En försommardröm

Inget kan få känslorna att flöda så som en försommarträdgård när solen spricker fram efter ett lätt regn och dofterna sprider sig utmed gångarna. De flesta av oss har starka minnen förknippade med dessa dofter. Kanske från barndomens somrar hos farmor, en resa någonstans eller Astrid Lindgrens målande skildringar. En vackert blommande trädgård inger ofta lugn och tar vi oss tid att observera omgivningen lite närmre kan vi fascineras över alla dessa välsvarvade skapelser.

Lökväxter som Allium återvänder varje vår och även efter blomningen är fröställningarna vackra detaljer i planteringen.

Även om du inte är särskilt intresserad av trädgårdsarbete, saknar kunskap om de latinska växtnamnen och har en förmåga att glömma att vattna, ska du inte ge upp drömmen om en doftande, blomstrande försommarhägring. De flesta av de äldre växterna är tåliga perenner som troget återvänder år efter år. Ofta ser man de enträget blommandes i övergivna torpträdgårdar i gläntor i skogen. Rensa ogräs behöver du inte heller oroa dig för om växtbestånden får växa tätt och gräset klipps ända intill rabattkanten.  Och lite ogräs hör väll också hemma i en Astrid-Lindgren-värld.

Här följer inspiration till matchande arter som är lättodlade och ger mycket glädje i maj och juni. Gör verklighet av drömmen och skapa nya vackra minnen!

Så bygger du upp en romantisk försommarrabatt

  • Det kan vara klokt att fokusera på en färgskala som harmonierar, för att skapa lugn för ögat. Det finns många sköna arter i de blå-lila-rosa tonerna.

  • Fråga runt bland vänner efter frön eller fråga om du får gräva upp en bit av olika plantor. Fortsätt att utöka beståndet allt efterhand. Aklejan är exempelvis en givmild art när det gäller frön och flox går lätt att dela.

  • Blanda små och stora blomställningar för att skapa en livfull trädgård. Kombinera vilda arter så som de små näpna violerna som frösår sig där de trivs bäst, med mer planerade inslag som pompösa Iris.

  • Mixa högt och lågt växande arter för att göra trädgården intressant på alla nivåer. Låt kryddor och grönsaker gå i blom om du inte har intresse eller tid att ta hand om dem. Gräslökens lila knoppar ovanför de raka vassa stråna fyller upp fint under den högt klättrande klematisens yviga blommor.

  • Vill du inte ligga på knä med ändan i vädret och rensa ogräs är det bättre att fokusera på mysiga sittplatser där du kan spendera din tid under blomningssäsong. Rododendron kan användas som en vacker fondvägg och rumsavskiljare. Ormbunke är en effektiv växt för att fylla ut under buskar och i mörkare partier, och deras flikiga blad är en prydnad i sig.

  • Skapa enkla gångar för att kunna vandra genom planeringen och uppleva växterna från olika håll. Låt plantorna få rota sig där de trivs bäst, då kommer de tillbaka år efter år.

  • Vatten förhöjer alltid stämningen i en trädgård och bjuder på underhållning i form av ett rikare djurliv. En damm behöver inte vara komplicerad att anlägga och några vackra näckrosor tillför det lilla extra. Hämta in romantiken från Monets tavlor och använd fantasin för att snickra ihop en bro av drivved eller gamla stolpar. Ett tips är att den inte alls behöver gå över vatten utan helt enkelt emellan två små dammar.

Text & Foto: Linda Tengvall

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.