Alla andras brister

Att leva klimatsmart handlar inte bara om att vidta åtgärder som leder till mindre miljöpåverkan när det gäller våra skogar, vatten och planetens atmosfär. Det finns andra klimat som också bör lyftas fram, exempelvis klimatet på arbetsplatsen, i skolan, i hemmet, på stan och på sociala medier. Social miljöförstöring, då vi på olika sätt förstör den sociala miljön runt omkring oss, är en enorm bromskloss för den övergripande klimatfrågan.

Jag ser det så ofta när jag skummar igenom kommentarer till inlägg på sociala medier. Vuxna människor som inte förstår att man kan ha olika uppfattningar utan bara måste utläsa det absolut mest negativa i varje inlägg, lägga tid på att kommentera och sedan diskutera i det oändliga. Tänk om deras huvuden fungerar så hela dagen, även i det verkliga livet! Tänk vad enormt mycket tid de ödslar på att leta fel och brister hos andra.

Det blir lätt en dålig vana att leta fel hos människor och situationer omkring oss. Vi verkar tro oss ha rätt att döma andra, medan vi sopar våra egna brister under mattan.

För att få bukt med social miljöförstöring krävs att vi slutar med det onödiga beteendet att irritera oss på andra, från det lilla till det stora. Vilken klädstil en person eller grupp människor väljer att ha, intressen de utövar, vilken musikstil, frisyr eller storlek på familj de valt. Sluta bry oss om oviktiga saker som exempelvis vilken färg någon väljer att måla sitt hus i, vilken bil hen kör, vilken gud hen tror på, eller vilket midjemått personen har. Du väljer vad som känns rätt för dig, någon annan har helt andra referensramar, bakgrund och intressen och väljer utefter det. Det är orimligt att vi alla skulle vilja göra samma val.

Tänk om vi alla skulle använda den energi som går åt till att leta fel hos andra, till att förbättra våra egna brister. Jag garanterar att vi alla har en rad beteenden som varken är bra för oss själva, andra eller vår planet.

När jag känner att jag börjar tänka negativt om någon eller en situation, brukar jag påminna mig själv om att det kan finnas en miljon olika orsaker till att personen väljer att agera som hen gör, och jag har absolut ingen aning om vilken den orsaken är. Alltså har jag ingen rätt att vara dömande.

Om någon kryper fram i trafiken, som en snigel i rondellen, finns det garanterat en orsak, som jag inte känner till och egentligen inte har med att göra. Kanske transporterar personen något ömtåligt, kör försiktigt med en åksjuk passagerare, har precis fått sitt körkort och är ute på sin första egna tur, har något problem med bilen – jag kan fortsätta i det oändliga. Energin vi lägger på att spekulera i orsaken, eller bli arg över situationen, kan användas till mer konstruktiva saker. Försök lita på att andra människor oftast vet vad de gör och så länge de inte har ett beteende som skadar någon annan – låt det vara!

När jag slutade irritera mig på personer och saker i min omgivning som jag ändå inte kunde påverka, frigjordes enormt mycket utrymme till att lyft fram allt det positiva omkring mig.

Att leva klimatsmart involverar i allra högsta grad även den sociala hållbarheten. Så rikta strålkastaren mot ditt eget håll och fundera över vad du kan göra för att förbättra dig själv! Det underlättar när vi tillsammans, som ett team, ska jobba med den stora utmaningen att rädda vår planet.

Känner du för en utmaning? Att under augusti månad försöka tänka så få negativa tankar som möjligt.

Försök vara uppmärksam på vad du tänker, och när du känner att det är av den negativa sorten, så avbryt dig själv. Prova att släppa den negativa tanken, försök istället hitta något positivt i situationen, hos personen du pratar med eller saken som gör dig irriterad. Prova att befästa det ytterligare genom att uttala en positiv kommentar om något i sammanhanget. Är du till exempel irriterad över att någon framför dig kör långsamt – försök tänka på att det är härligt att solen skiner, att de spelar en så bra låt på radion eller att du valde rätt skor som du känner dig extra bekväm i denna dag, ja, du hajar. Säger du det också högt för dig själv eller till någon medpassagerare blir det ännu tydligare. Anstränger du dig för att vända den negativa trenden kommer du garanterat att vara på generellt mycket bättre humör under augusti och förhoppningsvis fortsätter du i samma nya spår framöver också. Du får då tid och ork över att tänka bra, konstruktiva, tankar i stället. Lycka till, vi hörs i september så ser vi hur det gått!

Hälsningar

Linda

1 Comment
  1. Mitt i prick! Vi måste börja med att rensa i våra egna beteenden för att tycks om oss själva till slut. All negativ kommunikation utåt handlar om att du inte gillar saker hos dig själv.

Leave a Reply

Your email address will not be published.