Återbrukad andorransk historia

Med syfte att leda det gamla andorranska arvet in i den moderna tiden förvandlade R de Rural de gamla gårdarna till eftertraktade semesterboenden. Enkla små djurstall innehåller idag allt vad den bekväma resenären efterfrågar. Upplev historiens vingslag i det lilla med ack så vackra landet Andorra.

 

Andorra är till ytan ett litet land, jämförbart med ca en tredjedel av Öland, men mätt i upplevelser är det enormt. Hit kommer besökare för att vandra, cykla, utöva alla former av vinteraktiviteter och även bara för att ta det lugnt och vila upp sig. En del passar även på att handla med sig lite goda viner och tobak från detta taxfria land. På några av de vackraste platserna i Andorra har R de Rural letat upp gamla gårdsbyggnader och med stor försiktighet förvandlat dem till underbara boenden.

Jag beger mig till den petita byn Sornàs strax utanför Ordino. På det lilla torget möts jag av vänliga leenden från lokalbefolkningen och en och annan hund och katt som njuter av sin fria livsstil. Jag möter även Txell Pagès, marknadsföringsansvarig på R de Rural, som kommit för att berätta mer om historien kring lägenheterna.

-Här ligger två av våra boenden vägg i vägg. Husen är byggda någon gång mellan 1850 och 1900, berättar Txell medan hon låser upp den tvådelade dörren till den minsta av lägenheterna, Mariola Era.

-Det här var en gång ett stall. På undervåningarna bodde djuren och ovanför, dit värmen steg bodde familjen och här förvarades även höet. Här inne fanns också en bakugn och ett enkelt kök, förklarar Txell.

Vi möts av vackra stenväggar och rustik inredning av gediget trähantverk.

-Vi har inspirerats av de andorranska rötterna, här representerar stenen våra höga berg och slätter och träet för tankarna till våra skogar, förklarar Txell.

De tre våningarna i det lilla stallet har med smart planering och finurliga lösningar utnyttjats maximalt. Först stiger man in i köket med sittavdelningen. Soffan är snickrad av överblivna plankor med förvaring i underdelen. Bordet består av en gammal fönsterlucka som med hjälp av distanser fått en skyddande glasskiva som topp, och enkla brädor till ben.

-Alla luckor i köket är konstruerade av rustika brädor, säger Texell och pekar även ut charmiga detaljer som handtag av hästskor.

Alla detaljer har ett syfte att påminna om tiden då detta var djurens hem och sadlarna högt upp på väggen är vackra tillskott.

Stenväggarna är ett genomgående drag och sträcker sig hela vägen in i badrummet. Även handfatet är av sten. De naturliga tonerna inger ro och all eventuell stress rinner snabbt av.

En stilren spiraltrapp av järn löper genom alla tre våningarna, även denna bär på viktiga referenser till det andorranska arvet. Ungefär 2,5 kilometer från Ordino ligger byn El Serrat. I detta område utvanns förr i tiden järn vilket man fortfarande ser spår av då vattnet som sipprar ner för berget här är rostfärgat. Spiraltrappan i Mariola Era är ett fin hyllning till detta.

Genomgående trädetaljer av stockar och grenar är fina kontraster till all sten. Grovt timmer i taket och putsade grenar till bland annat balkongräcke är sådant som drar blicken till sig. På övervåningen finns sovrummet med dubbelsäng. Alla hyllor och förvaring är precis lagom spartanskt designade och skapade av enkla brädor.

-Återbruket av material har varit en viktig komponent. Allt från användningen av den befintliga stenväggen till allt trä. Varje stock och träbit bär på en egen historia, poängterar Txell och tillägger:

-Många timmars arbete har lagts ner på att fundera ut alla detaljer och val under renoveringens gång.

På bottenplan har R de Rural lyckats med konststycket att skapa en härlig ljus miljö trots total avsaknad av fönster. Genom att lägga ett golv på mellanplan gjort av tonat glas släpps tillräckligt mycket ljus igenom för att det inte ska kännas som en murrig källare. Lampor som skapar varierat upplysta ytor bidrar också till trivseln.

Att R de Rural sätter kvalitet framför kvantitet är uppenbart. De är ett litet företag med bara fyra fastigheter och totalt 16 sängplatser.

-Vår huvudsakliga mål är att erbjuda ett alternativ till den traditionella kommersiella turismen. Vi erbjuder tystnad, berg, djurliv – autenticitet helt enkelt, förklarar Txell.

Jag vågar påstå att man också erbjuder en inspirerande interiör miljö som verkligen satt återbruket i fokus. Även i den större lägenheten intill, Casa Moriola, finns oräkneligt många kreativa lösningar att vila ögonen på. Båda sovrummen har trivsam och genomtänkt inredning och förvaringslösningar, och när man kliver in i köket, känns det som att komma rakt in i hjärtat hos en Andorransk familj. Den lantliga atmosfären känns välkomnande och varm.

Charmigt sovrum i Casa Mariola

Fina detaljer för att maximera utrymmet i sovrum i Casa Mariola.

Stort bondkök i Casa Mariola som för tankarna till svunna tider.

När solen sänker sig bakom de höga bergen bäddar jag ner mig i den bekväma sängen i Era Mariola. Omringad av stenväggarna som vibrerar av historia tittar jag upp genom takfönstret mellan de tjocka trästockarna. Att bevara dessa byggnader och bjuda in besökare att få uppleva Andorra på ett genuint och äkta sätt, mitt i ortsbefolkningens pågående vardagsliv, är en fin idé som R de Rural lyckats exceptionellt bra med.

Från den lilla byn Sornàs leder vandringslederna direkt mot bergen.

Vackra vyer längs den gamla järnledens vandringsstråk. De stora konstverken av järn blickar ut över dalen.

R de Rural

Andorra ligger på gränsen mellan Frankrike och Spanien på bergskedjan Pyreneerna. Här lika vackert hela året om.

R de Rural har lägenheter till uthyrning i Vallnord och Grandvalira-distriktet, närmare bestämt i Sornàs utanför Ordino, och i Encamp.

För mer information besök www.rderural.com

Text & Foto Linda Tengvall

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.