Vad börjar man egentligen med och vad är viktigast?

Vårt andra inlägg blir ett så kallat matnyttigt inlägg, tänker att vi tar det hela från början och då med fokus på var man börjar. Håll till godo då det kommer inlägg framöver med lite lättare innehåll!

Ibland kan det vara svårt att se förbi drömmen och se huset för vad det egentligen är. När man står där med påskrivet papper, nycklarna i handen och vill dra igång(!) då är det lätt att man bara rusar iväg och vill göra allt på en gång. Det är också väldigt sällan drömmen innehåller såna där tråkiga saker som isolering och dränering och därför börjar man gärna med sånt som är roligt.

Tyvärr är det sällan den metoden funkar särskilt bra (även om det är den roligaste!).

Tänk även på byggnadsvårdens 4:e budord (se sist i inlägget). Låt det ta tid. Har du möjlighet så lev lite med ditt hus innan du börjar att riva och slita i det. Förutsatt att det är i ett rimligt skick då så klart. Annars kan det behöva lite hjärt- och lungräddning först.

 
Vad som egentligen är allra viktigast när man precis har fått sitt hus är att prata med varandra.

Vad har du respektive din partner för förväntningar på ert projekt? Vilken nivå skall ni hålla renoveringen på? Vem ska göra jobbet? Hur mycket tid skall läggas på huset? Vad har ni för tidsperspektiv? Hur mycket pengar har ni faktiskt möjlighet att lägga på huset? Gör man sånt grundarbete innan så blir det en betydligt lättare väg att gå och förhoppningsvis hamnar man inte i “renoskiljas” träsket.

Vi var väldigt överens om att det inte var ett museum vi skulle flytta in i men att vi ändå ville följa huset så mycket det bara gick med naturliga material och att restaurera det som gick. Vi ville även behålla husets planlösning då detta är en stor del av husets historia men att vissa rum kanske kunde få en liten annan funktion. Förutom att vi rivit två stycken senare tillkomna innerväggar på sidovindar och att vi kommer riva en toalett tillkommen på 70-talet så får planlösningen se ut precis som den alltid har gjort.

Vi var även väldigt överens om att det var ett 50/50 jobb som gällde så att ingen skulle behöva dra ett tyngre lass än den andra (dock görs ju detta möjligt av det faktum att vi inte har några barn). Det innebär ju inte att vi klockar timmar eller att den ena inte kan göra saker utan den andra, utan det är mer i stil med “Snackar du med muraren så ringer jag snickaren” eller “river du ner det taket så bär jag ut det”. Hur mycket tid vi skall lägga är någonting vi fightas lite med. I höstas när vi båda bodde i Göteborg blev det varje helg. Detta tillsammans med ett fulltidsjobb var nära att ta knäcken på Hanna, det blev några sammanbrott under eken ute i trädgården. Av detta lärde vi oss att man kan inte bara köra på utan att vi måste bli bättre på att ta en paus då och då. Nu när vi båda bor nere i Falkenberg blir pressen på varje helg inte lika påtaglig och förhoppningsvis lyckas vi hitta ett bra tempo framöver.

 
Det första vi gjorde var att bryta mot projektledarens regel nummer 1: Vi bestämde oss för att inte ha någon detaljerad tidplan. Vi har ingen tidspress så då struntade vi i det helt enkelt. Det ger oss möjlighet att vara mer flexibla samt att vi inte behöver känna stressen om något oväntat dyker upp. Dock siktar vi på att vara klara med etapp 1 (övervåningen + hallen) för att kunna flytta in inom 1,5-2 år. Det bästa med att det är ens eget projekt är att man får göra precis som man vill!

 
Sen så är ju alltid den springande punkten det här med pengarna, vi hade ingen detaljerad tidplan men en väl nedbruten budget klarar man sig banneme inte utan! Här bröt vi ner arbetsmomenten till en nivå där de kändes som en egen aktivitet som gick att följa upp ekonomiskt, sedan kategoriserade vi (ute/inne, vån1/vån2 etc) och prioriterade dessa för att på så sätt se hur kostnaderna kommer att falla ut framöver. Lämna alltid rum i budgeten för oväntade händelser för de kommer, ALLTID.

Med hjälp av detta går det ju också att styra kostnaderna bättre om det är så att man tänker låna pengar för att finansiera renoveringen och i takt med detta även kunna kolla av hur de olika aktiviteterna höjder värdet på huset.

 

Så förutom detta vad börjar man egentligen med och var är viktigast?

