Den smarta julgransfoten

God jul på er vänner. 

Imorgon är det julafton! Jäklar vad fort tiden går. Det känns som om det var igår vi sprang i shorts och t-shirt. Så här dan före dan måste dagens inlägg så klart handla om julen. Hur har ni det? Är det tusen saker kvar att göra? Längtar du efter att Aladin-asken och After Eighten ska åka fram jämte skålen med blandade nötter och du kan slå dig ner tillsammans med barnen och Kalle och hans vänner? Sova välförtjänt en liten stund med öppen mun medan Ferdinand sätter sig på ett bi?

Har du vattnat granen? Du vet det där stora trädet som egentligen borde stannat utomhus eftersom det både sticks och barrar. Gunnar (katten) älskar vår gran, han gör sitt bästa för att riva ner så många julgranskulor han kan innan vi kommer och drar honom i örat.

Nu låter jag bitter men jag skojar, jag tycker att det är jättemysigt när granen kommer in och lyser upp huset. Den bidrar verkligen till att julstämningen infinner sig. Det enda som egentligen är tråkigt med granen förutom att den barrar är att den måste vattnas. Hela tiden.

Projektet.

För någon vecka sedan diskuterade jag och chefredaktör Linda om vad som skulle kunna bli ett lämpligt projekt för ett fjärde advent-inlägg. Hon hade en toppenidé.

-Jag har sökt överallt efter en julgransfot som rymmer mer än en halv flaska vatten. Sa hon.

-Jag med!

Därför får dagens projekt bli ett förslag på alternativ julgransfot.

Jag funderade ett par dagar och kom fram till att det skulle vara kul om man kunde göra något som går att förändra varje år om man vill. En julgransfot som inte innehåller vatten utan som man ställer i något annat som innehåller vatten. Mycket vatten. Typ en stor zinkbalja eller kruka, eller gryta. Man kan välja vad man vill. Dessutom kan man välja själv hur mycket vatten den ska innehålla.

Jag gick på skattjakt i skrotbingarna på jobbet. Det behövdes en tung platta i botten för att inte granen ska välta. Jag visste att Linda hade en zinkhink som har en diameter på ca 40cm, en rund stålplatta som är över 1cm tjock och håller sig så nära det måttet som möjligt borde funka.

Jag hittade en platta som är 33cm i diameter. Jag hittade även en till oss som är 2,5cm tjock och 20cm i diameter. Jag hittade även två st 3″rör i lagom längd.

Jag skar ut tre tårtbitar ur varje rör för att vattnet ska kunna nå granen så fort man häller vatten i hinken. Sedan borrade jag tre st 11mm hål lite längre upp på varje rör. Svetsade dit en M10 mutter över varje hål och skruvade i en M10 bult med bultskallen inåt. I den andra änden av bulten svetsade jag fast ett “handtag” för att ha något att hålla i när granen ska skruvas på plats.

 

Därefter svetsade jag fast röret på den runda plåten. Nu var julgransfoten klar och jag avslutade med att lägga ett par lager svart sprayfärg.

Hemma väntade Tess och ungarna förväntansfullt på att få sätta tänderna i arbetet med att pimpa årets gran.

Tyvärr visade det sig att vi inte kunde använda kopparbaljan som vi hade tänkt ha till vår gran. Den höll inte tätt. Vi fick ta en stor kruka i plast i stället. Den får duga i år så skaffar vi en bättre till nästa år istället. Den fyller i alla fall sin funktion och rymmer utan problem nästan 10 liter vatten.

Lindas zinkbalja höll tätt för vattentest men för att gardera sig mot fukt och kondens letade Linda upp en gammal plastskorg som turligt nog hade samma mått som plattan på julgransfoten. Nu slipper hon vattna på länge!

 

 

God jul och kramar från Bobergs Udde.

Grimberg Welded Design på facebook & Instagram

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.