Växtbytartider

Överflöd av växter gör det möjligt att byta växter med likasinnade och det i sin tur gör gott för själ, plånbok och miljö.

En ledig dag men vaknar tidigt. Tassar ut i raggsockar med mina tomatplantor i den friska morgonluften och ställer dem på trädgårdsbordet. De ska avhärdas så de klarar av att växa ute. Snart är de klara men man får ta det stegvis.
Det är något speciellt med att odla egna plantor! Jag älskar att så frön och se dem gro. Plantorna blir som små skötebarn allihop och trots att de alltid blir fler än jag tänkt mig kan jag absolut inte kassera dem. När plantorna vuxit på sig och blivit omskolade (omplanterade) en till två gånger tycker jag att de är perfekta gå-bort-presenter. På så vis blir jag av med en del av mitt överflöd och kan glädja fler med det jag sått.
I år bestämde jag mig för att så många olika sorters tomater och ha ett riktigt tomatår. Tänk att få äta solmogna tomater, skiva dem i sallad, koka heta tomatsåser av dem eller frysa in för att ha under vintern. Det blir härliga grönsaksskatter!
Tomatfrön gror lätt och som ni kan förstå blev det många av samma sort. Några har jag gett bort som presenter men jag har också bytt plantor med vänner och fått andra sorter. Ett roligt sätt att få en stor variation utan att ha odlat allt själv.
Härom dagen gav jag bort en planta av bifftomaten Marmande och fick tillbaka en planta körsbärstomat och en regnbågstomat. Jag har nu sått och bytt till mig så jag har tolv olika tomater. Det blir spännande att se hur de utvecklas och smakar.


De högsta plantorna är tomatsorten Incas. En busksort som får röda plommontomater.

Jag är så glad att allt fler väljer att odla hemma. Hur lite eller hur mycket man än vill odla så är det en viktig del för vår miljö och vårt välmående, både gällande minskade transporter och det faktum att vi kan välja att odla hållbart och miljövänligt.
I fjol lånade jag en stor bit åkermark av grannen för odling men i år kommer det ske i pallkragar nära huset. Tanken var att på så vis hålla det i liten skala för att hinna med det bättre men är redan uppe i tio stora och två små pallkragar. Odlingslusten råder över förnuftet och tur är kanske det. I regel hinns det med det man verkligen vill.

Dela gärna med er av tomattankar och vilka sorter ni odlar i år!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.