Äventyret på Lis Mejeri

Rina Ratell och Johan Bildberg var inte rädda för att haka på tillfället som öppnade sig när de vandrade runt på husvisningen i det gamla mejeriet en bit utanför Falkenberg. De tog sats och hoppade av ekorrhjulet, rakt in i ett spännande äventyr där ett stort hus skulle utforskas och där möjligheten till en helt ny livsstil låg framför deras fötter.

För de nya mejeriägarna kändes beslutet aldrig svårt.

– När varje val känns naturligt så kommer man närmre målet hela tiden. Träffa någon man alltid vill vara tillsammans med, strax därefter köpa största huset på Hemnet som ingen bott i på ett halvt sekel, ge sig in i ett superstort renoveringsprojekt, släppa de fasta jobben och tillsammans satsa på ett eget företag. Det handlar inte om att våga. Det handlar om vilja, berättar Johan & Rina inlevelsefullt.

De fortsätter ivrigt att förklara att första tiden på mejeriet visade sig vara som att bo mitt i ett exalterande ungdomsboks-äventyr.

– Vi gick på upptäcksfärd i det 400 kvadratmeter stora huset som nu var vårt, och hittade sånt som för oss var skatter i alla vrår. Redan när vi köpte huset insåg vi att detta var en pärla som inte förstörts av obarmhärtig renovering.

På övervåningen väntade de gott knarrande 100-åriga trägolven på att någon skulle befria dem från 50-talets linoleummattor.  Varsamt men bestämt renoverades den stora stenkåken.

-Vi insåg direkt att all charm och själ som sitter i dessa väggar talar för sig själv. Och vi har låtit huset prata. Har vi behövt en grind har det sagt “Psst det står en bakom uthuset”. Och behövde vi en ny byrå så stod den vackraste redan på vår vind, förklarar Rina.

Stora delar av förra ägarens möbler följde med i husköpet och de föremål de inte ville spara såldes den första sommaren på en loppis i trädgården. De utvalda sakerna matchades ihop med Rina och Johans medflyttade bohag, en samling prylar som väldigt väl återspeglar deras intresse för sak-leteri.  De älskar nämligen att besöka otaliga loppisar och med hökblick och bestämdhet handplocka fynden som väcker de rätta känslorna.

– Hemma hos oss är det enbart hjärta och magkänsla som bestämmer vilka saker som får flytta in. Ska grejer bo med oss så ska sakerna kännas, in i varje ven & artär, att just de hör hemma med oss här. Och det blir en salig blandning det, deklarerar Johan och Rina.

Genom den blåmålade dörren kliver vi in på ett schackrutigt golv och tar den vitmålade trappan upp till övervåningen. Här möts man av en skön lekfull stämning med busiga kombinationer av udda föremål men samtidigt med en tydlig lust att chockera och väcka uppmärksamhet. De många skyltdockorna som Rina har en speciell förkärlek till och uppstoppade djur syns lite här och var, bland annat ett rådjurshuvud som sticker upp ur en korg i sovrummet.

Vardagsrummens mångfald av saker tar tid att ta in. Här vill man sakta glida fram för att insupa alla de subtila detaljerna länge, länge. I fönstret står en samling dalahästar och andra roliga figurer och blickar ut över trädgården, och på en trappstege vilar en samling väl nötta nallar. De många tavlorna och inbjudande sittplatserna skapar en ombonad känsla.

Detaljrikt är också övervåningens mysiga lilla kök.

-Det här är mitt kök, skrattar Rina och förklarar vidare att den matlagningsvana Johan hellre håller till nere i storköket på bottenvåningen.

Med det stora huset kom också en bottenvåning som hade stor potential att förverkliga den till en början overkliga drömmen om en krog direkt i vardagsrummet. I den stora delen av nedervåningen, som tidigare inrymt själva mejeriverksamheten, blev ett kök till. Det målades och fixades så att det även skulle växa fram en underbar matsal med plats för bord och stolar, och framförallt gäster. De hade inte planerat att fullfölja drömmen så snart, men hux flux så hade allting fallit på plats och de slog upp de blå portarna för att välkomna ivriga och nyfikna gäster.

Rina och Johan intygar att de förmodligen är den enda renodlade hemma hos-krogen i vårt avlånga land. I den rustika men hemtrevliga matsalsdelen servar den glädjespridande värdinna Rina Johans innovativa matkreationer. Detta var en matchning som gav besökarna mersmak. Den genomtänkta idén om råvaror och tillagning känns högaktuell och Johan förklarar:

– Vi bor mitt i maten, med det godaste som naturen och djuren erbjuder alldeles inpå knuten. Det äkta som inte har rest långväga för att nå vår tallrik. Det inom cykel-längds avstånd. Att ta vara på varje liten del av det som erbjuds, inte slänga mat, gör att det blir lika spännande att ta sig an en kärleksfullt odlad morot som den där köttbiten som inhandlats för dyra pengar.

Vid matlagninen använder Johan en stor dos fantasi. Johan kallar det MacGyver-matlagning, han tager vad han haver, och sedan smäller det i munnen.

På Lis Mejeri gäller alltid förbokning – med respekt för råvaran, gästerna och värdparet.

-Att få öppna dörren för aftonens spektakel är det absolut roligaste vi kan få göra, säger Rina med ett brett leende.

Invid de udda borden som denna dag stämningsfullt dekorerats med rönnbär och annat naturen utanför hade att erbjuda, står udda stolar av olika åldrar. Stilen återspeglar hela Rina och Johans filosofi. Att mixa och matcha för att få fram sitt eget uttryck, använda det man har nära till hands, och väcka liv i detta med ett härligt leende och en smittsam tacksamhet till livet.

 

På Lis Mejeri: bor Johan Blidberg & Rina Ratell, som är nästan lika gamla. Katten Stålman är betydligt yngre och de flesta som bor ute i hönsgården går under benämningen “pensionerade äggproducenter”, men deras pensionsålder infaller så himla mycket tidigare än en människas.

Yrken: Johan är husmor hemma på Lis Mejeri och Rina är värdmästare på samma superbt sköna ställe

Bor: Mellan Ramsjö kanal, en förvuxen dunge, ett gammalt industrijärnvägspår och en landsväg. Nära en allé och stora åkrar som leder nästan hela vägen till Danmark.

Trivs bäst när: Stålman övar på att klättra i träd, någon kär vän kommer över på spontanbesök, aftonens råvaror kommer med leverans och kaffet i koppen är hett. Samtidigt såklart!

Hemsida: www.lismejeri.se

Text & Foto Linda Tengvall

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.