Fjärilsmagneter i härlig blom

Det blommar för fullt i örtagården och fjärilar, humlor, bin och andra insekter trivs och gör ett viktigt jobb. De hemodlade perennerna visade sig bli ett lyckokast både för plånbok och rabatt och nya kombinationer skapas.Flertalet växter som blommar just nu i örtagården drar till sig fjärilar, humlor och bin. Rosenbönan blommar som vackrast nu, slingrande runt gamla trästörar i örtagården och det är en populär fjärilsväxt. Under soliga dagar cirkulerar mängder med citronfjärilar kring de orangeröda blommorna och blir till ett riktigt skådespel! Ett gott råd är att inte vara rädd för att plantera växter som drar till sig insekter. De kommer inte att besvära dig mer än innan för nu har de maten serverad i form av vackra blommor.

Perennerna och örterna
jag sådde inomhus i våras var så pass ynkliga vid utplantering att jag satte en liten pinne vid varje planta för att inte råka rensa bort dem. Men efter ett kort tag ute i rabatten “sa det bara pang” och de började växa på sig rejält. Många av dem har dessutom satt knopp och börjat blomma. För tillfället är de planterade tätt i örtagården men nu när så många tagit sig ska de planteras om för att få mer utrymme. Jag har räknat till att det är fler än sextio plantor som tagit sig och det är lätt att förstå att de plantorna har kostat mig en bråkdel mot för vad de skulle kostat i handeln. Närodlat är en vinst på många sätt!

Stäppsalvia sådde jag två varianter av. En lilablommande som heter Salvia superba ‘West-Friesland’ och är en klassiker som ofta ses ute i handeln, samt en rosa sort som heter Salvia nemorosa ‘New Dimension Rose’. Stäppsalvia är ingen ätbar salvia utan odlas för fägring och är en mycket stadig och tålig perenn. Vid utplanteringen råkade de två sorterna blandas ihop så jag ska märka upp dem nu när de blommar och sedan plantera om dem i samma färg.

Nyanser på nya blommor kan vara svåra att bedöma innan de blommar på plats tillsammans med andra växter. Olika skiftningar kan göra stor skillnad och kombinationer som blivit mindre snygga kan som tur är ändras. I örtagården planterade jag rosor av sorten ‘Nearly Wilde’ framför den högresta malvan. Nu när båda växterna blommar ser jag att de färgerna ihop är inget jag gillar utan kan kombineras med något bättre.
En rolig trädgårdssyssla att titta, begrunda och plantera om.
Det pågår med andra ord sällsamma och nyskapande sensommarbestyr i Bergvik!

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.