Ett stänk av Toscana på skånska landsbygden

Sara hade alltid drömt om ett hus på landet där hon kunde ha sina kära hästar nära, men när hon och Mattias läste annonsen om gården en bit utanför Skivarp, var de egentligen inte ute efter att köpa hus. Annonsen fångade ändå deras uppmärksamhet, och de bestämde sig för att ta en titt.

En en vit skånelänga på landet.

Rustikt kök med charm och karaktär

När Sara och Mattias en vacker höstdag för första gången besökte huset välkomnades de av en färgsprakande allé av höga träd. Innanför dörren till det skånska gårdshuset blev Mattias glatt överraskad:

-Det är ovanligt med hög takhöjd i sådana här gamla hus och eftersom jag är lång brukar jag knappt kunna stå rak, men här var det fullt möjligt i större delen av huset.

De insåg snabbt att huset behövde en ordentlig renovering och mycket kärlek för att bli beboligt, men det var inget som avskräckte paret. När huset blivit deras kavlade de upp armarna och först ut var köket som bestod av ljusgul 60-talsinredning och brunt kakel. Planen var att omvandla det till ett egendesignat rustikt kök med influenser från Toscana.

-Eftersom detta är den äldsta delen av huset, byggt på 1680-talet ville vi skapa ett kök med mycket karaktär, förklarar Sara.

Den ogenerösa takhöjden som dröjt sig kvar i köket, byttes mot en rymlig design med öppet till nock och synliga takbjälkar. Till övervåningens badrum och sovrum byggdes en öppen trappa och loftgång.

ett kök med köksö och takbjälkar och en spis från Falcon.
Det rustika köket har starka influenser från Toscana och gott om plats för flera kockar. De linoljade takbjälkarna blev vackra smycken när innertaket togs bort. Arbetsbordet är inköpt på Qvesarums byggnadsvård och barstolarna kommer från Miljögården i Lund.

Sara och Mattias främst mål var att få köket att kännas som husets hjärta. Välkomnande, varmt och med gott om plats för alla att hjälpa till vid storkok och julbak. De ville skapa en sydländsk familjär stämning. För att åstadkomma det satsade de på en vit grund, trädetaljer, terrakotta och öppna lösningar där köksredskapen får synas. Träbjälkarna behandlades endast med linolja, likaså fönsterbågarna.

Porlinsdiskho från Ikea.
Diskhon i porslin kommer från Ikea och passar fint ihop med de trärena oljade fönsterbågarna.

Återbrukat material från egna gården

I trädgården hade det under ett par hundra år vuxit en vacker alm, som nu tyvärr dött. Mattias bestämde sig för att ta tillvara på träet. Almen fälldes, sågades upp och torkades länge och väl innan den bland annat blev till bänkskivor och hyllplan i köket.

Tegelstenarna på golvet hämtades från det gamla hönshuset och lades två och två i munkförband för att skapa ett rustikt intryck. Stommen till köksinredningen murades upp på plats och vitputsades. Eftersom Sara och Mattias tillsammans med en snickare byggde all inredning själva hade de inga restriktioner när det gällde mått eller pressen att hålla sig till en ritning. De hade inga köksleverantörer att anpassa sig till. För att hitta bästa lösningen la de först ut betongblocken på golvet och flyttade runt tills det kändes bra. Besluten om placering och läge anpassades allt eftersom. Det enda viktiga måttet var Falcon-spisen som Mattias drömt om och som importerades från England.

kök med inspiration från Toscana.
För matintresserade Mattias och Sara är köket husets hjärta. De öppna skåpen har murats upp och putsats, bänkskivan är tillverkad av en alm från trädgården, och spisen är av märket Falcon.
En diskbänk med porslinsdiskho från Ikea.
Den vackra bänkskivan, tillverkad från trädgårdens gamla alm, har ett rustikt och vackert mönster som passar fint ihop med det trärena fönstret och bjälkarna.

Köksrenoveringen fick ta sin tid vilket gjorde att de var flexibla när överraskningar dök upp. Ett exempel var murstocken som först var planerad att putsas om men när de hittade tum-avtryck i de handgjorda tegelstenarna bestämdes snabbt att all den gamla putsen måste bort. Ett annat lyckofynd vad de vackra, färgglada dubbeldörrarna som hittades undanstoppade på vinden. De är från omkring 1860 då de tillverkades till punchverandan. Dessa har nu blivit ett vackert blickfång men fyller även en praktisk funktion som skafferidörrar.

Skafferiets charmiga dubbeldörrar hittades undangömda på vinden.

Putsade väggar och trärena fönster

När köket var färdigt jobbade de sig igenom resten av huset. De uppreglade ytterväggarna befriades från allt organiskt material och putsades, med undantag för de vackra tegeldetaljerna och bjälkarna ovanför dörröppningarna som lämnades synliga. En del av den gamla väggmålningen sparades också och blev som en tavla i inredningen. Alla husets fönster befriades från färg och ströks med linolja. Paret ville inte dölja den vackra kombinationen av trä-rena fönster och vitputsade väggar bakom gardiner utan låter solen fritt få dansa in i rummen.

Vitputsade väggar och trärena detaljer är ett genomgående tema i Sara och Mattias hem.

Träet från almen räckte även till en stor bordskiva till matsalen där familjen gärna dukar upp till härliga middagar, medan kaminen värmer gott när höstkvällarna börjar krypa sig inpå.

Matsalsbordet är tillverkat från almen som vuxit i trädgården. Vackra tegeldetaljer är synliga genom hela huset.

I hallen lämnades den effektfulla träbalken och tegelstenarna över dörren synliga.

Inredning med kärleksfulla minnen

Den bastanta trätrappan i hallen visar vägen upp till övervåningen. Här har Sara och Mattias skapat ett vilsamt sovrum med vita träväggar och synliga takbjälkar. I anslutning till det ligger badrum och en väl tilltagen garderob. Trägolven har fått en ljusgrå ton och en platsbyggd bokhylla fyller upp hela väggen mot badrummet. En praktisk och vacker lösning.

En del av övervåningen har inretts till sovrum med anslutande badrum. Bänken är en present från en snickrande kompis som hjälpt till under renoveringen. Inristat i plankorna, som kommer från huset, står M+S i ett hjärta.

Den charmiga bänken vid fotändan av sängen fick de som gåva av deras vän som hjälpt dem under hela renoveringen. Bänken hade vännen tillverkat av gamla brädor från huset och han lämnade också en kärleksfull hälsning genom att rista in initialerna M + S i ett hjärta i träet.

En vacker gungstol med patina pryder vardagsrummet.

Det har hunnit passerat många höstar sedan Sara och Mattias för första gången klev in i huset, och familjen består nu också av barnen Theodor och Henrietta. De har kommit att älska den fria livsstilen, nära djur och natur, lika mycket som sina föräldrar. Bara någon meter från huset tuggar Saras hästar i sig av det gröna gräset i hagen. Närmare än så här är det nog inte möjligt att ha sina älskade hästar.

Någon meter från huset tuggar familjen närmaste granne lugnt i sig gräs.
Sara drömde om ett liv på landet där hon kunde ha sina hästar nära.

Familjen består av: Sara & Mattias Gustavsson med barnen Theodor, 9 år och Henrietta, 3 år.

Bor: I en skånelänga i det vackra öppna landskapet utanför Skivarp.

Text & Foto Linda Tengvall

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.