Festlig påskdukning i jordiga toner

Våren är här och med den kommer påsken. En högtid som har en förmåga att snabbt dyka upp för att lika snabbt åter försvinna. Därför är det skönt att inte ha för höga krav. Att skapa kreativa påskkort, måla ägg, byta till gula gardiner i varje fönster och återupprätta hela julbordet kantat med gula kycklingar och fjädrar hör till en svunnen tid. Njut i stället av högtiden den stund den är här och skapa stämning med naturliga och enkla medel.

I en renoverad lada utanför Getinge driver Cecilia Svensson den kreativa platån Perstorp 101. En plats där man kan skapa, umgås och inspireras. För Cecilia är påsken en hyllning till allt grönt som är på väg att komma. För henne är det viktigt att lyfta fram det enkla, okomplicerade och naturliga. Fokus ska ligga på att skapa en trevlig stämning på festen, inte att briljera med en dyr bordsdukning.

För att skapa en enkel men vacker påskdukning använder Cecilia säckiga grova linnedukar i jordiga toner vilket sätter en naturlig grund. Att hämta in enkel rekvisita direkt från trädgården är alltid det bästa. En stor ruska björkris är vackert att bara låta hänga från en hylla. Stearinljus eller ljusslingor utplacerade i glasburkar eller på hyllor funkar lika fint nu som det gjorde under julen. Tillsammans med väl utslagna tulpaner och vårlökar blir det allt annat än vinterbetonat. Likaså är det kul att använda hyacinten vid dess naturliga blomningstid. Cecilia använder också gärna vita pärlhyacinter vid varje kuvert som en extra och lite oväntad detalj. Ägg i olika storlekar som Cecilia enkelt färgmatchat med blommor och dukar ökar på påskkänslan.

Cecilias vackra påskägg

Cecilia använder sparyfärg när hon målar äggen. Så här går du tillväga:

  1. Blås ur egna ägg eller köp in ägg av varierande storlek.
  2. Använd sprayfärg och spraya äggen stående i ett äggfack. Färgen torkar snabbt och då kan äggen vändas och sprayas på andra sidan. Kan appliceras tunt, lager på lager, av olika nyanser för vackra färgskiftningar.
  3.  Sätt sista piffet genom att trycka snabbt men lätt på sprayflaskans avtryckare för att skapa stänket. Extra effektfullt blir det med metallicfärg upptill matta jordiga toner.

Cecilias extratips:

  • Utmana dig så att du inte fastnar i gamla mönster och traditioner. Gå ut i trädgården och se vad säsongen erbjuder. Exempelvis kan gammalt torkat gräs i en glasburk bli en vacker grund till en lökväxt.
  • Skapa en pysselstund med dina gäster. Ta fram pennor och måla lite ägg tillsammans.
  • En enkel och lite ”slarvig” dukning känns lättsam och en oväntad detalj på bordet kan direkt öppna upp för roliga samtal.

Följ Perstorp 101 på Instagram och Facebook. Där ser ni öppettider och kan följa vad som händer på gården. Det går även bra att mejla cissi@perstorp101.se för förfrågningar angående uthyrning och kommande evenemang.

Perstorp 101, Stora Berg Perstorp 101, 30576 Getinge

 

Text & Foto Linda Tengvall

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.