Knúturs Plokkfiskur, en isländsk favorit tillagad över öppen eld

Isen på Långesjön ger drömska ljud ifrån sig medan solens strålar letar sig ner mellan de kala träden. Intill vindskyddet står Knútur Kristjánsson och lagar mat över öppen eld. Potatisen kokar i grytan och medan Knútur strimlar löken försöker han sätta ord på sin dragning till naturen:  

– Det är svårt att förklara, men naturen har en läkande effekt som är en viktig del av mitt liv. Jag åker gärna ut och bara vandrar en runda. Musik och poddar lämnar jag hemma för att bara få uppleva tystnaden. Efter en stund hör man alla naturens magiska ljud.

Knútur Kristjánsson är kock och uppskattar att flytta ut sin matlagning i naturen.

Knútur är född i samhället Neskaupstadur på isländska östkusten men växte upp i Reykjavik. Hans barndom präglades av sköna naturupplevelser:

– Båda mina föräldrar älskar natur och fiske så för oss var det tradition att resa runt och tälta på Island. Att laga mat i det fria var en naturlig del av upplevelsen.

Det ofta lite bistra klimatet vägdes upp av de storslagna bergen, vattenfallen, sjöarna och alla de varma källorna. Nu, i vuxen ålder och med en egen familj, återvänder Knútur ofta till naturen för kvalitetstid och återhämtning.

Matlagning i naturen, året om

Knútur lämnade som ung Island för att söka nya äventyr och uppleva andra kulturer. Han var då utbildad kock och tog arbete både i svenska fjällen och på stjärnkrogar i Göteborg och Stockholm, bland annat Fäviken, Oaxen och UpperHouse. Med 21 års erfarenhet av restaurang i bagaget, är han nu bosatt i Falkenberg där han är kökschef på Falkenberg Strandbad och driver restaurangen Köket.

– Mitt yrke är krävande och tar mycket energi både fysiskt och psykiskt. Naturen ger mig möjlighet att släppa allt efter en tuff arbetsvecka och verkligen bara vara i nuet. Här samlar jag också inspiration till min matlagning. Jag plockar ofta örter, men använder även lite mer ovanliga detaljer som tallkottar och granskott i min matlagning. Jag försöker dela med mig av detta på krogen, för att ge mina kunder en känsla av natur. 

Knútur använder gärna granskott till dekoration. De går fint att frysa in för att sedan plocka fram när som helst under året.

Knútur vill gärna inspirera och utmana fler till att ta sig ut, även under årets kyligare årstider, för att njuta av naturen men också våga flytta ut matlagningen. Det blir ett härligt avbrott från vardagsrutinerna.  

– Det är lätt att bli besviken när man ser alla bilder där folk gör värsta festmåltiden ute i skogen, men det är fel sak att fokusera på. Det som är viktigt är att leva i nuet, tillsammans med dem man tycker om. Det behöver inte vara jobbigt eller kravfyllt att laga mat ute. Varför inte börja med att värma en burk soppa på ett stormkök. Efter några gånger kommer du att inse att maten är viktig men sekundär.

Knúturs Plokkfiskur med frasig våffla till efterrätt

Vill du prova på att laga en måltid i det fria har Knútur ett passande recept. Ambitionsnivån kan man lägga där man vill. Från att pimpla eller fiska upp sin egen fisk och skära upp ingredienserna i det fria, till att ha förberett alla delar hemma för att bara steka ihop över elden. Rätten är en isländsk favorit som Knútur många gånger ätit med sin familj på tur i Islands storslagna natur.   

Plokkfiskur är en isländsk rätt som passar bra att tillaga utomhus.

Plokkfiskur


 • 250g saltbakad eller kokt potatis
 • 250g torsk
 • 100g mjölk
 • 2st gullökar
 • 30g olja
 • Salt
 • Peppar

Saltbaka potatisen dagen innan och ta med, eller koka potatisen över elden. Värm en gjutjärnspanna över elden. Dela potatisen i lagom stora bitar, hacka löken och stek i oljan. Tillsätt torsken, mjölken och koka några minuter eller tills torsken går sönder. Mjölken reduceras och stärkelsen från potatisen gör att det kommer påminna om potatisstomp. Krydda med salt, peppar och servera gärna med rågbröd.

Knútur delar potatisen i bitar, hackar löken och steker dem tillsammans i olja.
Fisken läggs på värmen tillsammans med potatis och lök.
Knútur tillsätter mjölk och låter allt koka några minuter tills fisken delar sig i bitar.
Dags att salta och peppra och låta allt koka ihop till en potatisstomp-likande konsistens.
Plokkfiskur servera med fördel tillsammans med rågbröd. Sedan är det bara att njuta av en matupplevelse ute i naturen!

Góðaráð


 • 3st ägg
 • 200g socker
 • 200g smör
 • 400g vatten, varmt
 • 200g potatismjöl
 • 200g mjöl

Góðaráð är färöisk våffla eller glassrån. Förbered med fördel smeten hemma genom att:

Vispa ihop ägg och socker. Smält smör, värm vatten och blanda med äggen. Sikta ner mjöl och potatismjöl och vispa tills det blir en slät smet.

Baka med ett våffeljärn hemma eller ta med ett ut till skogen och baka över elden. Temperaturen är svårkontrollerad med öppen eld men prova dig fram och kom ihåg att järnet får inte vara för varmt. 1-1,5 minut på varje sida borde räcka. Servera gärna med färskost, sylt eller bär. 

Använd gärna ett gammalt järn på elden men var försiktig med värmen.
Vackra mönster tillför en extra dimension till måltiden. En och en halv minut över elden på varje sida brukar räcka för ett lagom bakat rån.
Rånen skärs i bitar. Knútur serverar dem tillsammans med mjukost, tinade blåbär och granskott.

Recept: Knútur Kristjánsson

Text & Foto: Linda Tengvall

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.