Skräddarsy din adventskalender

Vi har nu klivit över tröskeln till december och hunnit fira första advent. För min del blev det kanske inte så mycket fokus på just adventsfirandet i helgen.

Som jag nämnde i septembers Redaktörens tankar, i reportaget Låt inte din hjärna bli sockerstyrd, producerar jag tillsammans med Cecilia Nilsson en digital receptbok med godsaker innehållande choklad men som är helt fria från vitt raffinerat socker, gluten och mjölk. I helgen var boken Upplev Choklad i fokus när vi deltog vi på ett event med hälso- och träningscoachen och tidigare Biggest looser tränaren Sabina Dufberg i Ullared. Vi bjöd besökarna på grönkålspraliner och det var ingen tvekan om att nyttigt kan vara gott!

I söndags ställde Upplev Choklad ut på julmarknad och det var också självaste release-dagen för boken som nu finns att köpa och kan laddas hem direkt på från www.upplevchoklad.se

Den digitala receptboken Upplev Choklad har choklad som röd tråd men innehåller inget vitt raffinerat socker, gluten eller mjölk. 1 december släpptes den och finns att köpa på www.upplevchoklad.se

Efter en intensiv och lite för stressig helg bestämde jag mig för att  den lite kyliga måndagsförmiddagen, gå en promenad. Inget konstigt med det. Men jag bestämde mig för att gå låååååångsamt. Träningen som jag annars utför tre dagar i veckan går ut på att öka pulsen ordentligt och pusha mig själv att orka det där lilla extra. Men idag var uppdraget till mig själv att gå sakta. Resultatet blev en väldigt närvarande promenad, utan ljudbok eller musik i öronen. Mina sinnen fick istället uppleva den kalla, dimmiga luften, som jag med djupa andetag insöp, knastret av grus under skorna, förbipasserande bilar, fåglar som prasslade i buskarna och olikfärgade hus med vackra bågar och stjärnor i varje fönster. Wow, vilken härlig promenad!

Eftersom helgen rullade på i ett rasande tempo hemma hos oss, lös stjärnor och bågar fortfarande med sin frånvaro i våra fönster. Det fick bli mitt nästa uppdrag, att skapa lite härlig adventskänsla i efterhand, och tillsammans med barnen titta ikapp på det första avsnittet av  SVT:s julkalender.

Tänk att vi som barn är så vansinnigt förtjusta i adventskalendrar. Att längta till första december för att därefter få en liten miniöverraskning varje dag. Och frågan är om den tjusningen helt växer bort? Den omformas nog bara. Det kan ju sätta lite extra guldkant på vardagen, så som exempelvis en tekalender från Nabo. Eller så kan vi se det som en källa till inspiration och kunskap. Marcus Lennartssons driver företaget Livsmedelskonsulten i Halland och jobbar med miljöfrågor på bred front. Under december bjuder han på en adventskalender på instagramkontot @lkih.halland med ett miljötips varje dag fram till julafton. Här blandas viktiga ämnen som energi, mat, inköp, resor, second hand, sophantering, rengöring, ja det mesta man kan komma på när man pratar om att vara klimatsmart i hemmet. Klicka in och följ @lkih.halland för att få inspiration till förbättringsarbetet hemma!

Marcus Lennartsson bjuder på en adventskalender med klimatsmarta tips ända fram till julafton på instagram @ikih.halland

Med tanke på den stress som fler och fler upplever i december, inte bara för att de precis gett ut en bok, utan för att livet i stort rullar på lite för snabbt och julpressen gör sig påmind, kan en egen mindfullness-adventskalender vara en bra idé. Skriv ner olika vardagssituationer där du ska tänka extra mycket på att vara närvarande i stunden. Exempelvis kan det på en lapp stå att du i 10 minuter ska sätta dig ner mitt på golvet och bara observera dina barn som leker, verkligen känna efter när du klappar din katt hur mjuk den är och lyssna till hur den spinner, gå en promenad och verkligen känna den kalla vinden mot dina kinder och så vidare. Jag tror absolut att du kommer att känna dig lugnare och gladare när julafton kommer efter fyra veckors övning i mindfullness.

Öva dig lite varje dag på att vara närvarande i det du gör.

Eller varför inte byta ut de färdiga chokladkalendrarna till en egen variant där du tillverkar en nyttig godsak från vår receptbok varje dag fram till jul. Den innehåller 30 recept så där finns att välja mellan! 😉

Skräddarsy din egen adventskalender som passar in i ditt liv just nu! 

Det kan helt enkelt vara en god idé att skapa sig en adventskalender som uppfyller dina behov just nu. Det behövs inga färdiga paketeringar utan du kan låta fantasin flöda fritt.

Nu ska jag hälla upp ytterligare en kopp te, njuta av stjärnan som äntligen är på plats i fönstret och varva ned samtidigt som vi trappar upp julstämningen rejält här hemma.

Var rädda om er och njut av stunderna fram till den stora aftonen.

Kram Linda

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.