En ohälsosam livsstil är allas business

För en tid sedan fick jag ett meddelande från min 12-åriga sons lärare. Klassen hade arbetat med argumenterande texter och de elever som ville fick skicka in sin text till den lokala tidningen. Läraren hörde av sig för att berätta att denna dag var sonens text publicerad i tidningen. När jag läste den blev jag både glad och stolt. Hans ord var kloka. Du kan läsa artikeln här, men i stora drag uppmanade han till att sluta röka med argumenten att fimpar skräpar ner och de går att hitta nästan överallt i naturen, cigaretter kostar en förmögenhet, det skadar din hälsa, vilket påverkar vår sjukvård och inte minst är det otrevligt för andra runtomkring. Han ifrågasatte varför man vill fortsätta med ett beteende när man vet att det skadar en själv och andra?

Restriktioner för ohälsosamma livsstilsval

Vi befinner oss just nu i en värld där nyhetsflödet upptas av ett coronavirus som lamslagit världens samtliga länder. Vi har restriktioner, karantäner, uppmaningar om provtagningar, begränsningar för företag och skolor. Vi får även information om att vår sjukvård knappt står pall för trycket.

Lek med tanken att västvärldens politiker, nyhetskanaler och olika inflytelserika karaktärer hade lagt samma kraft och energi på att förklara vilken belastning våra ohälsosamma livsstilsval är för samhället. Tänk om de basunerat ut något i stil med:

”Vår sjukvård går på knäna på grund av alla fall relaterade till tobak, alkohol, ohälsosam kost och fysisk inaktivitet! Slutar ni inte med dessa ohälsosamma beteenden genast vet vi inte hur vi ska klara den här krisen. Det kostar oss enorma pengar, som i stället behöver användas till att bygga en bra värld och framtid för våra barn!”

Lek också med tanken att det skulle användas restriktioner. Om jag väljer att leva ett ohälsosamt liv får jag stå för konsekvenserna själv och kan inte längre förlita mig på gratis sjukvård.

Det skulle införas stöd och uppbackning från läkare och sjukvård genom coaching i hur man förändrar sina vanor. Lika naturligt som att säga till patienten att ta en viss sorts medicin skulle det vara att be hen gå till grön rehab, en utbildning i hälsosam mat och näringslära eller varför inte ta en kurs i att ändra sitt mindset. Självklart med beordrat återbesök och uppföljning för att se att framsteg skett – annars ingen rätt till gratis vård. 

Men ett sådant scenario hade förstås inneburit en rad kränkningar och diskrimineringar eftersom våra livsstilsvanor inte är allas problem utan bara min egen business………..eller? 

Bild på en hälsosam morgonshot från ett tidigare inlägg om att boosta sitt immunförsvar.

Förstå immunförsvaret och använd din kunskap

Tänk om nyhetskanaler och politiker på presskonferens redan i pandemins tidiga skede hade uppmanat människor att verkligen ta tag i sin hälsa. Träna mer och äta bättre för att bli bättre rustade för Covid-19. Vi har nu haft ett och ett halvt år på oss att komma i toppform. För ett naturligt skydd för influensan har vi faktiskt i vår egen kropp, vårt älskade immunförsvar.

Det behövs inte många timmars läsning av publicerad kunskap i ämnet innan man förstår att vår kropp är en komplex farkost som verkligen har allt uträknat. Ett magiskt under faktiskt. Om den får de förutsättningar som den är skapt för kommer den att fungera briljant. Men utan nödvändigt underhåll stänger den ner, och ger upp i en kamp mot ett virus.  

Har du tagit dig tid och engagerat dig i att förstå vad immunförsvaret verkligen är, vad det gör och hur det fungerar? Inte många har det. Märkligt att vi inte lägger ner mer energi på att lära oss om något som är helt avgörande för att vi ska fungera.  

Food Pharmacypodden är ett bra tips för dig som vill lära dig mer om immunförsvar, tarmflora och näringsrik mat.

Sätt igång att förebygga

Food Pharmacy-podden, avsnitt nr 182, pratar Lina Nertby Aurell och Mia Clase om att i Sverige riskerar en av fyra, alltså 25 procent, att dö på grund av osunda matvanor. 80-85% av sjukvårdens resurser går till behandling av kroniska sjukdomar samtidigt som siffror visar att vi kan förebygga upp till 90% av dessa sjukdomar genom livsstilsförändringar.

Det sista är ju fantastiska uppgifter, så vad väntar vi på? Nu ger vi järnet tillsammans när det gäller hälsa och kost. Kom i form och samarbeta med din kropp och ditt immunförsvar. Med ett gott teamwork kan vi få ett friskt och långt liv! Jag hoppas kunna inspirera dig genom bra artiklar om hälsa här på Dagg, så häng kvar och lär dig mer. För att inte missa något kan du också anmäla dig till vårt nyhetsbrev här under!

Lev väl,

/Linda

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.