Övervintrande växter i ladugården

De större delarna av landet är inbäddad i ett vitt täcke och så även för oss i Halland. I ladugården förvaras känsliga växter och nya att förvara köps in i väntan på våren.

Tidigare bodde jag i en lägenhet i centrala Falkenberg. Där fanns det inte möjlighet att vinterförvara växter som inte tålde att stå ute över vintern. Vissa växter kan fungera att förvara inomhus i vanlig rumstemperatur men det finns en tendens att det blir för torrt och varmt och de drabbas då lättare av ohyra.

Oliv är en städsegrön växt men fäller ibland en del eller alla blad på höst/vinter beroende på hur de trivs.

I fjol fick jag ett litet olivträd. Exotiskt och vackert och tänk om det vill bära frukt, det vore spännande att följa! Några små fruktanlag hade plantan när jag fick den men i regel faller de av när växten ska acklimatisera sig på en ny plats till nya förhållanden och så blev det även för min planta.
Oliverna har lång mognadstid så svenska höstar kan vara för kalla för att de ska hinna bli färdiga. Vissa sorter av oliv är självfertila och vissa inte utan behöver korspollineras.
Olivträd trivs ute på sommaren i Sverige men på vintern blir det för kallt. Någon minusgrad kan de tåla korta stunder men behöver en sval och frostfri plats för att övervintra. I ladugårdens kalla del är det kring 3-5° och där trivs trädet fint.

När det finns snö att tillgå tar jag emellanåt in lite och lägger på mina plantor som står svalt. Snön smälter långsamt och fuktar jorden.
En katt bland hermelinerna. Fikonet står i odlingsrummet tillsammans med pelargonerna som också fått flytta dit på grund av ombyggnationer.

Härom dagen införskaffade jag ett fikon till. Plantan är en stickling från en kollegas fikon av sorten ‘Bornholm’  och hade växt på sig i ett varmt växthus och fått stora fina blad. Därför får den vänta på våren i det uppvärmda odlingsrummet där jag håller kring 15°.
Fikon sätter fruktknoppar på hösten och frukt året därpå. Frukten kommer på gamla skott så när sticklingar är tagna av gamla plantor kan de med andra ord bära frukt tidigt.
Nu har jag två fikonplantor. Den första köpte jag i höstas på en växtmarknad av en trädgårdsvän. Fikon kan växa på friland i zon I som vi har här, men den plantan var så liten så jag bestämde mig för att vinterförvara den i ladugårdens svala del. Först glömde jag den ute så topparna ser ut att ha frusit in med nedtill kommer nya knoppar så det finns liv i den.

Tips!
Om du bor i kallare trakter än odlingszon I så låt ditt fikon växa i ett växthus eller inglasat uterum. Sorten ‘King’ är något mer köldtålig och kan klara upp till zon II på friland. Plantera fikon på skyddade soliga platser utomhus. Tänk på deras ursprung!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.