Att påverka genom sitt yrke

De allra flesta av oss lägger i snitt 8h om dagen, fem dagar i veckan, på vårt arbete. 40h av potentiell påverkan.

Vad har du valt att jobba med under dessa 40h? Om du har börjat tänka och agera kring klimatkrisens olika delar, gör du det bara på din fritid eller även under din arbetstid? Om det än så länge mest handlar om att du ändrat din egen livsstil och dina egna val vad gäller konsumtion, vad behöver du för knuff för att våga ta med dessa frågor till ditt arbete?

Jag tänker så här: Oavsett vilken typ av jobb du har så finns det möjligheter att förändra verksamheten och agera på ett positivt sätt i förhållande till klimatet. Kanske känner du frustration över att vara den enda personen som verkar bry sig på din arbetsplats, eller har en molande känsla av att du inte gör tillräckligt för miljön?

I så fall – vad kan du göra för att använda dessa känslor som drivkraft för att skapa förändring?

Du behöver inte säga upp dig och bli miljöaktivist på heltid, det är väldigt smart om du istället funderar ut sätt att ställa om din arbetsplats. Du är troligen bra på det du gör och känner ditt verksamhetsområde väl, vilket betyder att du kan vara en trojansk klimat-häst. Fundera över vad du har för påverkansfördelar genom din kunskap om din arbetsplats. Du kan antagligen se en hel del problem, stora och små, dolda och synliga. Vad innebär det för möjligheter? Börja bygga momentum genom att driva en liten fråga, sikta sedan högre. Ha tålamod.

 

Så, vad kan du göra? Byta ut engångsmuggarna vid kaffeautomaten? Prenumerera på en fruktkorg som är KRAV-märkt? Lobba för att ni ska klimatkompensera företagets tjänsteresor? Styra om investeringar från fossiloberoende teknik till miljövänlig teknik? Ta in en konsult som hjälper er att ställa om till cirkulära flöden i er tillverkningsprocess, så att ni t ex kan hitta synergier med intilliggande företag och sälja vidare något som för er är en restprodukt?

Varje liten småsak räknas, på riktigt. Det är lätt att fastna i tanken om att politikerna måste ändra riktning för samhällsutvecklingen, att det är cheferna på de stora boalgen som ska ta sitt ansvar.

Du kan också ta ansvar och genom det känna en styrka i att du gör något, på ditt jobb. Av din 40h i veckan kan du kanske se till så att 2h har ett tydligt miljöfokus? Det går inte att bortse från att vår påverkan på klimatet inte bara handlar om våra privatliv utan också vad vi arbetar med.

Kom igen, våga vara lite obekväm och påstridig. Du, jag och kommande generationer av liv har allt att vinna på att vi alla hjälper till, här och nu.

//klara

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.