John Taylor, en slottsträdgårdsmästare

Inför 200 åhörare på Halmstads Stadsbibliotek höll John Taylor under torsdagskvällen en inspirerande föreläsning om Tjolöholms Slott och trädgårdslust.
Innan föreläsningen gav han en intervju för DAGGs läsare.

Halmstads Stadsbibliotek ligger vackert vid och delvis i Nissan.

Eftertraktad trädgårdsmästare
John Taylor, senast sedd i SVT:s Trädgårdstider, är en ambitiös trädgårdsmästare med brittiskt ursprung, bosatt i Malmö. Det var som 27-åring han kom till Sverige med utbildning och arbetslivserfarenhet inom trädgård och har fortsatt sin yrkesbana här.
Efter att under 20 års tid arbetat med att utveckla Malmö slottsträdgård till en blomstrande och grönskande sevärdhet sade John upp sig, redo för nya utmaningar. Nästan direkt blev han erbjuden en tjänst som Slottsträdgårdsmästare och konstnärlig ledare vid Tjolöholms Slott vilket han tackade ja till och är nu verksam där sedan i fjol.

– Pretty flowers makes people happy! säger John Taylor övertygande.

Vackra ritningar från en svunnen tid
Till slottet finns hundratals ritningar varav många är trädgårdsritningar som aldrig blivit utförda. Knutträdgården, The knot garden, har börjat anläggas i år efter ritning och illustration från 1903.
John vill att arbetet ska ske skyndsamt men är samtidigt noga med att betona att Tjolöholm Slott är K-märkt så allt arbete måste göras inom ramen för vad som är tillåtet. Allt ska vara tidstypiskt och följa planer och ritningar.

Ritningen över The Knot Garden från 1903, ligger som grund för hur platsen skall utformas.

Den blivande knutträdgården som den ser ut idag. Foto John Taylor.

– Jag måste använda de typiska växterna för just den trädgårdsdelen, förklarar John och menar att han måste vara noga med vilka växter som passar in på varje specifik plats.
Många av de perenner som ska användas kommer att odlas vid slottet, till att börja med inomhus och i kallbänkar.
– Om vi producerar våra egna växter så kan vi vara unika, säger John och menar att alla borde ha en liten plantskola i sin trädgård för att ha växter att fylla på med och gärna lite ovanligare sorter.

“Min inspiration hämtar jag från allt jag tidigare upplevt, som till exempel besök i olika trädgårdar, men huvudinspirationen hämtar jag från Tjolöholm som är en enormt vacker plats och vad den behöver.”

Full fart på kolonin
John och hans sambo Torun spenderar gärna ledig tid på deras kolonilott på 375kvm där de har många järn i elden. Stugan håller på att renoveras och i trädgården ska mycket färdigställas i år.
En exotisk växtplats med uppemot ett par hundra växter ska anläggas, ett land för bärbuskar med bärstöd av kluven hassel och en perennrabatt ska det också bli. En idegranshäck ska planteras och paret också tänkt göra en berså i lärk. Mot huset vill John ha rosor och klematis och för bara sommarfötter måste det också finnas en viss mängd gräsmatta i en trädgård tycker John.
I grönsakslandet är jordgubbsplantor, vitlök och sparris på plats sedan tidigare, spenaten är sådd och snart är det dags att så lök.
– Min favoritlök är ‘Ailsa Craig’, berättar John och tipsar alla om att hitta roliga löksorter på nätet.

Johns vårliga trädgårdstips:

•  Köp små paket av vallmo och sömntuta och sprid ut dem mitt i rabatten. John väljer både kornvallmo och praktvallmo och så på fuktig, solig mark i månadsskiftet april/maj.
•  Se inte trädgården som jobb, se det bara som ett nöje! Arbeta gärna tillsammans med någon annan i trädgården och gör det till en rolig vana att besöka den lokala handelsträdgården varje lördag.
•  Förbättra jorden. Tillsätt organiskt material såsom planteringsjord, brunnen kogödsel eller kompost. En bra jord ger ett bra resultat!
•  Skriv ned en plan för din trädgård inför det kommande året. Dela upp trädgården i olika rum och tänk ut varje dels behov.

Tjolöholms Slott och trädgård är ritade i Art and Crafts-rörelsens anda, en stil som kom att bli typisk för 1800-talet och en motreaktion mot det industriella samhället.
Några viktiga delar inom stilen är att hus och trädgård skulle ritas som en helhet, strikta former blandades med vilda och hantverk i naturmaterial framför industriellt tillverkade saker förordades. I trädgårdarna skulle det finnas ett överdåd av blommor.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.