Att producera sin egen fossilfria el med hjälp av solens energi

Det är en speciell känsla, att vrida på induktionshällen och koka morgonkaffe och veta att spisen drivs av fossilfri el som vi själva producerar med solceller på taket. Att vi tack vare några svarta plattor på taket tar tillvara på solens energi och lagrar och omvandlar den energin till el i vår egen batteribank och med hjälp av det får all el vi behöver. Att även när det är molnigt och regnar så är det oftast fortfarande solen som driver all elektricitet i vanen som är lagrad i batterierna.

Förbrukning och behov

Vi har tre olika sätt vi kan få el på; solcellerna på taket, genom att koppla in oss med en sladd på det fasta elnätet och att vår batteribank tar tillvara på energin och laddar batterierna när vi kör vanen. Vi har aktivt valt bort allting vad gas heter i vår van på grund av säkerhetsskäl, men även ur ett resursperspektiv. Att inte behöva köpa gastuber och slänga de gamla eller att behöva fylla på med gas med jämna mellanrum. Det är även billigare att driva allt på el och vi blir även mer självförsörjande eftersom vi producerar vår egen el. Sen är det även helt fantastiskt att faktiskt producera sin egna fossilfria el. Att om elnätet skulle ligga nere, om det skulle bli ett stort strömavbrott som drabbar hela städer så har vi fortfarande el och energi, vi klarar oss på egen hand. Insikten att el och energi inte är oändliga resurser som man alltid har tillgång till, i obegränsade mängder precis när man vill, har verkligen slagit oss. Det är inte längre någonting vi tar för givet och det är inte något vi alla borde ta för givet och vi borde alla inse vilket privilegium det är att ha tillgång till så mycket el och energi hela tiden. Det blir också tydligt hur mycket energi vi förbrukar varje dag och även hur mycket varje enskild pryl drar i energi när den används. Hur enormt stora mängder energi vi i mer rikare länder förbrukar per person och dag utan att vi ens reflekterar över det. Att bo i en van har lärt oss att vara sparsam med den energi vi förbrukar just eftersom vi inte har oändligt med den. Men även att det går att leva bekvämt och förbruka mindre energi. Vi har utan tvekan minskat vår energiförbrukning rejält sedan vi flyttade in i vanen.

Trots att det inte går att få oändligt med energi och el när vi bor i en van visste vi att vi ville ha tillgång till så mycket el som möjligt för att kunna leva helt off the grid en längre tid utan att behöva koppla upp oss till elnätet eller behöva köra vanen, att kunna stå på en och samma avlägsna plats en längre tid. Men om solen skulle skina nästan hela dagen varje dag (vilken den inte alltid gör) skulle vi kunna få oändligt med el tack varje solcellerna, eftersom vi då får in mer energi än vi förbrukar. Av den anledningen bestämde vi oss för att inte snåla när det gällde el, solceller eller batterier utan att ha ett sådant stort och kraftigt elsystem som det var möjligt och samtidigt välja så energisnåla produkter som möjligt. Men samtidigt har vi matchat elsystemet utifrån beräkningar kring hur mycket el vi faktiskt förbrukar så att balansen blir jämn. Vi hade kunnat täcka hela taket med solceller och allt förvaringsutrymme med batterier och på så sätt fått ännu mer energi och el tillgängligt men vi har inget behov av det, vi producerar det vi behöver och lite extra men inget onödigt överflöd.

Solceller på taket och litiumbatterier i “garaget”

På taket har vi monterat tre stycken 200 W paneler, totalt 600 W. Under optimala förhållande kan de alltså ge ifrån sig en effekt på 600 W vilket är väldigt mycket jämfört med många andra vanbyggen och vanliga husbilar. Vanlig nivå att ha brukar vara runt 100 W så det är rejält med solenergi som panelerna kan ge. För att kunna använda exempelvis induktionshällen krävs det en inverter som omvandlar spänningen från elen i batterierna till rätt spänning i den el som man har i ett hem och som driver alla apparater.

I vårt ”garage” har vi fem stycken litiumbatterier som är på 100 amperetimmar (Ah) styck, vilket betyder totalt 500 Ah. Det är inte helt lätt att veta vad 500 Ah egentligen innebär så vi kan ta ett exempel. I taket har vi små LED-lampor, en spot drar ca 0,3 ampere per timme, vilket gör att den kan lysa oavbrutet i 70 dagar utan batterierna behöver laddas alls. Ah timmar berättar hur mycket energi batteriet innehåller, vilket betyder att ett batteri på 100 Ah kan ge 1 ampere i 100 timmar. Vår kyl och frys på 70 liter är självklart ständigt inkopplad men kompressorn som reglerar temperaturen stänger automatiskt av och på sig själv för att reglera temperaturen när det behövs och är alltså inte på hela tiden. Är det 30 grader ute drar den 1,3 ampere per timme när den är igång, är det kallare drar den mindre. Vi var väldigt noga med att välja så energieffektiva produkter som möjligt i vanen, allt från belysning till kylen till induktionshäll. Ingenting är någonsin på stand by, vattenpumpen som drar energi när den används stängs hela av och på efter varje spolning i vattenkranen. Kylen och frysen öppnas uppifrån som ett lock eftersom varm luft stiger och den på det sättet drar mindre energi jämfört med en vanlig ”skåpskyl”.

Det finns olika sorters solceller, vi valde en modell som fungerar bättre när det är lite molnigt.  Det kommer nya förbättrade effektivare solceller på marknaden hela tiden och vi valde de allra senaste, de allra effektivast som precis kommit ut på marknaden när vi köpte dem vilket vi är oerhört glada att vi gjorde för de fungerar fantastiskt bra.

Vi har lagt ner oerhört mycket tid på att göra research, planera, prata med olika företag, leverantörer och liknande för att få till den allra bästa lösningen för oss. Vi valde de allra bästa och effektivast alternativen på marknaden och gjorde all installation själva i samråd med en familjemedlem som är elektriker.

Elsystemet under installation.
Färdiga resultatet av det installerade elsystemet.

El-systemet var utan tvekan det allra dyraste i hela bygget och det vi la allra mest tid på. Det är självklart ett individuellt val hur mycket solceller och batterier man vill ha och behöver, hur mycket el man använder och hur ofta man använder sin van och hur mycket pengar man vill lägga. Men vårt tips är att det inte är här man ska snåla eller försöka runda hörn. Är det någonting man verkligen ska göra ordentligt och lägga pengar och resurser på så är det elsystemet. Att göra om det efteråt är inte alls lätt, då är det bättre att göra det ordentligt från början, göra mycket research innan och välja kvalité i alla lägen. Vi har inte ångrat oss och vi är så glada att vi lade ner mycket tid och pengar på det för att få det så fantastiskt bra och som möjliggör ett enklare och bekvämare vanlife, off the grid.

Följ även Alexandra och Andreas vanlife på instagramkontot @hallbartmedalexandra

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.