Nu är sådden i full gång!

Ett frö behöver rätt betingelser för att kunna gro och det är upp till mig att se till att de får det. Kyla, värme, mörker eller ljus? Det är frågan.

Rum under uppbyggnad och plast till odlingen
Just nu får inte mycket mer än frön och sådd plats i mina tankar. Jag funderar på de frön jag sått, de som ska sås och alla de fröer jag ännu inte köpt in som ska sås på friland som bönor, morötter, sallat med fler. Först ut är perenner och örter som har längre groningstid och de som kommer att utvecklas fint under växtbelysning tills säsongen är här. Inne i huset finns det plats för sådden att gro sedan ska de få flytta ut i ladugården till ett odlingsrum som inom kort står färdigt.

Sopa, tvätta av och hänga upp extrabelysning i odlingsrummet. Kanske behövs också en del av rummet delas av och provisoriskt isoleras för att det ska bli energisnålt och ekonomiskt.

Till sådden använder jag olika kärl beroende på vad det är jag sår. Till fröer från perenner och fröer som har lång utvecklingstid använder jag plastkrukor. De är lätta att hålla en jämn fuktighet i, är hållbara och går att återanvända. Till basilika som jag oftast har i köksfönstret passar lerkrukor bra. Jag sår fröna i färdigpreparerade krukor och de står nära till för passning så de inte torkar ut. Till snabba kulturer fungerar hemgjorda papperskrukor, men torvkrukor däremot har jag aldrig fastnat för då jag tycker att de torkar ut allt för lurigt snabbt.

Stratifierade frön
En del frön behöver utsättas för en köldperiod för att kunna gro, så kallad stratifiering. Det enklaste sättet sägs vara att så dem i krukor och ställa ut sådden så de får naturlig kyla av vintern för att sedan gro när våren kommer. För egen del har jag prövat den metoden utan lyckat resultat. Troligen glömde jag någon gång att vattna när de stod på en undanskymd plats för att inte få direkt solljus på sig.
Därför testar jag i stället stratifiering i kylskåp (frys är för kallt) i år. Jag stoppade frön i en påse och hällde i lite mager såjord med en sked och skakade om. Såjorden var fuktig men jag sprayade ändå lite lätt in i varje påse och lämnade zipanordningen öppen så det inte blir instängt.
Varje påse namnades och ställdes sedan försiktigt in i kylen. Där ska fröna nu få en konstgjord vinter på en till två månader och jag kommer förväntansfullt kika då och då på påsarna för att se om något frö grott.
Vissa fröer som behöver stratifieras ska först stå i värme, så det gäller att ha koll eller prova sig fram.

Mörker- eller ljusgroende
De enklaste fröerna att så tycker jag är de som vill bli täckta med ett tunt lager jord, för då är det lätt att hålla sådden fuktig. Jag brukar använda mig av en vanlig hushållssil för att pudra över jorden så inga klumpar kommer med. Många sådder vill först stå varmt kring 25° för att gro. När fröna grott mår de bäst i en svalare temperatur, kring 16° med god ljustillgång för att inte ränna i höjden. Just den kombinationen kan vara svår att tillgodose och i så fall är det bättre att vänta med sådden tills det blivit ljusare, fram i mars.
En del av de sorter jag sått är så kallade ljusgroende frön. Det betyder att de inte vill bli täckta med jord utan bara strödda på en fuktig yta.

Tips!
Innan fröna gror och ett tag efter så har jag ett genomskinligt plastlock över sådderna för att de ska ha det lite varmare och fukten ska hållas kvar. Locket ska inte vara tättslutande utan luften måste kunna cirkulera lite så det blir som ett miniväxthus.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.