Att prickla plantor

Kanske har du också sådd på gång som snart behöver nya krukor?
I påskens inlägg vill jag tipsa om hur du lätt planterar om känsliga småplantor.

Visst låter det ordet prickla härligt? Och det är just vad det är! Prickla betyder att skola om småplantor som i sin tur betyder att man planterar om dem och det är ett sällsamt men tidskrävande nöje tycker jag.
Som hjälp vid omplanteringen har jag brukat använda skaftet på en liten sked men i år har jag köpt mig en prickelpinne. Den är handsnidad i ene och oljad med linolja. Ett riktigt hantverk. Utformandet är optimalt med en smal spets i ena änden och en tjock i andra.

Så här pricklar jag mina plantor:
Jag tar ur hela jordklumpen med småplantornas rötter ur den lilla såkrukan. I den har plantorna nu vuxit på sig och behöver mer tillgång till näring.
Först skakar jag plantornas rötter lätt så de börjar skingras och petar sedan försiktigt isär dem helt med prickelpinnens smala ände som perfekt kommer åt in emellan.

När plantorna är delade är det bråttom att få ned dem i jorden. De torkar snabbt ut när rötterna ligger bara.

Med pinnens tjocka ände gröper jag ur en grop i den nya krukan som är fylld med lucker planteringsjord och stoppar ned plantan. Jag håller plantan försiktigt med ena handen och puttar samtidigt ned rötterna med pinnen. Det gör inget om rötterna hamnar lite huller om buller nere i jorden.
Om dina plantor inte är lika stora vid omplanteringen föreslår jag att du i stället håller i ett blad än över stjälken som lätt kan nypas sönder.

Jag sätter plantan lite djupare än innan så den får ett stöd runt basen. Ytterst lätt trycker jag till runt plantan så den får stöd men så jorden fortfarande är lucker.
Plantorna vattnas underifrån genom att jag ställer dem i ett tråg med vatten. Då och då känner jag på krukornas tyngd så de inte blir för blöta.
Nu kan plantan växa på sig i planteringsjorden som redan är gödslad. Efter en tid när jag ser att den kommit igång gödselvattnar jag regelbundet med en svag flytande näringslösning med Algomin.

Det här blir mitt sista blogginlägg i DAGG och jag vill passa på att tacka er alla för att ni tittat in här. Fortsättningsvis kommer mina trädgårdstips finnas på min hemsida Debora Garden. Fortsätt följa mig där och se också filen om prickling. Välkomna!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.