Rara buketter och eget örtsmör

Vardagslyx är att få skörda färska örter, fullproppade med nyttigheter. Av dem gör jag rara buketter att ta av till matlagningen eller fixar godaste örtsmöret.
De egenodlade örterna smakar allra godast och det går ju att fixa om du så bara har ett litet fönster att odla i. I min för året nyanlagda örtagård skördar jag så mycket örter som går. De har vuxit på sig förhållandevis bra trots omplantering och torka.
När det är soligt och torrt smakar örterna som mest och blir lättast att torka så då passar jag på att skörda. Jag plockar små örtbuketter, ibland samma sort i hela buketten och ibland olika. Sedan knyter jag ett band kring stjälkarna och händer dem upp och ned i köksfönstret.
Bäst blir örterna om de torkar i ett mörkt och luftigt utrymme men mina örter hinner sällan hänga särskilt länge så det spelar ingen roll. Dessutom gillar jag att se dem och ha dem inom räckhåll eller så blir de rara gåbortbuketter.

Härligt örtsmör
Godaste örtsmöret fixar du lätt med finklippta färska örter. Dagens örtsmör på Bergvik innehåller följande:
100g normalsaltat smör
en nypa smulat flingsalt
Finklippta blad och blommor av:
•Oregano Hot & Spicy, en sort med pepprig smak. Oregano kallas också för kungsmynta och är den självklara pizzakryddan. Förr ansågs örten mota onda makter. Nu vet man bland annat att den innehåller antioxidanter som motverkar virus.
•Vinterkyndel (den som blommar på bild). Kyndel verkar antiseptiskt och hjälper magen att spjälka gaser. Där av en bra krydda tillsammans med ärtor och bönor. Den har också ansetts främja sexlivet så den är alltså allround.
•Storbladig basilika och Thaibasilika (som smakar lakrits). Basilika trivs där det är varm och gott och klarar därmed inte att växa ute i Sverige annat än under den varmaste sommarperioden. Örten är antiinflammatorisk och främjar lederna och magen.


Ät och njut!
Använd smöret direkt, mjukrört till gott bröd eller lägg det på ett smörpapper och låt svalna något. Rulla sedan till en tjock rulle och frys in. Ta fram örtsmöret och skär till bakad potatis, godaste biffen eller grillat.
Tänk på att örter som inte är upphettade innehåller flest nyttigheter.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.