En strålande idé är att vara upplyst om ljus

En av de bästa sakerna med hösten för mig är stämningen som skapas när man åter igen lyser upp sitt hem med levande ljus. Jag kan hitta plats till fler ljus nästan var som helst i inredningen. Det gör mig lugn, trygg och glad. Men med levande ljus kommer också ett miljöansvar och vi kan av ren okunskap göra mindre bra och rent ohälsosamma val. Med tanke på att så stor del av vår elproduktion idag kommer från förnybar energi skulle det mest miljövänliga egentligen vara att mysa till skenet från lågenergilampor. Hur kan det komma sig?

Paraffin

Många av de ljus vi köper är varken hälsosamma eller klimatvänliga. Många ljus innehåller paraffin som tillverkas av fossilt material och släpper ifrån sig stora mängder koldioxid när det förångas. Som vi vet bidrar koldioxidutsläpp till växthuseffekten. Om man tänker på att bara vi i Sverige använder hela 46 000 ton ljus per år, kan man förstå att det gör ett avtryck på miljön.

Om alla ljus i Sverige skulle vara tillverkade av stearin istället för paraffin, har Miljömärkning Sverige räknat ut att det skulle spara in utsläpp motsvarande utsläppet från 67 000 bilar under ett år.

ljusstakar med levande ljus på ett matsalsbord
Försäkra dig om att du inte använder ljus innehållande paraffin, vilket tillverkas av fossilt material och släpper ifrån sig stora mängder koldioxid när det förångas. Paraffin avger även cancerogena ämnen när det blir varmt.

En droppe i havet kanske den skeptiske säger och hänvisar till hela världens industriers utsläpp. Men koldioxidutsläppen är inte det enda vi borde oroa oss för. Forskning har också visat att paraffin avger cancerogena ämnen när det blir varmt. Exempelvis bensen. Partiklarna från ljusen kan även öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Norska Folkhälsoinstitutet gick 2014 ut med en varning där de liknade bruket av ljusen med passiv rökning.

För att undvika paraffin bör man använda ljus tillverkade av stearin istället. Men även när det gäller stearin bör man vara vaksam. Om stearinet tillverkats med palmolja har det också en klimateffekt i form av skövlingen av regnskog. I stearin används även i många fall slaktavfall från djuruppfödning, vilket också har ett klimatavtryck.

Det är alltså inte lätt att välja rätt ljus. Man får börja med att läsa noga, men det är inte säkert att företagen skriver ut allt innehåll på förpackningen. Det kan därför vara bra att välja ljus med trovärdig miljömärkning, exempelvis Svanen. Svanen-märkta ljus måste uppfylla kraven på att innehålla minst 90 procent förnybara råvaror, och de har också krav på sig gällande sotbildning, tungmetaller, färgämnen och dofter, och får inte innehålla palmolja. Andra alternativ kan vara ljus gjorda på bivax eller vegansk rapsvax.

Aluminiumformar

En annan, ur klimatsynpunkt, onödig sak är själva aluminiumformen runt värmeljuset. Själv bor jag nära en återvinningsstation. Byborna hemmavid är flitiga källsorterare, men tyvärr hjälper inte deras enträgna arbete när vindarna sveper genom containrarna och för med sig de lätta aluminiumformarna ut i det fria. De hamnar i grönområdet runt omkring containrarna och blåser utan problem ca 50 meter bort till, och in i, vår trädgård. I våras hjälpte våra barn till att samla ihop skräp runt vår tomt. De fick ihop en sopsäck med plast och kartong i bara vår trädgård och räknade till hela 167 värmeljusformar runt om i våra rabatter och grönsaksland. Jag måste tillägga att vi inte på något sätt har en exceptionellt stor tomt. Varje dag hittar jag ett par, tre stycken nya formar i trädgården, utan att behöva leta. Upptäcker man dem inte utan råkar köra över dem med gräsklipparen finfördelas de till små vassa metalldelar som inte alls passar små bara barnfötter eller nyfikna fågelnäbbar.

Aluminiumformar, som lämnat återvinningscontainrarna med vinden, hittas dagligen i vår trädgård.

Så även om de små aluminiumformarna är återvinningsbara är det långt ifrån alla som kommer ända fram till återvinningen. Tänker man på att vi i Sverige förbrukar 300 miljoner värmeljus per år känns det som det hade varit bäst att vara utan de plåtiga formarna. Framför allt när det redan finns ett bra alternativ.

Värmeljussystemet från Reluminus består av en glascylinder med metallbotten och silikonring tillsammans med refill-stearinljus. Ljusen innehåller ingen palmolja.

Sedan 2014 tillverkar Reluminus värmeljus med refill-system. En glascylinder står på en brandsäker lösning bestående av en metallplatta med silikonring. Ljuset placeras i glaset, och när detta brunnit ner delar man koppen, tar bort stearinresterna, eventuellt med varmt vatten, och fyller på med ett nytt ljus. Glascylindern har samma storlek som de traditionella aluminiumformarna och passar därför alla ljusstakar. Enligt min smak är det mycket snyggare än de vanliga plåtiga värmeljusen!

Du hittar Reluminus värmeljus i lokala matvarukedjor, och diverse inredningsbutiker. I Falkenberg där jag bor finns de exempelvis på Ica kvantum eller Fynda. De går också att köpa via nätet.

Reluminus värmeljus med refill-system är inte bara bättre för miljön utan även vackrare för ögat.

Doftljus

Avslutningsvis skulle jag vilja nämna doftljusen. De kan vara supermysigt med ett ljus med en lagom avvägd doft men var lite försiktig. Ofta innehåller de ingrediensen limonen, vilket förvandlas till giftigt ämne vid kontakt med luft. Det är ett allergiframkallande doftämne.

Men det finns aktörer även inom doftljusbranschen som engagerat jobbar för att ta fram hållbara hälsosamma alternativ. Två av dem är Malin Myllymäki och Anna Göransson Södergren som är personerna bakom produkten Quod. Det är en vegansk produkt tillverkat av ekologiskt soyavax. Hela produkten, ljusmassan, keramikkärlen och förpackning, är tillverkat i Sverige.

Quod är en serie svensktillverkade veganska doftljus tillverkade av sojavax, fria från paraffin. Foto: Quod.

Har du några bra tips?

Så njut i rimlig mängd av levande ljus i höstmörkret, och var noga med att göra aktiva val, både för din egen skull och för vår natur. Jag vill tillägga att detta inte är något sponsrat inlägg utan bara tips om företag och lösningar som jag tycker är bra. Det finns förhoppningsvis många fina aktörer där ute med hållbara lösningar. Tipsa oss gärna i kommentarsfältet här nedan om dina favoriter! Tack!

Jag önskar dig en ljus och fin höst!

 

Tips från läsare

Efter reportaget publicerats fick vi flera fina reaktioner från er läsare och vi blev bland annat tipsade om ett annat alternativ till miljövänliga levande ljuslågor, kallade Ljusbringare. Det är en liten klump av lera med en veke av bomull, och som bränsle använder man vanlig matolja. De tillverkas av Lumipak och finns exempelvis att köpa på Jordklok. Vi tackar för detta mycket fina tips!

Bilden på ljusbringaren är lånad av Lumipack.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.