversitetet i Halmstad, han är konsult inom biogas och förnybar energi.

Bor i: En hallandslänga från mitten av 1800-talet utanför Falkenberg.

Text & Foto Linda Tengvall

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.