Det finns säkert många som kommer att ha åsikter om detta, men har ni hittat ett hus som inte är helt fallfärdigt så är detta en bra ordningsföljd att ha med sig:

1. Tätt hus

Här är det inte läge att fantisera om vilken färg du skall ha på väggarna i köket eller var du skall ställa din mormors gamla byrå. Ett tätt tak är det absolut viktigaste och det första du bör börja med när du står där med din renoveringsdröm. Har du inte ett tätt tak är risken överhängande att de pengar du stoppar in i resterande huset går förlorade. Detta såklart under förutsättningen att du ändå har en hyffsat bra stomme och grund att stå på. I vårt fall så är ju första våningen i granit och andra i tegel så mejeriet står stadigt där det är. Taket var helt genomruttet så prio 1 var att få ett tätt tak. Då taket var i dåligt skick och man hade lagt på lite diverse för att täcka läckor under åren som gått så började vi med lite detektivarbete för att hitta originalutförandet på taket. Här finns det en massa olika vägar att gå men en bra början är att kolla runt med grannar, tidigare boende eller din lokala hembygdsförening. Kolla även över bebyggelseregistret för att se om huset är klassat, detta kan ha betydelse för vad du får eller inte får göra med huset. Vi ville vara säkra på att vi gjorde rätt så vi tog kontakt med en bebyggelseantikvarie på kulturmiljö Halland, Malin Clarke. Malin är väldigt duktig och har även hjälp oss i kontakten med länsstyrelsen.

 

2. Grundläggning och stomme.

Vi har ingen källare på mejeriet men dock behöver vi dränera runt tomten då det står vatten i HELA trädgården. Lite som en stor ofrivillig damm större delen av året.
I mejeriet har det regnat in under många år, detta har inneburit att hela taket har ruttnat samt mycket av de bärande takstolarna. Detta är nu åtgärdat med ny spont och nya takstolar där det har behövts. Vi ville inte lämna kvar något som är ruttet eller angripet men inte heller ta bort sådant som inte är dåligt. Vi behövde komplettera de befintliga takstolarna men lämnade kvar det som gick för att bevara den historia som faktiskt finns i huset. På så sätt kan även följande generationer följa hur huset har utvecklats.

 

3. Varmt hus.

Detta kan kännas lite som ett svart hål ibland. Vad ska man värma upp huset med? Ska man komplettera med lite olika typer av uppvärmningsmöjligheter? Behöver man tilläggsisolera någonstans och i så fall med vilket material? Detta är frågor som vi brottas mycket med just nu. Vi vill använda traditionella material som huset känner igen för att inte skapa några problem men samtidigt så kommer ju huset att bli ett familjehem och användas på ett sätt som en familj idag använder sitt hem. Ska man ha kvar pelletsbrännaren eller gräva jordvärme? Frågorna är många.
Och den kanske största vattendelaren av dom alla; att byta eller behålla dom gamla fönstren! Denna konflikt är nästa lika stor som “team Aniston” vs “team Jolie”.

För mejeriet var det egentligen aldrig någon fundering, vi är starka förespråkare för att behålla originalfönstren med det munblåsta glaset som har suttit där i 130 år. Det finns en själ i de fönstren som ger huset någonting alldeles extra. Det var för visso väldigt länge sedan de fick någon kärlek och behöver byta en del av en karm här och där, men trädet som dessa fönster är gjorda av planterad förmodligen någon gång i början av 1800-talet och är av så bra kvalité att det inte finns något modernt fönster som vi kan sätta in och har den livslängden. Lite underhåll med jämna mellanrum och dessa fönster klarar förmodligen 130 år till.

 

4. Teknikförsörjning, EL/fiber/avlopp/vatten/ventilation etc.

Sånt som gör att vardagen snurrar på. Vi hade tur att Eon drog fram ny el och fiber till tomtgräns förra hösten. I ärlighetens namn så var vi överlyckliga över fibern. Det finns en trekammarbrunn som är relativt nygjord och en vattenbrunn som rinner över (där av dammen i trädgården). Hur man gör med detta är så beroende från hus till hus.

5. Allting annat.

Har man bara gjort dessa 4 grejor först så har man en väldigt bra grund att fortsätta vidare på. Hur vi fortsätter efter detta får vi ta i ett senare inlägg.

 

Viktigast av allt är ju ändå att GLÖM ALDRIG DRÖMMEN!

Påminn dig själv med jämna mellanrum om varför ni håller på, ha målbilden med dig då det är denna som kommer att rädda dig i stunder då motivationen eller energin tryter.

Glöm heller inte Byggnadsantikvarien Anders Franzéns tio bud för god byggnadsvård:

1. Låt inte huset förfalla.

2. Använd traditionella material och metoder.

3. Låt huset vara med och bestämma.

4. Tänk efter, ta dig tid.

5. Fråga om råd – på flera ställen.

6. Planera.

7. Bevara, återanvänd, spara.

8. Kräv inte nyskick.

9. Undersök hur huset såg ut från början.

10. Dokumentera vad du gör.

 
Följ Hanna och William på Instagram: @svenstorpsmejeri

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.