En kravlös jul utan stress

Jag hade önskat att jag kunde dela med mig av ett alldeles vanligt vackert inlägg angående julen med allt det som hör till och som förväntas av oss. Men så blir det inte helt och hållet. Mitt inre ropar nämligen att en förändring är på väg att ske!

Mitt intresse för att lägga timmar och åter timmar på att arrangera ögongodis i varje vrå är ganska svalt. Jag vilar istället varje dag på golvet i köket framför min älskade brasa, med ett gäng underbara kattungar på magen. Där har det vuxit många nya insikter om hur jag vill ha min jul. Enkel, billig, kravlös och allra helst skulle jag vilja jobba som volontär för exempelvis hemlösa och dela med mig av glädje, värme och skratt. Mina barn börjar bli stora nu och inom några år har de alla lyft från mitt bo och står stadigt på egna ben i både blåst och regn. Då kan jag göra exakt det som känns mer och mer viktigt för mig.

Julen har haft en stor plats i mitt hjärta under min egen uppväxt och även tillsammans med mina barn. Men det är också enormt mycket stress som passerat förbi. Jag älskar det enkla så mycket att det kommer få en given plats framöver i mitt liv. Självklart blir det lite pynt, för att göra vårt hem vackert kommer jag alltid tycka om, men då är det mest olika DIY projekt.

Det finns enligt mig inget bättre än när man lyckats skapa något av det man redan har eller som naturen så frikostigt delar med sig av. Varje år gör jag små träd av nerfallna grenar från tall och gran, busenkelt och fulländat. Jag har även köpt kakformar i metall (till musslor) tror jag, bankat ut dem och gjort hål, så det går att hänga dem i granen.

Jag köpte en fin grå sammetsklänning på Röda korset för några år sedan. Från den klippte jag ut hjärtan som jag fyllde med vadd och limmade ihop. Det blev så fint i granen.

Ibland poppar vi massa popcorn och trär dem på tråd och gör girlanger till granens grenar. Nytt för i år är mina egengjorda pappersstjärnor som jag vikit av inslagningspapper och några småstjärnor av toarullar. Naturliga små detaljer som passar in i vårt hem.

Jag och barnen har också bakat lite julgodis. Det blev Saltlakritsfudge och Mariannetryffel. Väldigt goda kan jag meddela. Vi lär få göra ett bak till för dessa kommer säkert några smånissar att äta upp.

På tal om nissar så kan ni som inte tror på Tomten strunta i att läsa kommande rader. För många år sedan bodde vi på en mycket gammal gård i Eftra i Falkenbergs kommun. Det var en gård med härliga energier och massor av historia. En kväll när vi hade gått och lagt oss kände jag mig så iakttagen. Jag låg med ryggen mot dörren. Något kändes både läskigt och spännande, ni vet så där gött/äckligt. Jag vände på mig och i dörröppningen stod den sötaste lilla tomtenissen i helt gråa kläder från topp till tå och bara tittade på mig. Det var på riktigt och sen den dagen så vet jag att Tomten finns. Fast han vill bara att vi ska må gott och typ chilla hela julen.

Snipp Snapp Slut, med en önskan om att ni alla får en Fridfull Jul.

På återseende i januari!

Följ Jane på Facebook och Instagram @junkstyle_and_jane

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.