Glömda grönsaker och stöd till tomaterna

En del grönsaker i odlingarna hinns inte riktigt med och mogna squashfrukter överraskade. De till synes vilda tomaterna fick akuthjälp och allt blev så fint och dessutom lättskött.

Det är fantastiskt roligt att odla och att få skörda, men jag får medge att jag inte riktigt hunnit med mina odlingar på det sätt jag hade trott. Helt plötsligt upptäcker jag att det hänt massor med växterna och att de till exempel hunnit sätta frukter som jag inte upptäckt!
Vintersquashen var pytteliten senast jag tittade till den, men nu när jag lyfte på ett blad hittade jag en jättefin rund squash, snart redo att skördas.
Jag kommer att skiva dem och steka dem i smör med salt och vitpeppar. Så gott!

Det samma hände tidigare med chilifrukterna. Jag tyckte knappt de hade kommit igång ordentligt med blomningen och såg plötsligt en dag hade de satt mängder med frukter vilka hade dolts under bladen.
Det gäller att hänga med och titta till sina plantor ofta men det kan vara svårt att hinna med ibland.

Tomaterna har växt så det knakat och blivit stöttade och uppknutna mot pinnar för en tid sedan. Härom dagen såg jag att de helt löpt amok och växt över alla bredder. Det hade kommit nya tjuvskott som måste tas och de flesta av sorterna hade blivit högre än sina stöd och var i stort behöv av uppbindning.
Tillsammans gick jag och sambon igenom planta efter planta, tog bort tjuvarna och band snören från taknocken som vi försiktigt lindade runt plantorna. Ett enkelt stöd som sitter bra och garanterat kommer att räcka i höjd.
Nu kan tomaterna mogna i lugn och ro och få så mycket ljus som går.
Ytan framför odlingslådorna fick också sig ett ansiktslyft. Den har varit svår att hålla efter då det i princip bara växer ogräs där men nu lade sambon ut duk och träflis över ytan och vips blev den jättefin. Det gäller att förenkla det som går och med ganska små medel kan det bli stor skillnad i trädgården.

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.