Stefan Sundström, en sjungande odlare.

I veckans blogg vill jag dela med mig av mitt möte med Stefan Sundström, trubadur, författare och odlare. Han berättar om hur du kan fixa din egen biokol och godaste, syrade tomatröran.

När jag möter Stefan Sundström en mulen höstdag och frågar honom om hans bästa hösttips blir svaret:
– Acceptera att det blir mörkare och gå i ide!

Foto Elin Debora

Han förklarar vidare att då hinner man bli sugen på att odla igen och att vinterhalvåret är en bra tid för en god bok framför den tända brasan. När Stefan eldar i sin kamin passar han på att göra Biokol som inom odlingsvärden blivit ett mycket populärt tillskott. Det består av träkol i mindre bitar som mättas med näring och sedan grävs ned i odlingslandet.
– En kolbit lika stor som ett ägg har lika stor yta som en fotbollsplan om man kunde veckla ut den, berättar Stefan om kolets fantastiska uppbyggnad. Biokolen behåller sin struktur i många hundra år och har förmågan att hålla både fukt och näring som långsamt släpps ut genom kolets porösa uppbyggnad.

Foto Jeanette Andersson

Stefan gör sin biokol i en specialgjord burk av 8mm tjock plåt som fylls med träbitar och torra rötter och ställs in i kaminens eld. Burken har endast några hål i botten så det skapas en syrefri förbränning av innehållet som då blir till träkol.
– Jag gjorde i kakburkar och sånt där, typ färgburkar i början. Det funkar två tre gånger men sedan börjar det gå hål i burken, berättar han. Den specialgjorda burken däremot blir bara lite bucklig. Under ett år gör Stefan fyra till fem (!) säckar biokol.

Övervintra tomatplantor
Vill du övervintra dina tomatplantor går det bra att göra på Stefans vis.
Låt tomatplantan fortsätta växa inomhus under Led-belysning, gärna i ett fönster som extra ljuskälla. Allt eftersom de växer toppar Stefan plantorna för att göra många nya plantor.
– Den sorten jag gjorde det här med var en F1-hybrid, berättar Stefan.
På sådana sorter är metoden extra tacksam för de får nämligen sterila frön eller frön som blir till tomatsorter vilka inte liknar tomaten fröna är tagna från.
– Jag har ju inget rum som är så där svalt och bra på det sättet. Det idealiska vore ju så där tio femton grader, då skulle de inte växa så fort, säger han eftertänksamt.
Stefan har övervintrat sina tomater i 18-20grader med lyckat om än gängligt resultat.
Tomatsticklingarna rotar han i antingen mager sandjord eller i vatten.
– Jag tycker det är nästan bättre att sätta dem i ett glas vatten för då ser man när det kommer ut rötter.
I vattenglaset brukar han lägga en bit avklippt och avbarkad gren från sälg som med sina hormoner sägs påskynda tomatsticklingens rotbildning.

Foto Jeanette Andersson

Gör Sundströms Rödgröna röra!
Stefan bjuder också DAGGs läsare på sitt bästa tomattips, syrad tomatsås. Ett recept som också finns med i en av hans böcker. Gör så här:
•Tag egenodlade eller ekologiska tomater. Grovhacka och koka ned dem långsamt till halva volymen och låt svalna.
•Chili, vitlök, gul och röd lök, oregano eller de kryddor du gillar blandas i efter behag.
•Färska gröna blad av svarta vinbär, nässlor, persilja blandas i på grund av att de på sina blad har fullt med nyttiga och effektiva mjölksyrebakterier.
•1,5msk salt (eller 30g) till varje kilo tomatröra blandas slutligen i röran. Det blir 0,5-1,2 procents salthalt vilket är mycket viktigt för resultatet.
•Ös upp på rena glasburkar. Låt stå i rumstemperatur, 18-24 grader, i en månad. (Ställ burkarna på ett fat eftersom det kommer att pysa ut vätska under tiden.)
•Efter en månad mixas röran till önskad konsistens och förvaras sedan kallt i burkar. Röran håller sig minst ett halvår.
För en mer rödgrön effekt så klipp i torkad grön chili. För längre förvaring, pastörisera.

Vill du som jag inspireras mer av Stefans odlande så tipsar jag om två av hans böcker, Stefans lilla gröna och Stefans Stora Feta Röda, om odling, livet och självhushållning. Skrivna på ett lättsamt sätt med djupa tankar.

 

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.