Shadow work – det vi inom personlig och andlig utveckling kallar skuggarbete

Hej vackra medmänniska och välkommen till detta inlägg som kommer att handla om hur vi kan utvecklas, eller kanske invecklas, genom att använda oss av skuggarbete.

För dig som inte känner till vem jag är, så jobbar jag bland annat som fascilitator/coach med en modalitet som heter Heart iQ. Under 12 veckor har jag tillsammans med andra coacher faciliterat cirklar på nätet i en utmaning på temat ”Emotional Hygien”. En del av de övningarna som deltagarna fått arbeta med under denna utmaning är skuggarbete. Både genom att skriva ner själva och jobba tillsammans i cirkel. 

För mig är skuggarbete ett av de mest djupgående och transformativa arbeten du kan göra. Att göra det tillsammans med andra är enormt kraftfullt och läkande. 

Vad är skuggarbete?

Definitionen av skuggarbete kan se lite olika ut. I min värld finns det inget som är mer rätt än det andra. Den definition jag utgår ifrån i denna text ligger i frågan som vi använt oss under utmaningen:

”Vad jag aldrig någonsin vill att andra skall se mig som…?”

Vad är det du ALDRIG skulle vilja att någon annan förknippar dig med? Vad skulle du ALDRIG vilja bli sedd som? Aldrig någonsin. Det behöver inte betyda att du är sådan eller använder ett sådant beteende. Du skulle bara aldrig vilja bli uppfattad så av någon.

Några exempel för att börja skapa en bild av din skugga kan vara:

  • Jag vill aldrig bli sedd som behövande, det engelska ordet är lite med beskrivande här – needy.
  • Jag skulle aldrig vilja bli sedd som en person som trampar över andra för att få min vilja igenom…
  • Jag skulle aldrig vilja bli sedd som en person som är ilsk.
  • Jag skulle aldrig vilja bli sedd som en person som är egoistisk.
  • Jag skulle aldrig vilja bli sedd som en person som är våldsam.
  • Jag skulle aldrig vilja bli sedd som en person som är manipulerande.
  • Jag skulle aldrig vilja bli sedd som en person som är girig.

Osv…  

Många av oss bär på en föreställning att om någon skulle få veta detta om oss skulle vi inte vara älskvärda eller omtyckta. Det är en av våra största rädslor, så det vi gör är att vi gömmer det för andra. Vi gömmer det med hjälp av fantastiska strategier och försvar, som ofta har servat oss genom livet på många olika sätt. Många av dessa strategier skapades under våra första levnadsår (1–7 år).

Hur gömmer vi våra skuggor?

Vi gömmer dessa beteenden genom att överkompensera och att agera totalt omvänt. Som exempel ”Jag vill aldrig bli sedd som en person som är girig och jag döljer det genom att omedvetet vara oerhört generös. Även de gånger som det finns delar av dig som inte vill vara det. Ett annat exempel kan vara: ”Jag vill aldrig bli sedd som en person som är egoistisk och jag överkompenserar då genom att vara totalt oegoistiskt i alla lägen, även de gånger jag inte vill.

Dessa överkompenserande beteenden gör vi omedvetet, det är helt normalt och något som vi alla gör.  

Men det kräver en massa av vår energi att hålla dessa beteende gömda. Energi som vi i stället skulle kunna använda för att verkligen leva våra liv fullt ut med en känsla av frihet, eftersom du inte har något att dölja.

Det arbetet vi gjort i cirklarna är att skriva ner vilka skuggor vi kan identifiera hos oss själva. Detta kan vara lite utmanande i sig då en skugga vi själva har kan vara svår att se, just för att det är en skugga.

Ett sätt att identifiera skuggor på är att se vad vi dömer i andra. Vad för beteende hos andra gör mig irriterad, frustrerad eller arg? Det är ofta en ledtråd för vad i oss själv vi ännu inte omfamnat. För vi är alla, alla delar av det. Vi är både onda och goda, det mörka och det ljusa. Tänk dig att vitt ljus består av alla färger tillsammans. Det är alla färger som skapar det vita ljuset.

Skuggarbete innebär att identifiera våra skuggor och sedan integrerar dem som en del av vår helhet – vår mänsklighet. Vi är alla mänskliga och i min värld gör detta oss så oerhört älskvärda – att vi helt enkelt existerar i vår fulla mänsklighet med allt vi är.

Är du nyfiken på att veta mer och arbeta med dina skuggor så får du gärna kontakta mig för ett samtal.

I nästa inlägg kommer jag att dela med mig av en fin metafor jag tycker beskriver skuggor på ett vackert sätt.

Jag önskar dig en magiskt fin dag och kom ihåg att vara kärleksfull mot dig själv.

Med värme Anna


Du kan läsa fler inlägg från Anna på Annas tankar om livet och mänsklig hållbarhet
Följ Anna på facebook
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.